Γνωρίζω
τα
δικαιώματά
μου

Δικαίωμα
στην ικανοποίηση
των βασικών
αναγκών

Δικαίωμα
στην επιλογή

Δικαίωμα
στην πληροφόρηση

Δικαίωμα
στην Εκπαίδευση

Δικαίωμα
στην εκπροσώπηση

Δικαίωμα
στην αποζημίωση

Δικαίωμα
στην ασφάλεια

Δικαίωμα
σε ένα υγιεινό
περιβάλλον

Οι Ενώσεις Καταναλωτών - μέλη της BEUC κατέθεσαν αναφορές, εναντίον της Google, στις Εθνικές τους Αρχές Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, για τις μεθόδους εντοπισμού των χρηστών. Οι πληροφορίες, για τις τοποθεσίες, που επισκεπτόμαστε, όπως μπαρ, καταστήματα, ναούς κ.λπ. επιτρέπουν σε εταιρίες όπως η Google, να εξάγουν συμπεράσματα, για την προσωπικότητά μας, τη θρησκεία μας, το σεξουαλικό μας προσανατολισμό κ.λπ. Αυτά, όμως, τα χαρακτηριστικά μας αποτελούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Οι Ενώσεις Καταναλωτών υποστηρίζουν ότι η συναίνεση να "μοιραστούν" την τοποθεσία τους δε δόθηκε συνειδητά, αλλά οι καταναλωτές ξεγελάστηκαν και αποδέχτηκαν ρυθμίσεις που παραβιάζουν την ιδιωτική τους ζωή. Αυτές οι πρακτικές παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, τη γνωστή ως GDPR ή Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων.

Είναι θετικό ότι η Αρχή της Ιρλανδίας αποφάσισε, τελικά, να προχωρήσει την έρευνα για την τεράστια συλλογή δεδομένων εντοπισμού της τοποθεσίας της Google. Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές πέφτουν θύματα αυτών των πρακτικών, εδώ και πολύ καιρό. Η BEUC περιμένει η Αρχή να διερευνήσει τις πρακτικές της Google, από τότε που κατατέθηκαν τα παράπονα και όχι απλά από τώρα. Είναι, επίσης, σημαντικό, να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των καταναλωτών και των οργανώσεων, που κατέθεσαν παράπονα.

Η κ. Μονίκ Γκόγιενς, Γενική Διευθύντρια της BEUC, σχολίασε:
"Οι καταναλωτές δεν πρέπει να υφίστανται "εμπορική παρακολούθηση". Έχουν ανάγκη από Αρχές που θα τους υπερασπίζονται και θα τιμωρούν τις αυτούς που παραβιάζουν το νόμο. Έχοντας υπόψη το μέγεθος του προβλήματος, το οποίο αγγίζει εκατομμύρια Ευρωπαίων καταναλωτών, αυτή η έρευνα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της Αρχής της Ιρλανδίας. Καθώς έχουν, ήδη, περάσει 14 μήνες, από την αρχική κατάθεση παραπόνων, κατά την κακής πρακτικής της Google, οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση θα ήταν μη αποδεκτή, από τους καταναλωτές, που εμπιστεύονται τις Αρχές Εποπτείας της Αγοράς. Η αξιοπιστία του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων βρίσκεται σε κίνδυνο."

Το Νοέμβριο του 2018, το ΚΕ.Π.ΚΑ. - Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, σε συνεργασία με τη BEUC, απέστειλε στην Ελληνική Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, επιστολή, στην οποία περιέγραφε τις πρακτικές της Google, για τον εντοπισμό των χρηστών, και ζητούσε να διερευνηθούν αυτές οι πρακτικές. Το Δεκέμβριο του 2018, δημοσιεύσαμε βίντεο, που περιέγραφε το πώς η Google παραβιάζει την ιδιωτική μας ζωή. Η Ελληνική Αρχή, τον Ιούνιο του 2019, μας απάντησε ότι παρέπεμψε το παράπονό μας, στην Ιρλανδική Αρχή και ότι οι δύο Αρχές συνεργάζονται και μεταξύ τους και με άλλες Αρχές των Ευρωπαϊκών κρατών, για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ., σε συνεργασία με τη BEUC παρακολουθούν το θέμα και θα ενημερώνουν τους καταναλωτές.

Image is not available
Image is not available

Όταν ταξιδεύουμε έχουμε δικαιώματα που έχουν θεσμοθετηθεί με νομοθεσία.

Image is not available
Image is not available

Οι καταστάσεις, που βιώσαμε, από τον Ιανουάριο του 2020, ήταν πρωτόγνωρες και κρίσιμες για την ανθρωπότητα.

Image is not available
Image is not available

Εάν αδυνατούμε να αποπληρώσουμε τις οφειλές μας, δε χρειάζεται να απελπιζόμαστε. Υπάρχει νομοθεσία, που μπορεί να μας στηρίξει!

Image is not available
Image is not available

Στις 11/12/2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, ως την κορυφαία πολιτική της Ευρώπης, για τη θητεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2019-2024.

Image is not available
Image is not available

Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη βιώσιμη διατροφή: «Από το χωράφι στο πιάτο»

Image is not available
Image is not available

Στις 19/2/2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε ένα πακέτο πρωτοβουλιών, που περιγράφει το όραμα της Ευρώπης, για το ψηφιακό μέλλον.

Image is not available
Image is not available

Η BEUC - Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών αποτελεί την «ομπρέλα» 44 ανεξάρτητων Ενώσεων Καταναλωτών από 32 χώρες.

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider

Τελευταία νέα

 • Ανώτατες τιμές σε όσα είδη χρησιμοποιούν οι καταναλωτές για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

  Το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών απέστειλε την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020 την παρακάτω επιστολή προς τον κ. Σπυρίδωνα – Άδωνη Γεωργιάδη, Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων και την κοινοποίησε στον κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη, Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή. «κ. Υπουργέ,Όλοι θυμόμαστε την έκρηξη τιμών που πραγματοποιήθηκε καθώς και την…

  17 Σεπτεμβρίου 2020

 • Οι καταναλωτές αναγνωρίζουμε τα πιθανά οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης αλλά εγείρουμε σοβαρές ενστάσεις

  Σύμφωνα με μία έρευνα που διεξήχθη από ενώσεις καταναλωτών σε 9 ευρωπαϊκές χώρες, οι καταναλωτές πιστεύουμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να επιφέρει σημαντικά οφέλη. Ωστόσο, όταν μας ζητήθηκε να αξιολογήσουμε ορισμένες υπηρεσίες, οι οποίες χρησιμοποιούν, ήδη σήμερα, τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, π.χ. ψηφιακοί οικιακοί βοηθοί, ή διαφημίσεις σε ιστοσελίδες ηλεκτρονικού…

  15 Σεπτεμβρίου 2020

 • Συμβουλές για τις σχολικές μας αγορές

  Η πολύχρωμη αγορά των τετραδίων, των μολυβιών, των βιβλίων και των άλλων μικροπραγμάτων συναρπάζει τη φαντασία των παιδιών. Αρκετές εταιρίες παραγωγής σχολικών ειδών εκμεταλλεύονται αυτή τη φαντασία, για να δημιουργήσουν, στα παιδιά μας, λανθασμένα καταναλωτικά πρότυπα και, τελικά, να τα οδηγήσουν, στον υπερκαταναλωτισμό. Από τα είδη, που προωθούνται στην αγορά,…

  10 Σεπτεμβρίου 2020

 • Η λύση για τις οφειλές μας

  Αδυνατείτε να αποπληρώσετε τις οφειλές σας; Μπορούμε να βοηθήσουμε. Μπορούμε να βρούμε λύση στο πρόβλημά σας.Επισκεφτείτε τα γραφεία του ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών,Βας. Ηρακλείου 32, 6ος όροφος, από Δευτέρα έως Παρασκευή και από τις 9:00 έως τις 14:30.Τηλέφωνα επικοινωνίας 231023333 και 2310269449. Δε χρειάζεται να απελπιζόμαστε. Υπάρχει νομοθεσία, που…

  03 Σεπτεμβρίου 2020

 • Συμβουλές για τους φοιτητές

  Το ΚΕ.Π.ΚΑ. εύχεται συγχαρητήρια, στους νέους σπουδαστές, που πέτυχαν την εισαγωγή τους, σε Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. Οι νέοι αυτοί ανοίγουν μια καινούρια σελίδα, στη ζωή τους, γεμάτη ελπίδες, ομορφιά, γνώση, εμπειρίες αλλά και προβλήματα. Το πρώτο πρόβλημα, για όσους πέτυχαν, σε σχολές, μακριά, από την οικογενειακή κατοικία, είναι η στέγη.…

  28 Αυγούστου 2020