Οι Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών ζητούν από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να απορρίψουν την CETA

Μεγάλος αριθμός Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών και των Ενώσεων Καταναλωτών, καθώς και Συνδικάτα ήταν παρόντες, στη Μπρατισλάβα, την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της Συνόδου των Υπουργών Εμπορίου. Η συμμαχία των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, των Ενώσεων Καταναλωτών και των Συνδικάτων ζήτησαν, από τους Υπουργούς να απορρίψουν την υπογραφή της Συμφωνίας, για την Οικονομία και και το Εμπόριο, με τον Καναδά, τη γνωστή CETA. Οι Υπουργοί συναντήθηκαν, στη Μπρατισλάβα, στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου, για να συζητήσουν την επικύρωση της Συμφωνίας CETA.

Περισσότερα...

Κρίσιμη η ώρα για τη Συμφωνία για το Εμπόριο Υπηρεσιών (TiSA)

Από την Πέμπτη 26 Μαΐου 2016, οι διαπραγματευτές συναντώνται, στη Γενεύη, για το 18ο γύρο διαπραγματεύσεων, για τη Συμφωνία για το Εμπόριο των Υπηρεσιών (ΤiSA). Η TiSA αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 22 άλλες χώρες, ανάμεσα στις οποίες είναι οι Η.Π.Α., ο Καναδάς, η Ιαπωνία κ.λπ. Σκοπός της ΤiSA είναι να διευκολύνει το εμπόριο των υπηρεσιών, όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, ανάμεσα στις χώρες αυτές. Αυτή η Συμφωνία αφορά τα πάντα, από τα τηλεφωνήματα, μέχρι τις πληρωμές, τις παραγγελίες αγαθών μέσω διαδικτύου, τις διεθνείς πτήσεις και ακόμα περισσότερα. Έχει, λοιπόν, ζωτική σημασία η Κοινωνία των Πολιτών να σχολιάζει και να τροφοδοτεί, με τις σκέψεις της, τις διαπραγματεύσεις. Δυστυχώς, σήμερα, αυτό είναι σχεδόν αδύνατο, εξαιτίας του γεγονότος ότι τα έγγραφα των συζητήσεων, δε δημοσιοποιούνται, από τα κράτη, που συμμετέχουν, με εξαίρεση την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελβετία. 

Την Τετάρτη, στις 1 Ιουνίου, η Ευρωπαία Επίτροπος, Σεσίλια Μάλστρομ, θα προεδρεύσει, σε μια συνάντηση, με τους Υπουργούς Εμπορίου των χωρών, που συμμετέχουν, στη Συμφωνία TiSA, στο Παρίσι.

Περισσότερα...

Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) και υγεία

Ο τομέας της υγείας είναι ένα βασικό θέμα, της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), μιας συμφωνίας υπό διαπραγμάτευση, ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Η.Π.Α. Γιατί, όμως, ενδιαφέρει και τους καταναλωτές; Γιατί μια καλά σχεδιασμένη Διατλαντική Συμφωνία θα μπορούσε να βελτιώσει την ασφάλεια των φαρμάκων και των ιατρικών συσκευών. Αντίθετα, μια κακώς σχεδιασμένη Διατλαντική Συμφωνία μπορεί να οδηγήσει, σε αύξηση των τιμών  των φαρμάκων, εξαιτίας επιβραδύνσεως της πρόσβασης, στα γενόσημα φάρμακα και λιγότερης διαφάνειας, στα δεδομένα ασφάλειας των φαρμάκων. Η BEUC ( Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών) και το ΚΕ.Π.ΚΑ.(Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών) πιστεύουμε ότι οι υπηρεσίες υγείας, όπως επισκέψεις στους γιατρούς, επείγοντα περιστατικά, νοσοκομειακή περίθαλψη πρέπει να εξαιρεθούν, από την TTIP. Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκφράζονται επιφυλάξεις ότι η TTIP θα επηρεάσει τα συστήματα υγείας. Για παράδειγμα, οι κανόνες για τις προμήθειες μπορεί να αναγκάσουν τα εθνικά συστήματα παροχής υπηρεσιών υγείας να αναθέτουν υπηρεσίες, σε εξωτερικούς συνεργάτες, τις οποίες θα μπορούσαν να παράσχουν τα ίδια. 

Περισσότερα...

Μελέτη της Ε.Ε.: Η Συμφωνία ΤΤΙΡ μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση τιμών

Την Παρασκευή 13 Μάιου 2016, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τα αποτελέσματα μελέτης, που διεξήγαγε, για τις διαπραγματεύσεις, ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Η.Π.Α., για το εμπόριο. Η έρευνα έδειξε ότι η ΤΤΙΡ μπορεί να οδηγήσει, σε μια μέση αύξηση τιμών των αγαθών, κατά 0,3%, ενώ το εισόδημα των νοικοκυριών θα αυξηθεί, από 0,2% έως 0,4%. Η μελέτη αποτελεί το ενδιάμεσο στάδιο της "Αξιολόγησης των επιπτώσεων για τη βιωσιμότητα", η οποία αναλύει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων, για την ΤΤΙΡ.

Περισσότερα...

Συμφωνίες TTIP και TiSA: Τι σημαίνουν για εμάς τους καταναλωτές;

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών αφιερώνει την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Καταναλωτών, στην ενημέρωση των καταναλωτών για την Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) και την Συμφωνία για το Εμπόριο Υπηρεσιών (Tisa). Καλούμε όλους τους καταναλωτές να ενημερωθούν για όλες τις μελλοντικές προκλήσεις. Το ΚΕ.Π.ΚΑ. έχει δημοσιεύσει πολύ χρήσιμες πληροφορίες που μπορείτε να διαβάσετε εδώΠερισσότερα...

TiSA: Τι σημαίνει;

Η συμφωνία TiSA είναι μια συμφωνία, για το εμπόριο υπηρεσιών, η οποία, αυτό το χρονικό διάστημα, βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 22 χώρες (Αυστραλία, Καναδάς, Χιλή, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Χονγκ Κονγκ, Ισλανδία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Λιχτενστάιν, Μαυρίκιος, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Πακιστάν, Παναμάς, Περού, Δημοκρατία της Κορέας, Ελβετία, Ταιπέι, Τουρκία και Η.Π.Α.). Η βάση της συμφωνίας TiSA είναι Γενική Συμφωνία για το Εμπόριο Υπηρεσιών (GATS) του 1995. Η GATS απελευθέρωσε τις υπηρεσίες, ανάμεσα στα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WHO). Κάποιες χώρες πιστεύουν ότι η GATS πρέπει να επικαιροποιηθεί, άλλες χώρες διαφωνούν. Έτσι η Συμφωνία ΤiSA είναι μια συμφωνία, ανάμεσα στα περισσότερα, αλλά όχι σε όλα τα μέλη του WTO. Στόχος της TiSA είναι να διευκολυνθεί το εμπόριο υπηρεσιών, όπως ηλεκτρονικό εμπόριο, τηλεπικοινωνίες, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και μεταφορές, ανάμεσα σε αυτές τις χώρες.

Περισσότερα...