"Πράσινες" αγορές

en_026.jpg
Οι καθημερινές αγορές και συνήθειές μας μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις, στο περιβάλλον. Ο τρόπος παραγωγής, η συσκευασία, η μεταφορά των ειδών καθημερινής ανάγκης επηρεάζει το περιβάλλον. Οι επιλογές μας μπορεί να "κάνουν τη διαφορά".
Ενέργεια
Αγοράζουμε συσκευές, που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια. Τέτοιες συσκευές είναι εύκολο να βρούμε, στην αγορά και δεν είναι πιο ακριβές.

Περισσότερα...

Ecolabel και αυλή και κήπος

se_031.jpgΣωστό ή λάθος;
Τα μέταλλα είναι χρήσιμα για την ανάπτυξη των φυτών.

Σωστό
Μερικά μέταλλα είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των φυτών, όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, ή το μαγνήσιο σε περιορισμένες ποσότητες. Δεν είναι όλα τα μέταλλα καλά για τα φυτά και το έδαφος. Στα προϊόντα που φέρουν την ecolabel, το νικέλιο, το κάδμιο, ο μόλυβδος, ο υδράργυρος, το χρώμιο και το αρσενικό περιέχονται σε αυστηρά περιορισμένες ποσότητες. Οι οργανισμοί που ζουν στο έδαφος, κινδυνεύουν αν έρθουν σε επαφή με μεγάλες ποσότητες των παραπάνω μετάλλων.

Περισσότερα...

Ecolabel και χρώματα και βερνίκια

ho_060.jpgΣωστό ή λάθος;
Όταν βάφω με οικολογικά χρώματα και βερνίκια, χρειάζονται παραπάνω επιστρώσεις, από όσες, όταν χρησιμοποιώ τα απλά χρώματα.

Λάθος
Τα χρώματα και τα βερνίκια που φέρουν την ecolabel, καλύπτουν 7m2 ανά λίτρο μπογιάς.

Περισσότερα...

Ecolabel και οικιακός φωτισμός

ho_114.jpgΣωστό ή λάθος;
Οι λαμπτήρες φθορίου δεν φωτίζουν τόσο καλά, όσο οι κλασσικοί λαμπτήρες πυρακτώσεως.

Λάθος
Οι λαμπτήρες φθορίου φωτίζουν με την ίδια ένταση, που φωτίζουν οι κλασσικοί λαμπτήρες πυρακτώσεως, με μόνη διαφορά ότι είναι 5 φορές πιο αποδοτικοί. Για αυτό το λόγο, ένας λαμπτήρας πυρακτώσεως με ισχύ 100W αντιστοιχεί σε ένα λαμπτήρα φθορίου με ισχύ 20W. Η λανθασμένη εντύπωση προκύπτει από το διαφορετικό χρώμα φωτός, που εκπέμπουν οι δύο τύποι λαμπτήρων.

Περισσότερα...

Ecolabel και γραφείο και εξοπλισμός

ho_065.jpgΣωστό ή λάθος;
Οι Η/Υ δεν ανακυκλώνονται.

Λάθος.
Πολλά κομμάτια από έναν Η/Υ μπορούν να ανακυκλωθούν, όπως τα μεταλλικά και τα πλαστικά τμήματα. Το μοναδικό εμπόδιο στην ανακύκλωση είναι η "καθαρότητα" ως προς τις ύλες κατασκευής των κομματιών, τα οποία δεν πρέπει να περιέχουν επικίνδυνα χημικά, βαριά μέταλλα ή προσμίξεις διαφόρων τύπων πλαστικών. Η/Υ με την ecolabel, μπορούν να αποσυναρμολογηθούν και να ανακυκλωθούν, εφόσον δεν περιέχουν επικίνδυνες ουσίες.

Περισσότερα...

Ecolabel και χαρτί υγείας και κουζίνας

ho_061.jpgΣωστό ή λάθος;
Η ανακύκλωση χαρτιού κουζίνας ή υγείας δεν έχει καμία επίδραση στο περιβάλλον.

Λάθος.
Αν και το ανακυκλωμένο χαρτί είναι καλύτερο για το περιβάλλον από το απλό χαρτί, για πολλούς λόγους, η διαδικασία της ανακύκλωσης καταναλώνει ενέργεια και μολύνει νερό και αέρα. Για την ακρίβεια, τα πάντα εξαρτώνται από τον τρόπο που παράγεται το χαρτί. Στα προϊόντα που φέρουν την ecolabel, οι ουσίες που μολύνουν το περιβάλλον είναι αυστηρά περιορισμένες. Επιπρόσθετα, η πρώτη ύλη πρέπει να προέρχεται από δάση, όπου εξασφαλίζεται η διαρκής αναδάσωση, εκτιμάται η βιοποικιλότητα, τα είδη που αναπτύσσονται στην περιοχή και περιορίζεται η ηχορύπανση.

Περισσότερα...

Ecolabel και απορρυπαντικά και προϊόντα καθαρισμού

ho_026.jpgΣωστό ή λάθος;
Τα οικολογικά απορρυπαντικά και καθαριστικά δεν καθαρίζουν τόσο καλά...

Λάθος.
Τα απορρυπαντικά και τα καθαριστικά που έχουν την ecolabel, έχουν περάσει από πολύ αυστηρό τεστ αποτελεσματικότητας, από ένα ανεξάρτητο εργαστήριο, το οποίο εγγυάται ένα ισοδύναμο ή καλύτερο αποτέλεσμα με τα απλά απορρυπαντικά. Τα οικολογικά απορρυπαντικά έχουν ελεγχθεί τόσο για την απομάκρυνση των λεκέδων όσο και για τη λιγότερη φθορά των ρούχων, κατά την πλύση.

Περισσότερα...