Δ.Τ. 2017

Αναγκαία η θεσμοθέτηση της Συλλογικής Αποζημίωσης Καταναλωτών

Η Ευρώπη πρέπει να κάνει κάτι περισσότερο για τους καταναλωτές

Υπάρχει η αίσθηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται πολύ μακριά και κάνει πολύ λίγα πράγματα, για τους πολίτες της. Έτσι, τη στιγμή που οι ηγέτες της Ευρώπης σκέφτονται το μέλλον της, να μια ιδέα, που θα βοηθήσει να ξανασυνδεθεί με τους πολίτες και να κάνει ένα βήμα μπροστά.
Συμβαίνει άπειρες φορές κάθε χρόνο: Ένας έμπορος πουλάει κάτι και ο καταναλωτής ανακαλύπτει ότι το αγαθό (προϊόν ή υπηρεσία) είναι άχρηστο. Ακόμα χειρότερα, ο έμπορος μπορεί να «νόθευσε» τα πρότυπα. Η Volkswagen γνωρίζει, για τι θέμα μιλάμε. Δηλαδή, οι καταναλωτές είμαστε ανυπεράσπιστοι, σε περίπτωση απάτης; Όχι, έχουμε δικαιώματα και πολλά από αυτά έχουν θεσμοθετηθεί, από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως, είναι εύκολο να αποζημιωθούμε; Όχι, δεν είναι. Οι καταναλωτές αντιμετωπίζουμε μεγάλες δυσκολίες όταν ζητούμε να αποζημιωθούμε, γιατί συνήθως απαιτείται να κινηθούμε, δικαστικά. Οι διαδικασίες κοστίζουν, σε χρήμα και χρόνο. Πολλές φορές, τα ποσά της αποζημίωσης είναι τόσο μικρά, που δεν αξίζει τον κόπο, ο μεμονωμένος καταναλωτής να αναλάβει δράση. Οι περισσότεροι από εμάς, τα παρατούν. Αλλά όταν οι περιπτώσεις εξαπάτησης, αφορούν εκατοντάδες, ή χιλιάδες, ή ακόμα και εκατομμύρια καταναλωτών, η δυνατότητα να συνασπιστούμε για να προσφύγουμε ομαδικά, στα δικαστήρια και να κερδίσουμε ατομικές αποζημιώσεις – η γνωστή ομαδική προσφυγή- αποτελεί και ισχυρή και πειστική λύση.

Στην Ιταλία και το Βέλγιο, οι καταναλωτές μπορούν να ζητήσουν, ομαδικά, αποζημίωση, όταν αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, είτε αυτό αφορά ακυρώσεις μεταφορικών υπηρεσιών, είτε αφορά καταχρηστικές τραπεζικές χρεώσεις. Αυτό συμβαίνει, γιατί, στις χώρες αυτές, υπάρχουν ικανοποιητικές διαδικασίες ομαδικών προσφυγών ώστε να ζητηθεί ατομική αποζημίωση, για ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Εάν ένα τέτοιο σύστημα υπήρχε, στην Ελλάδα, θα είχε βοηθήσει τους καταναλωτές, που εξαπατηθήκαμε, από το σκάνδαλο Volkswagen, ή που αναγκαστήκαμε να αποδεχτούμε την αύξηση του ελάχιστου χρόνου χρέωσης, που επέβαλαν οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, πριν κάποια χρόνια. 

Το σκάνδαλο Volkswagen, που αφορά τις «πλασματικές» εκπομπές ρύπων, είναι ένα παράδειγμα γιατί χρειαζόμαστε τις ομαδικές προσφυγές. Δεν είναι δυνατόν η εταιρεία να πουλάει αυτοκίνητα, σε όλον τον κόσμο, αλλά να μην επιτρέπει, στους καταναλωτές, να ασκήσουμε τα δικαιώματά μας, παντού. Οι καταναλωτές, στο Βέλγιο, ή στην Ιταλία, μπορούν να προσφύγουν, στα δικαστήρια, ομαδικά και να ζητήσουν αποζημίωση, αλλά, εδώ στην Ελλάδα, η Volkswagen καταφέρνει και ξεφεύγει.

Οι ακυρώσεις πτήσεων της Ryanair αποτελούν ένα ακόμα παράδειγμα. Εάν οι καταναλωτές είχαμε τη δυνατότητα να απαιτήσουμε αποζημίωση όλοι μαζί, το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, με τις ακυρώσεις, θα προχωρούσε, προς επίλυση. Πριν μερικά χρόνια, χιλιάδες γυναίκες έπεσαν θύματα του σκανδάλου, με τα εμφυτεύματα στήθους, που άφησε και τη ζωή τους και την υγεία τους τραυματισμένες. Τουλάχιστον θα έπρεπε να μπορούν να συνασπιστούν και να ζητήσουν να αποζημιωθούν, από τον κατασκευαστή.

Η Ευρώπη προσχωρεί, καθημερινά και περισσότερο, στην ψηφιακή εποχή. Οι εταιρίες αυξάνουν τη διασυνοριακή τους λειτουργία. Όταν οι αγοραστές γίνονται θύματα κακής μεταχείρισης, έχουν δύο επιλογές: να παλέψουν, ή να υποχωρήσουν και να ξεχάσουν το πρόβλημα. Η τεράστια πλειοψηφία των καταναλωτών (79% των καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης) θα ήμασταν πιο πρόθυμοι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας, στα δικαστήρια, εάν μπορούσαμε να συνασπιστούμε, για να υποβάλλουμε μια ομαδική (συλλογική) προσφυγή., για αποζημίωση μας. 

Η θεσμοθέτηση της συλλογικής αποζημίωσης θα βοηθούσε και τις επιχειρήσεις και τον ανταγωνισμό. Θα διαχώριζε τους «απατεώνες», από τις νομοταγείς επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις, που λειτουργούν, υπεύθυνα, θα επωφελούνταν. 

Οι πολέμιοι της θεσμοθέτησης ενός συστήματος ομαδικής προσφυγής, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ισχυρίζονται ότι θα δημιουργήσει μια φρενίτιδα δικαστικών διαμαχών, όπως στις Η.Π.Α. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι, για να εμποδιστεί η μεταφύτευση της νομοθεσίας των Η.Π.Α., εδώ στην Ευρώπη. Ελπίζουμε ότι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η Ελληνική Κυβέρνηση θα λάβουν, σοβαρά, υπόψη τους, το αίτημά μας. Ένα Ευρωπαϊκό σύστημα, που θα επιτρέπει, σε ομάδες καταναλωτών, να ζητήσουμε ατομικές αποζημιώσεις, αποτελεί αναγκαιότητα και έχει καθυστερήσει, πολύ. Οι πολίτες της Ε.Ε. θα αισθανόμαστε, πιο ασφαλής και η Ευρώπη θα πιστωθεί ότι κάνει κάτι παραπάνω, για τους πολίτες της.