Σήμανση ανακύκλωσης

6_big.jpg
Πως εντοπίζουμε ένα ανακυκλωμένο προϊόν

Το ανακυκλωμένο χαρτί είναι το πιο ευρέως διαδεδομένο ανακυκλωμένο προϊόν. Μπορούμε να βρούμε ανακυκλωμένο χαρτί υγείας, χαρτί κουζίνας, χαρτί συσκευασίας, χαρτί εκτυπώσεως, φωτοαντιγραφικό χαρτί και γραφική ύλη. Πολλοί παραγωγοί χρησιμοποιούν πλέον ανακυκλωμένα υλικά, για τη συσκευασία των προϊόντων τους. Π.χ. Ανακυκλωμένο πλαστικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ξανά, σε πλαστικές φιάλες, ή πλαστικά δοχεία τροφίμων. Μπορεί να εκπλαγούμε, ευχάριστα, όταν ανακαλύψουμε πόσα προϊόντα, από ανακυκλωμένα υλικά, κυκλοφορούν, στην αγορά:
Εφημερίδες
Ρούχα (πολλά ρούχα, από φλιζ, γίνονται από ανακυκλωμένο πλαστικό)
Υαλικά
Έπιπλα
Παιχνίδια
Είδη υγιεινής
Οικοδομικά υλικά

Υπάρχουν συγκεκριμένα σήματα, που μας βοηθούν να εντοπίσουμε, τα προϊόντα, που προέρχονται, από ανακυκλωμένα υλικά, όταν ψωνίζουμε:

Περισσότερα...

Ενεργειακή σήμανση

2_big.jpg
Οικιακές συσκευές και ενεργειακή σήμανση

Η ενεργειακή σήμανση αναγράφεται, στην ενεργειακή ετικέτα, την οποία μπορούμε να βρούμε σε πολλές ηλεκτρικές συσκευές. Πρέπει να γνωρίζουμε:
Το συνολικό κόστος λειτουργίας μιας συσκευής μπορεί να είναι μεγαλύτερο, από το κόστος αγοράς της. Ας εξοικονομήσουμε χρήματα, αγοράζοντας μια συσκευή, με μειωμένο κόστος λειτουργίας.
Πρέπει να συμβουλευόμαστε την ενεργειακή ετικέτα, για να πραγματοποιήσουμε συμφέρουσες αγορές.
Πρέπει να αναζητούμε την ενεργειακή ετικέτα, σε όλα τα καταστήματα λιανικής πώλησης.
Πρέπει να αναζητούμε τις πληροφορίες, που αναγράφει η ενεργειακή ετικέτα και στα καταστήματα λιανικής πώλησης, στο διαδίκτυο.
Ας αγοράσουμε μια ενεργειακά αποδοτική ηλεκτρική οικιακή συσκευή, για να βοηθήσουμε το περιβάλλον και την τσέπη μας.
Οι κατασκευαστές πρέπει να παρέχουν τις ετικέτες, για τέσσερις ομάδες συσκευών (ψυγεία-καταψύκτες, πλυντήριο πιάτων, πλυντήρια ρούχων και τηλεοράσεις), από το τέλος του 2011. Οι έμποροι λιανικής πώλησης πρέπει να εξασφαλίζουν ότι κάθε συνδεόμενο, με την ενέργεια προϊόν, φέρει, στο σημείο πώλησης, την ετικέτα, που παρέχεται, από τους προμηθευτές, στο εξωτερικό του, στην εμπρόσθια όψη, ή στην κορυφή, με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι, εύκολα, ορατή.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο, τα Κράτη-Μέλη έχουν την υποχρέωση να εξασφαλίσουν την ορθή ενεργειακή σήμανση των προϊόντων, μέσω της επιτήρησης της αγοράς (δράσεις επαλήθευσης).

Περισσότερα...

Επιδιόρθωση και επαναχρησιμοποίηση

8_big.jpg
Χαρίζουμε τα παλιά μας ρούχα και παπούτσια, σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.
Είναι πολύ πιο οικονομικό να ξαναγεμίζουμε, με μελάνι, τα δοχεία μελάνης των εκτυπωτών μας. Είναι άσκοπη σπατάλη να πετάμε τα δοχεία αυτά, κάθε φορά, που τελειώνει η μελάνη. Αλλά, ακόμα και αν αμφιβάλλουμε ότι οι εκτυπώσεις μας θα είναι καλές, με ξαναγέμισμα των δοχείων και δε θέλουμε να τα ξαναγεμίσουμε, τότε μπορούμε να τα δώσουμε, είτε σε φιλανθρωπικές οργανώσεις (υπάρχουν αρκετές, που μαζεύουν άδεια μελανοδοχεία), είτε να τα δώσουμε, σε άλλους καταναλωτές, που τα θέλουν.
Πετάμε τις χαλασμένες ηλεκτρικές συσκευές και τους λαμπτήρες φθορισμού, στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης.
Επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας, στη συσκευασία. Όταν αγοράζουμε μεγάλες συσκευασίες, ή χρησιμοποιούμε συμπυκνωμένα υγρά καθαρισμού, εξοικονομούμε πρώτες ύλες, που χρησιμοποιούνται, για τη συσκευασία των προϊόντων. Επίσης, μειώνουμε την ποσότητα των σκουπιδιών μας.
Δανειζόμαστε, ή ενοικιάζουμε. Μερικές φορές, δεν αξίζει να αγοράσουμε κάποιο προϊόν, που μας χρειάζεται μεν, αλλά δε θα το χρησιμοποιήσουμε πάνω από 2-3 φορές. Π.χ. Μπορούμε να ενοικιάσουμε, ή να δανειστούμε μια μηχανή ανάμιξης τσιμέντου, εάν θελήσουμε να χτίσουμε μια ψησταριά, στον κήπο μας. Δε χρειάζεται να την αγοράσουμε. Η ενοικίαση, ή ο δανεισμός προϊόντων, που δε χρησιμοποιούμε, συχνά, εξοικονομούν τις πρώτες ύλες και την ενέργεια, που θα ξοδεύονταν, για να κατασκευαστούν όλα αυτά τα αντικείμενα, που, κατά καιρούς, αγοράζουμε, χρησιμοποιούμε μια, ή δυο φορές και μετά πετάμε, σε μια αποθήκη, για να μαζεύουν σκόνη.
Επιδιορθώνουμε και ξαναχρησιμοποιούμε. Όταν είναι αυτό δυνατό, ας επιδιορθώσουμε κάποιο προϊόν και ας το ξαναχρησιμοποιήσουμε, αντί να το πετάξουμε και να αγοράσουμε άλλο.
Αποφεύγουμε την αγορά προϊόντων μιας χρήσης.
Παίρνουμε, από το σπίτι μας, την τσάντα, για τα ψώνια, όταν πηγαίνουμε, στην αγορά. Δε χρειάζεται να παίρνουμε, κάθε φορά, που ψωνίζουμε και άλλη πλαστική σακούλα, από το κατάστημα. Όταν γυρίζουμε, στο σπίτι, διπλώνουμε τη σακούλα και την παίρνουμε μαζί μας, την επόμενη φορά, που θα βγούμε, για ψώνια. Θα ήταν ακόμα καλύτερο, αν είχαμε μια πάνινη τσάντα, για αυτές τις δουλειές.Περισσότερα...

Μείωση του όγκου των σκουπιδιών

9_big.jpg
Περίπου τα 2/3 των οικιακών σκουπιδιών μπορούν να ανακυκλωθούν. Ξύλο, μηχανέλαιο, λαμπτήρες φθορίου, πλαστικό, υφάσματα, μπαταρίες, τηλεοράσεις κ.λπ.
 
Η εναλλακτική διαχείριση, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα, βασίζεται, στην ιεραρχία διαχείρισης αποβλήτων, όπως αυτή απεικονίζεται, στην παρακάτω πυραμίδα. Όσο υψηλότερα βρίσκεται μια επιλογή, για τη διαχείριση των αποβλήτων, τόσο περισσότερο επιθυμητή είναι. 
 
Η βασική λογική της εναλλακτικής διαχείρισης είναι ότι τα απόβλητα δεν αποτελούν ένα άχρηστο βάρος, αλλά έναν πολύτιμο πόρο που, αν αξιοποιηθεί, σωστά, μπορεί να δώσει πολλαπλά οφέλη. Αυτός είναι ο λόγος, που η απόρριψή τους, σε χώρους υγειονομικής ταφής, πρέπει να είναι η τελευταία μας επιλογή. Από την άλλη, κάθε επεξεργασία των αποβλήτων, όσο περιβαλλοντικά φιλική και αν είναι, καταναλώνει ενέργεια και πόρους, καταλήγοντας, στο ότι η πρόληψη, από την παραγωγή αποβλήτων, δίνει τα περισσότερα πλεονεκτήματα.

Περισσότερα...

Τρόφιμα περιοχής και εποχής

7_big.jpg
Αγοράζουμε φρούτα και λαχανικά εποχής

Πρέπει να αγοράζουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ή έστω ελαφρώς επεξεργασμένα, γιατί λιγότερη ενέργεια χρησιμοποιείται, για την παραγωγή τους. Ένα καλό κριτήριο επιλογής φρούτων και λαχανικών είναι η απόσταση, που πρέπει να μεταφερθούν, από τον τόπο παραγωγής τους, μέχρι τον τόπο κατανάλωσής τους. Επιλέγουμε, λοιπόν, φρούτα και λαχανικά, που παράγονται, στον τόπο μας. Έτσι, δε χρειάζεται τα φρούτα μας και τα λαχανικά μας να «ταξιδέψουν» μεγάλες αποστάσεις, επομένως, έχουμε μικρότερη κατανάλωση καυσίμων και λιγότερες εκπομπές CO2 και, τελικά, λιγότερες κλιματικές αλλαγές.

Μπορεί να βρίσκουμε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά, πλέον, όλες τις εποχές του χρόνου, χάρη σε θερμοκήπια και ορμόνες, αλλά αν θέλουμε τα λαχανικά και τα φρούτα μας να είναι νόστιμα, θρεπτικά και αγνά (όσο γίνεται), οι σωστοί μήνες είναι οι παρακάτω.

Περισσότερα...

Ανακυκλωμένα προϊόντα

5_big.jpg
Τι κάνουμε τις παλιές ηλεκτρικές μας συσκευές
Τα ηλεκτρονικά μηχανήματα και οι ηλεκτρικές συσκευές, συχνά, περιέχουν επικίνδυνα χημικά, μόλυβδο, χαλκό, επιβραδυντικά αναφλέξεως, κάδμιο, υδράργυρο, πλαστικό. Αυτά μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση, εάν δεν πεταχτούν τα μηχανήματα, που τα περιέχουν, με σωστό τρόπο. Τι κάνουμε λοιπόν;
  • Προσπαθούμε να βρούμε μια φιλανθρωπική οργάνωση, για να χαρίσουμε τα μηχανήματα, που δε θέλουμε.
  • Μεταφέρουμε τα αντικείμενα, που δε θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε, στους ειδικούς χώρους συλλογής, όπου τα επικίνδυνα χημικά απομακρύνονται, με ειδικό ασφαλή τρόπο. Η ανακύκλωση υλικών, όπως τα μέταλλα, από τα ψυγεία, ή τις ηλεκτρικές κουζίνες εξοικονομεί πρώτες ύλες και ενέργεια. Ας επισκεφτούμε την ιστοσελίδα του ΕΟΑΝ (Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης) .
  • Όταν αγοράζουμε μια καινούργια ηλεκτρονική συσκευή, πρέπει να ζητάμε, από το κατάστημα αγοράς, να πάρει, πίσω, το παλιό μας μηχάνημα, ή να μας ενημερώσει, που μπορούμε να το παραδώσουμε, για ανακύκλωση, ή επαναχρησιμοποίηση.
  • Σε γενικές γραμμές, η παραγωγή ηλεκτρονικών μηχανημάτων απαιτεί μεγάλες ποσότητες ενέργειας, επιβαρύνει το περιβάλλον, προκαλεί κλιματικές αλλαγές.

Περισσότερα...