Οι καταναλωτές εκτίθενται σε ακρυλαμίδιο μέσω βιομηχανικά παραγόμενων τροφίμων (συμπεριλαμβανομένων των τσιπς, του ψωμιού, των μπισκότων, του καφέ), αλλά και από το μαγείρεμα στο σπίτι (π.χ., εάν μαγειρεύουν πατάτες πάνω από 175°C ή καίνε το ψωμί του τοστ).

Ο κανονισμός για την ακρυλαμίδη της Ε.Ε. εφαρμόζεται από τον Απρίλιο του 2018. Οι παραγωγοί τροφίμων, αλυσίδες fast food και εστιατόρια πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα επίπεδα ακρυλαμιδίου στα προϊόντα τους παραμένουν κάτω από τα ενδεικτικά επίπεδα που ορίζονται στη νομοθεσία. Για παράδειγμα, οι τεχνικές για τη μείωση του ακρυλαμιδίου στα προϊόντα με βάση την πατάτα περιλαμβάνουν τη χρησιμοποίηση ποικιλιών πατάτας που είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν ακρυλαμίδιο, τη σωστή αποθήκευση και το τηγάνισμα σε χαμηλή θερμοκρασία.

Μια πανευρωπαϊκή έρευνα, όμως από τις οργανώσεις καταναλωτών επισημαίνει ότι οι καταναλωτές - ειδικά οι νεότεροι - πρέπει να προστατεύονται καλύτερα από το ακρυλαμίδιο που προκαλεί καρκίνο και το οποίο περιέχεται στα τρόφιμα. Για το σκοπό αυτό, η BEUC – Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μειώσει τα σημερινά ενδεικτικά επίπεδα ακριλαμιδίου να τα καταστήσει δεσμευτικά για τους παραγωγούς τροφίμων.

Δέκα Ενώσεις καταναλωτών – μέλη της BEUC (Altroconsumo από Ιταλία, Consumentenbond από Ολλανδία, DECO από Πορτογαλία, Forbrugerrådet Tænk από Δανία, Forbrukerrådet από Νορβηγία, OCU από Ισπανία, Stiftungwarentest από Γερμανία, Test Achats από Βέλγιο, UFC-Que Choisir από Γαλλία και Zveza Potrošnikov Slovenije από Σλοβενία) εξέτασαν πάνω από 532 τρόφιμα, που είναι γνωστό ότι περιέχουν ακρυλαμίδιο, όπως τσιπς, μπισκότα, καφέ ή δημητριακά για πρωινό, το φθινόπωρο του 2018.

Μπισκότα και γκοφρέτες είναι ιδιαίτερα προβληματικά, με ενδεικτικά ένα τρίτο των δειγμάτων να βρίσκονται ακριβώς στα επίπεδα του ακρυλαμιδίου ή και πάνω από αυτά. Τέτοια ευρήματα είναι ανησυχητικά, καθώς τα παιδιά, κάτω των 3, καταναλώνουν συχνά τέτοια προϊόντα, τα οποία επιτρέπεται να περιέχουν περισσότερο ακρυλαμίδιο, από τα μπισκότα που προορίζονται για βρέφη. Ωστόσο, όταν ελέγχονται με βάση το χαμηλότερο σημείο αναφοράς για τα μπισκότα μωρών, σχεδόν 2 στα 3 'κανονικά' μπισκότα, δεν είναι κατάλληλα για μικρά παιδιά.

Η BEUC ζητά επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θεσπίσει δείκτες και για τα τσιπς λαχανικών. Οι δοκιμές δείχνουν ότι κατά μέσο όρο τα τσιπς που παρασκευάζονται από καρότα, παντζάρια ή παστινάκια περιέχουν σχεδόν διπλάσια ακρυλαμίδη από τα τσιπς πατάτας, αν και συχνά θεωρούνται ως υγιέστερες επιλογές.

Ο Monique Goyens, Γενική Διευθύντρια της BEUC, σχολίασε:
"Αυτή η πανευρωπαϊκή δοκιμή αποδεικνύει ότι είναι δυνατό να παραχθούν πατατάκια, τσιπς ή δημητριακά με χαμηλή περιεκτικότητα σε ακρυλαμίδιο. Όμως, εφόσον τα μέτρα είναι εθελοντικά, ορισμένοι κατασκευαστές δε θα αντιμετωπίσουν σοβαρά το ζήτημα και οι καταναλωτές ενδέχεται να εξακολουθούν να εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα ακρυλαμιδίου. Για να υποχρεωθούν οι παραγωγοί τροφίμων να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή, στο ακρυλαμίδιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να θέσει δεσμευτικά όρια, όπως επανειλημμένα έχουμε ζητήσει.
Πολλοί γονείς δίνουν στα μικρά τους παιδιά μπισκότα και γκοφρέτες που προορίζονται κυρίως για μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες. Η Επιτροπή θα πρέπει να προτείνει τη μείωση των επιπέδων ακρυλαμιδίου για κανονικά μπισκότα, ώστε να προσεγγίζει περισσότερο το μπισκότο μωρών. Αυτό θα προστατέψει πιο αποτελεσματικά τα μικρά παιδιά μας, τα οποία είναι πιο ευάλωτα στην επίδραση του ακρυλαμιδίου, λόγω του χαμηλότερου σωματικού τους βάρους.
Αυτή η δοκιμή αποκαλύπτει επίσης ότι τα τσιπς λαχανικών δεν είναι τόσο υγιή όσο φαίνεται να είναι. Μέχρι να καθοριστούν δεσμευτικά όρια, η Επιτροπή θα πρέπει τουλάχιστον να καθορίσει ενδεικτικά επίπεδα αναφοράς για το ακρυλαμίδιο, σε αυτά τα μοντέρνα σνακ, για να αναγκάσει τους παραγωγούς να ελαχιστοποιήσουν την παρουσία αυτής της επιβλαβούς ουσίας».