Δ.Τ. 2017

Προσοχή στα έξυπνα παιδικά ρολόγια

Σε πολλές χώρες της Ευρώπης (Νορβηγία, Σουηδία, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Η.Β., Γαλλία, Βέλγιο και Ιταλία) πωλούνται τα έξυπνα παιδικά ρολόγια, τα οποία θέτουν μεγάλους κινδύνους ασφάλειας. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε, από τη Νορβηγική Οργάνωση Καταναλωτών - Forbrukerradet και μέλος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών – BEUC, αποκαλύπτει ότι άγνωστοι μπορούν να πάρουν τον έλεγχο των ρολογιών, που έλεγξε η οργάνωση και να παρακολουθήσουν και να κρυφακούσουν τα παιδιά.
Αυτά τα ρολόγια επιτρέπουν στους γονείς, να επικοινωνούν με τα παιδιά τους, μέσω λειτουργίας των κινητών τους τηλεφώνων και να ενημερώνονται, ανά πάσα στιγμή, που βρίσκονται τα παιδιά τους, μέσω εφαρμογής. Τα ευρήματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι η αυξανόμενη παρουσία προϊόντων, που συνδέονται, στο διαδίκτυο, μπορεί να συνοδεύεται, με νέους και πολύ σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των καταναλωτών καθώς και την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Η έρευνα αποκάλυψε:
  • Ελλειπής ασφάλεια: Με μερικά απλά βήματα, ένας άγνωστος μπορεί να πάρει τον έλεγχο του ρολογιού και να παρακολουθήσει, να κρυφακούσει και να επικοινωνήσει, με τα παιδιά. Οι γονείς, όμως, ίσως, δε γνωρίζουν ότι αντί να προστατέψουν τα παιδιά τους, τα καθιστούν πιο ευάλωτα.
  • Ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας: Το κουμπί SOS δεν είναι αξιόπιστο και οι «χάκερς» μπορούν να παρακάμψουν την απαίτηση να είναι, στον κατάλογο των τηλεφωνικών αριθμών εμπιστοσύνης.
  • Παράνομοι ή μη υφιστάμενοι όροι και προϋποθέσεις: Κάποιες εφαρμογές, που συνδέονται με τα ρολόγια, δε διαθέτουν όρους και προϋποθέσεις. 
  • Ελλειπής ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων: Δεν είναι δυνατό να διαγραφούν τα προσωπικά δεδομένα, ή ο λογαριασμός χρήστη.

Η κ. Μονίκ Γκογιένς, Γενική Διευθύντρια της BEUC, σχολίασε:
«Αυτά τα ρολόγια δεν πρέπει να πωληθούν, στα καταστήματα. Οι γονείς τα αγοράζουν, για να προστατέψουν τα παιδιά τους, χωρίς να γνωρίζουν ότι τα καθιστούν πιο ευάλωτα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, επειγόντως, χρειάζεται να θεσπίσει υποχρεωτικά πρότυπα ασφάλειας, για τα συνδεδεμένα προϊόντα. Οι κατασκευαστές πρέπει, αμέσως, να τακτοποιήσουν αυτές τις ελλείψεις, διαφορετικά τα προϊόντα τους πρέπει να αποσυρθούν, από την αγορά.
Τα προϊόντα, που είναι συνδεδεμένα, στο διαδίκτυο βρίσκονται, παντού. Δυστυχώς μερικοί κατασκευαστές φαίνεται να εθελοτυφλούν, σε βασικές απαιτήσεις ασφάλειας και προστασίας προσωπικών δεδομένων, στη βιασύνη τους να βάλουν στην αγορά, τέτοια προϊόντα. Οι Αρχές Εποπτείας της αγοράς πρέπει να διασφαλίσουν ότι τέτοια προϊόντα δε θα τοποθετηθούν, στην αγορά, χωρίς προϋποθέσεις».

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. εύχεται Καλά και Ασφαλή Χριστούγεννα!