Προσπελασιμότητα: Δικαίωμα και υποχρέωση

tr_063.jpgΠροσπελασιμότητα είναι η δυνατότητα, που πρέπει να έχει κάθε πολίτης, για πρόσβαση και κυκλοφορία, στους δρόμους και στα κτίρια, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και, γενικότερα, σε κάθε τόπο και περιοχή, όπου κινούνται ή βρίσκονται άνθρωποι ή παρέχονται υπηρεσίες.

Η προσπελασιμότητα είναι δικαίωμα του καθενός, αλλά και υποχρέωση των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων να την παρέχουν. Επίσης, είναι υποχρέωση του κάθε πολίτη να σέβεται το δικαίωμα αυτό, όταν ο ίδιος κινείται, διαμορφώνει το περιβάλλον του ή παρεμβαίνει, σ' αυτό.

Περισσότερα...

Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις & ο ρόλος τους

na_045.jpgΕπιχειρώντας μία ιστορική αναδρομή, καταγράφουμε ότι οι πρώτες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ιδρύθηκαν τον 18ο αιώνα και αποσκοπούσαν, στην κατάργηση του δουλεμπορίου και της δουλείας (Quakers, 1788, στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, Sierra Leone Company,1787, στο Λονδίνο, Societe des Amis des Noirs, 1788, στο Παρίσι). Το 1881, ιδρύθηκε το Διεθνές Συμβούλιο Γυναικών και η Διεθνής Κοινοβουλευτική Ένωση.

Περισσότερα...

Οδηγός σωστής συμπεριφοράς στους ανθρώπους με αναπηρία

na_049.jpgΣτη συνείδηση κάποιων ανθρώπων, ως εικόνα ενός ανθρώπου με αναπηρία, έχει καθιερωθεί η εικόνα ενός μίζερου, εσωστρεφή, αναποφάσιστου, περίεργου, πολλές φορές κακότροπου, εριστικού και τέλος πάντων πολύ διαφορετικού από τα δικά μας "στενά" κοινωνικά πρότυπα. Ναι, οι άνθρωποι αυτοί είναι διαφορετικοί και ξεχωριστοί, όπως ο καθένας μας. Όπως σκέφτονται, όπως αντιδρούν, όπως συμπεριφέρονται. Γιατί αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι, μέσα σε αυτό, που ονομάζουμε "Κοινωνία".

Περισσότερα...