Ισχυρισμοί υγείας για βότανα και σκευάσματα βοτάνων

cover.jpg
Βότανα και σκευάσματα βοτάνων
Τα σκευάσματα βοτάνων είναι φυτικά παρασκευάσματα, που διατίθενται, ευρέως, στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως συμπληρώματα διατροφής. Αυτά τα προϊόντα διέπονται, από τη νομοθεσία, για τα τρόφιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην κατηγορία αυτή, ανήκουν το γκίγκο (Gingo), το σκόρδο, το σπαθόχορτο (St. John's Wort - Hypericum perforatum), το τζινσενγκ (ginseng), κ.λπ.

Στην αγορά κυκλοφορούν, ως σκευάσματα καθορισμένης δοσολογίας. Π.χ. κάψουλες, παστίλιες, δισκία, χάπια, σκόνες, αμπούλες υγρών, κ.λπ. Μπορούμε να τα αγοράσουμε, χωρίς ιατρική συνταγή, από φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, ειδικά καταστήματα ή και μέσω διαδικτύου.

Περισσότερα...

Αλλεργίες και δυσανεξίες και σήμανση τροφίμων


fo_084.jpgΚάποιοι άνθρωποι παρουσιάζουν κάποιες ευαισθησίες, σε συγκεκριμένα τρόφιμα. Οι ευαισθησίες αυτές μπορεί να είναι κάτι ελαφρύ και παροδικό ή κάτι πολύ σοβαρότερο.

Περισσότερα...

Ισχυρισμοί υγείας

DR_011.jpgΑυτοί οι ισχυρισμοί αναγράφονται, όλο και πιο συχνά, στις συσκευασίες των τροφίμων και επηρεάζουν τις αγορές μας. Αποτελούν τους ονομαζόμενους ισχυρισμούς υγείας.

Περισσότερα...

Ισχυρισμοί στα τρόφιμα

fo_020.jpgΤο 2007, πανηγυρίσαμε, γιατί ο μεγάλος αγώνας, που είχαμε δώσει, για χρόνια, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για τον κανονισμό, για τους διατροφικούς ισχυρισμούς και τους ισχυρισμούς υγείας, δικαιώθηκε.

Η βιομηχανία, πλέον, έπρεπε να αποδεικνύει την αλήθεια των ισχυρισμών, που χρησιμοποιεί, πριν τοποθετήσει τα τρόφιμα, στην αγορά. Για τα τρόφιμα, που περιέχουν υψηλά ποσοστά άλατος, ζάχαρης ή λιπαρών και φέρουν ένα ισχυρισμό, στη συσκευασία τους, οι βιομηχανίες θα ήταν υποχρεωμένες να αναγράφουν και τα "ανθυγιεινά" αυτά συστατικά, με τον ίδιο τρόπο, δίπλα, στον ισχυρισμό.

Περισσότερα...

Απλουστευμένη σήμανση τροφίμων

fo_072.jpgΘέλετε να αγοράσετε τα "σωστά" τρόφιμα, για εσάς και την οικογένεια σας; Αγανακτήσατε, προσπαθώντας να διαβάσετε τα μικρά γράμματα, στο πίσω μέρος της συσκευασίας των τροφίμων; Φτάσατε στα όριά σας, γιατί ακόμα και αν τα διαβάσετε, δε μπορείτε να καταλάβετε τόσους επιστημονικούς όρους;

Περισσότερα...

Πώς διαβάζεται μία ετικέτα;

label_reas.jpgΗ Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) έχει θεσπίσει κανόνες σήμανσης, για τα τρόφιμα, με σκοπό να βοηθήσει όλους τους Ευρωπαίους καταναλωτές να γνωρίζουν τι αγοράζουν. Οι κανόνες αποσκοπούν, στη διασφάλιση ολοκληρωμένης ενημέρωσης των καταναλωτών, για τα προϊόντα διατροφής, που αγοράζουν.

Περισσότερα...