fo_004.jpgΣτις αρχές Ιουνίου 2011, ξέσπασε ένα ακόμη διατροφικό σκάνδαλο στην Ευρώπη. Το βακτήριο E.coli, που βρέθηκε, σε ωμά λαχανικά (αγγουράκια, ντομάτες, κ.λπ.), προκάλεσε δεκάδες θανάτους και έστειλε χιλιάδες καταναλωτές, στα νοσοκομεία, με επικίνδυνες λοιμώξεις.

Όλα τα κρούσματα συνδέονταν με τη Γερμανία. Στις 26 Μαΐου 2011, η Γερμανία απέκλεισε το γάλα και το κρέας, ως πηγή της μόλυνσης και έστρεψε την προσοχή της, στα λαχανικά. Βρήκε, σε 2 αγγουράκια, το βακτήριο E.coli και ζήτησε, από τους καταναλωτές, να σταματήσουν να καταναλώνουν αγγουράκια, ντομάτες και μαρούλι. Όμως, η έρευνα, τελικά, έδειξε ότι το βακτήριο, που βρέθηκε, δεν ήταν αυτό, που προκάλεσε τη λοίμωξη, σε ανθρώπους. Στις 5 Ιουνίου η Γερμανία είπε ότι είχε ενδείξεις, για φύτρες φασολιών, που γίνονται σαλάτα, από μία φάρμα, στα νότια του Αμβούργου. Στις 10 Ιουνίου, τελικά, σχεδόν επιβεβαιώθηκε, η φάρμα έκλεισε, τα προϊόντα της δεσμεύτηκαν, έγινε απόσυρση των φυτρών και ανακλήθηκε η προειδοποίηση, για αγγουράκια, ντομάτες και μαρούλι. Τουλάχιστον το 50% των κρουσμάτων είχε φάει, σε εστιατόρια που είχαν προμηθευτεί τις φύτρες, από τη συγκεκριμένη φάρμα. Το βακτήριο, που προκάλεσε, το πρόβλημα ήταν ιδιαίτερα ισχυρό. Η Επιτροπή ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) συμβουλές, για τον καλύτερο χειρισμό των λαχανικών και την αντιμετώπιση των κρίσεων, που μπορεί να προκύψουν, από τα λαχανικά. Επίσης, ζήτησε να εκδώσει η EFSA οδηγό, για τους καταναλωτές, για τη διασφάλιση της υγιεινής, κατά το χειρισμό των τροφίμων, στο σπίτι. Το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, στις 7 Ιουνίου, αποφάσισε την αποζημίωση των αγροτών, που υπέστησαν ζημία. Τα ερωτήματα, που προέκυψαν και παρέμειναν αναπάντητα ήταν :

  • Γιατί, ενώ είχαν περάσει 2  και πλέον εβδομάδες, από την εμφάνιση του προβλήματος, ακόμα δεν είχαμε σίγουρα στοιχεία;
  • Γιατί η Επιτροπή δεν ανέλαβε το χειρισμό της κρίσης η ίδια και άφησε το κράτος μέλος να κάνει δηλώσεις, που δεν είχαν επιβεβαιωθεί και να δημιουργεί προβλήματα, σε καταναλωτές και αγρότες και γιατί ο Επίτροπος για την Υγεία και την Προστασία των Καταναλωτών, κ. Ντάλι, αποδέχτηκε, χωρίς έλεγχο, τα όσα ισχυρίστηκε η Γερμανία;
  • Μετά από αυτή την κρίση, η Επιτροπή θα βελτιώσει τη νομοθεσία, για την ιχνηλασιμότητα των τροφίμων;
    Η Επιτροπή απάντησε ότι ο χρόνος, που χρειάστηκε, είναι φυσιολογικός, για τη συγκεκριμένη έρευνα, γιατί αυτές οι περιπτώσεις είναι δύσκολες, αλλά η επιτροπή θα διδαχθεί, από την εμπειρία αυτή και μετά το τέλος της κρίσης, θα προσπαθήσει να εξετάσει αν υπάρχουν τρόποι, για να βελτιώσει την ασφάλεια των τροφίμων.

 

 

 


 Δείτε επίσης