Δ.Τ. 2017

Ευρωπαϊκή Ημέρα Συνειδητοποίησης των κινδύνων από την Κατάχρηση Αντιβιοτικών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να σταματήσει τη χρήση τους στις φάρμες
  • Η ανθεκτικότητα, στα αντιβιοτικά, ήδη, θεωρείται υπεύθυνη, για τουλάχιστον 25.000 θύματα, κάθε χρόνο, στην Ευρώπη. Είναι κοινά αποδεκτό ότι οι άνθρωποι πρέπει να προσέχουν, πότε και πόση ποσότητα αντιβιοτικών χρησιμοποιούν. Το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και με τα εκτρεφόμενα ζώα. Η κακή χρήση και η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών, στα ζώα πυροδοτεί την ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά.
  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει, επειγόντως, να υιοθετήσει νομοθεσία, ώστε να "χτυπηθεί" η χρήση των αντιβιοτικών, στα εκτρεφόμενα ζώα.
  • Η 18η Νοεμβρίου είναι η «Ευρωπαϊκή Ημέρα Συνειδητοποίησης των κινδύνων από τα Αντιβιοτικά».
Για να σταματήσει η ανάπτυξη ανθεκτικότητας των μικροβίων στα αντιβιοτικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει, επειγόντως, να υιοθετήσει νομοθεσία, ώστε να "χτυπηθεί" η χρήση των αντιβιοτικών, στα εκτρεφόμενα ζώα. Αυτό ζητάμε η BEUC (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών) και το ΚΕ.Π.ΚΑ. (Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, ως μέλος της), μέσα από την εκστρατεία μας, με την οποία προσπαθούμε να αυξήσουμε τη γνώση και συνειδητοποίηση των καταναλωτών, για τους κινδύνους, που ενέχει η ανθεκτικότητα, στα αντιβιοτικά, στις 18 Νοεμβρίου, ημερομηνία, που ονομάζουμε "Ευρωπαϊκή Ημέρα Συνειδητοποίησης των κινδύνων από τα Αντιβιοτικά".

Η ανθεκτικότητα, στα αντιβιοτικά, ήδη, θεωρείται υπεύθυνη, για τουλάχιστον 25.000 θύματα, κάθε χρόνο, στην Ευρώπη. Είναι κοινά αποδεκτό ότι οι άνθρωποι πρέπει να προσέχουν, πότε και πόση ποσότητα αντιβιοτικών χρησιμοποιούν. Το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και με τα εκτρεφόμενα ζώα. Η κακή χρήση και η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών, στα ζώα πυροδοτεί την ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά.

Το 2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, για τα κτηνοτροφικά φάρμακα, περιλαμβάνοντας μέτρα, για τη μείωση της χρήσης των αντιβιοτικών, στα αγροκτήματα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε τα μέτρα, πέρσι. Η BEUC και το ΚΕ.Π.ΚΑ. ζητούν, από τα κράτη μέλη, να υιοθετήσουν, επειγόντως, μια κοινή άποψη, σύμφωνη με αυτή του Ευρωκοινοβουλίου και να επικαιροποιήσουν την υφιστάμενη νομοθεσία.

Τα τελευταία στοιχεία, από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων, δείχνουν μεγάλες διαφορές, στις πωλήσεις αντιβιοτικών, για κτηνιατρική χρήση, ανάμεσα στα κράτη μέλη. Η Κύπρος, η Ισπανία και η Ιταλία βρίσκονται, στις πρώτες θέσεις, με τις υψηλότερες πωλήσεις, ενώ στη Δανία, στη Σουηδία, στη Λιθουανία και στη Νορβηγία, οι πωλήσεις είναι πολύ χαμηλότερες.

Μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση. Χώρες, που αποφάσισαν να λάβουν μέτρα, για να περιορίσουν τη χρήση αντιβιοτικών, στα ζώα, πέτυχαν αξιοσημείωτα αποτελέσματα, μέσα σε λίγα μόνο χρόνια. Παράδειγμα η Ολλανδία, που πέτυχε μείωση, κατά 58,4%, από το 2009 μέχρι το 2015, ή η Γαλλία με μείωση 20%, από το 2011 μέχρι το 2015. 

Η κ. Μονίκ Γκόγιενς, Γενική Διευθύντρια της BEUC, σχολίασε:
"Σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους, υγιή γουρούνια, κοτόπουλα, αγελάδες μπορούν να λάβουν αντιβιοτικά, για λόγους προληπτικούς, ή να λάβουν φάρμακα, που είναι ζωτικής σημασίας, για τους ανθρώπους. Εάν συνεχιστούν αυτές οι επιβλαβείς πρακτικές, χωρίς έλεγχο, η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά, θα φτάσει σε μη ανατρέψιμα επίπεδα και καλοήθεις νόσοι μπορούν να γίνουν θανατηφόρες, ξανά.
Η μάχη κατά της ανθεκτικότητας, στα αντιβιοτικά, έχει πολλούς αδύναμους κρίκους. Τα υπερβακτήρια (βακτήρια, που δε σκοτώνονται, πλέον, από τα αντιβιοτικά) διασχίζουν σύνορα. Έτσι οι υποδειγματικές  μέθοδοι ενός κράτους μέλους, που περιορίζουν τη χρήση των αντιβιοτικών, μπορούν να δυναμιτιστούν, αν το γειτονικό κράτος δεν κάνει τίποτε, προς αυτήν την κατεύθυνση. Για το λόγο αυτό, απαιτούνται, επειγόντως Ευρωπαϊκοί κανόνες, που να αντιμετωπίζουν την κατάχρηση των κτηνιατρικών φαρμάκων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μις φιλόδοξη νομοθεσία, που περιμένει να εγκριθεί. Τα κράτη μέλη πρέπει, γρήγορα, να υπογράψουν αυτά τα δυνατά μέτρα, χωρίς καμιά καθυστέρηση".