Μανιφέστο Καταναλωτών για τις Ευρωεκλογές

ca_051.jpgΟι επόμενες Ευρωπαϊκές εκλογές θα διενεργηθούν, εν μέσω δύο μεγάλων κρίσεων, για την Ευρωπαϊκή κοινωνία. Η οικονομική ύφεση, σε πολλές χώρες, έχει, ήδη, άμεση επίδραση, σε όλους τους καταναλωτές, οι οποίοι ανησυχούν, σοβαρά, για το μέλλον της εργασίας τους, την αγοραστική τους δύναμη, τις προσωπικές τους αποταμιεύσεις, τα δάνεια και τις συντάξεις τους. Οι κλιματικές αλλαγές ενδέχεται να έχουν σοβαρές, μακροχρόνιες και μη αναστρέψιμες επιδράσεις, στη ζωή μας, κατά τα επόμενα χρόνια.

Περισσότερα...

28 Ιανουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων

te_065.jpgΌταν πλοηγούμαστε στο διαδίκτυο, πρέπει να μπορούμε να επισκεφτούμε όποια ιστοσελίδα επιθυμούμε, με ασφάλεια και σιγουριά. Σύμφωνα, όμως, με το Διατλαντικό Διάλογο Καταναλωτών (TACD), οι καταναλωτές, όταν αντιμετωπίζουμε υπερβολικούς περιορισμούς, μεροληπτικούς όρους χρήσης, παραβιάσεις του απορρήτου, χωρίς να το γνωρίζουμε οι ίδιοι ή να έχουμε δώσει τη συγκατάθεσή μας, είμαστε ευάλωτοι, σε υποκλοπές προσωπικών μας στοιχείων και κωδικών, σε απάτες και άλλους κινδύνους.

Περισσότερα...

Ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ns_016.jpgΟ Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιπροσωπεύει τη σύνθεση των κοινών αξιών των κρατών-μελών της Ε.E. και - για πρώτη φορά - συγκεντρώνει, σε ένα ενιαίο κείμενο τα "κλασικά" αστικά και πολιτικά, καθώς και τα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Ο στόχος του εξηγείται, στο προοίμιό του: "Eίναι αναγκαίο να ενισχυθεί η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, υπό το πρίσμα των κοινωνικών αλλαγών, της κοινωνικής προόδου και των επιστημονικών και τεχνολογικών εξελίξεων".

Περισσότερα...

Το Πρόβλημα Της Παγκόσμιας Πείνας

ns_001.jpgΤο παγκόσμιο πρόβλημα της πείνας είναι ντροπή για την κοινωνία μας. Έχουμε κατακτήσει τη Σελήνη και τώρα φλερτάρουμε με τον Άρη. Ωστόσο, δεν έχουμε καταφέρει να "κατακτήσουμε" το δικαίωμα στην τροφή και στο καθαρό νερό για εκατομμύρια συμπολίτες μας σε ολόκληρο τον πλανήτη. Αυτό συμβαίνει, στ' αλήθεια, εξαιτίας της ανικανότητάς μας ή της έλλειψης θέλησης να λύσουμε το πρόβλημα;

Περισσότερα...

Κατανάλωση : Πόσο συνδέεται με τα Εργασιακά και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

ns_021.jpgΠιστεύουμε ό,τι η απελευθέρωση του εμπορίου, εάν τηρηθούν οι σωστοί κανόνες λειτουργίας, μπορεί να ωφελήσει τους Καταναλωτές προσφέροντας περισσότερες ευκαιρίες επιλογής προϊόντων και υπηρεσιών, βοηθώντας να κρατηθούν οι τιμές σε χαμηλά επίπεδα και συνεισφέροντας στην βελτίωση της ποιότητας.

Περισσότερα...

Το δικαίωμα στην Κατανάλωση στις αναπτυγμένες χώρες

ns_020.jpgΕνώ το Καταναλωτικό Κίνημα στις χώρες τις Δύσης ενδιαφέρεται κύρια για τις τιμές και την ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών, στις αναπτυσσόμενες και ελάχιστα αναπτυγμένες χώρες το κίνημα παλεύει για την κατοχύρωση του δικαιώματος της πρόσβασης σε προϊόντα και υπηρεσίες, που ικανοποιούν τις βασικές ανάγκες του ατόμου, δηλαδή το δικαίωμα στην κατανάλωση. Στις ελάχιστα αναπτυγμένες χώρες ο περιορισμός της φτώχειας και η εφαρμογή μιας πολιτικής με κοινωνικές ευαισθησίες, είναι τα ζητούμενα.

Περισσότερα...