Η σύσταση έγινε μετά από τη συντονισμένη προσπάθεια, περίπου 20 κρατών-μέλων, να τροποποιήσουν τη νομοθεσία για τα δικαιώματα των ταξιδιωτών, ώστε να επιβάλλουν τα κουπόνια, αντί για το θεσμοθετημένο δικαίωμα στην αποζημίωση.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών και η BEUC – Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών υποδέχονται με χαρά το κάλεσμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προς τα κράτη-μέλη να συμμορφωθούν με την υπάρχουσα νομοθεσία και να δημιουργήσουν γρήγορα, εθνικούς μηχανισμούς, που θα εγγυώνται ότι τα κουπόνια για τα ταξίδια που ακυρώνονται λόγω COVID-19 είναι εγγυημένα απέναντι σε χρεωκοπία. Η προστασία για χρεωκοπία αποτελεί προαπαιτούμενο για να προωθηθούν τα κουπόνια και να γίνουν μια ασφαλή και αξιόπιστη επιλογή για τους καταναλωτές.

Επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διασφαλίσει ότι τα κουπόνια εκτός από ασφαλή θα είναι και ελκυστικά για τους καταναλωτές προτείνει:

  • Τα κουπόνια πρέπει να ισχύουν για τουλάχιστον 12 μήνες και να ρευστοποιούνται, αυτόματα, μόλις λήξει η περίοδος ισχύος τους, μέσα σε 14 ημέρες. Οι τουριστικές επιχειρήσεις μπορούν να προτείνουν μεγαλύτερη περίοδο ισχύος αλλά οι ταξιδιώτες θα μπορούν να ζητούν την επιστροφή των χρημάτων μόλις παρέλθει το 12μηνο.
  • Τα κουπόνια για αεροπορικά εισιτήρια πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πτήσεις με όλες τις εταιρίες της ομάδας στην οποία συμμετέχει η δική μας εταιρεία.
  • Τα κουπόνια θα μπορούν να μεταφερθούν σε άλλο όνομα, χωρίς επιπλέον κόστος, εφόσον συμφωνεί και η τουριστική επιχείρηση.
  • Εάν ακυρωθεί εισιτήριο μεταφοράς ή οργανωμένο ταξίδι, που κλείστηκε μέσω πρακτορείου ή άλλου μεσάζοντα τα κουπόνια θα πρέπει να ισχύουν για κρατήσεις μέσω του ίδιου πρακτορείου ή μεσάζοντα.
  • Για να εξισορροπηθεί η πιθανή αύξηση τιμών εισιτηρίων ή/και οργανωμένων ταξιδιών τα κουπόνια θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη αξία της αρχικής τιμής (παραδείγματος χάρη 110% της τιμής του εισιτηρίου).

Η Monique Goyens, Γενική Διευθύντρια της BEUC, σχολίασε: “Πρόκειται για καλά νέα. Σε εποχές, κρίσης, οι επιβάτες πρέπει να βασίζονται σε ισχυρά δικαιώματα καταναλωτών. Η προσπάθεια να “ξελασπώσουν” οι εταιρίες μεταφορών και ταξιδιών, με άτοκα δάνεια, από την τσέπη των καταναλωτών είναι απαράδεκτη. Οι καταναλωτές δεν είναι τράπεζες. Είναι ευχάριστο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφωνεί μαζί μας και δείχνει προς τη σωστή κατεύθυνση. Η τροποποίηση του δικαιώματος των καταναλωτών, σε αποζημίωση, θα αποτελούσε ένα “κακό προηγούμενο”. Θα είχε αρνητικές, μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών, προς την τουριστική βιομηχανία. Είναι βασική αρχή να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των καταναλωτών, όταν αυτοί τα έχουν ανάγκη. Ζητούμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει ότι τα κράτη-μέλη που εισήγαγαν έκτακτα νομοθετικά μέτρα, για τον COVID-19 και με τα οποία υποβαθμίζουν θεσμοθετημένα δικαιώματα (π.χ. υποχρεωτική αποδοχή κουπονιών, αντί της επιστροφής χρημάτων) θα συμμορφωθούν με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρέπει να τονίσουμε ότι όσα κράτη-μέλη υποβάθμισαν ή ακύρωσαν δικαιώματα καταναλωτών παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τροποποίησε τη σημερινή νομοθεσία επομένως τα κράτη-μέλη, που θεσμοθέτησαν υποχρέωση αποδοχής κουπονιών, χωρίς εγγυήσεις για την πιθανή χρεωκοπία των επιχειρήσεων τουρισμού παρανομούν”.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. περιμένει να εργαστεί μαζί με την ελληνική κυβέρνηση και την τουριστική βιομηχανία, για να βρούμε γρήγορες λύσεις, για τον τρόπο εφαρμογής των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη χώρα μας. Αυτή η συνεργασία θα βοηθήσει και τις τουριστικές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές να ξεπεράσουν, μαζί, την κρίση, με τον καλύτερο τρόπο.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. ζητάει από την Ελληνική Κυβέρνηση να υποστηρίξει μια ισορροπημένη πρόταση για την προστασία τόσο των καταναλωτών – ταξιδιωτών, όσο και των τουριστικών επιχειρήσεων. Ο Ελληνικός τουρισμός, η βαριά μας βιομηχανία θα επιβιώσει και θα αναπτυχθεί μόνο όταν η Ελλάδα διαβεβαιώσει όλους τους τουρίστες, που την επισκέπτονται, ότι σέβεται την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, τις Ευρωπαϊκές αξίες και τα νομοθετημένα δικαιώματα των καταναλωτών. Ο Ελληνικός τουρισμός δε χρειάζεται να “καταχράται” και να “καταπατά” τα δικαιώματα των καταναλωτών. Ο πραγματικός σεβασμός της Ελληνικής φιλοξενίας και των αξιών της χώρας μας είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές μας.