Δ.Τ. 2017

Η πολιτική καταναλωτών στην καρδιά του μέλλοντος της Ευρώπης

Σαν σήμερα, πριν 67 χρόνια, στις 9 Μαΐου 1950, ο Ρόμπερτ Σούμαν παρουσίασε την περίφημη διακήρυξή του, η οποία έθεσε τα θεμέλια, για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περίπου τότε, εμφανίστηκαν και οι πρώτες Ενώσεις Καταναλωτών, στην Ευρώπη. Μια νέα δυναμική οικονομία της αγοράς αναπτυσσόταν και πρόσφερε πολλές ευκαιρίες, σε επιχειρήσεις και καταναλωτές. Όταν, λοιπόν, οι καταναλωτές ερχόταν αντιμέτωποι, με πολλές νέες δυνατότητες και επιλογές, χρειάζονταν ανεξάρτητες συμβουλές. Όταν, π.χ. ήθελαν να αγοράσουν ένα ψυγείο, ή ένα πλυντήριο, ή αργότερα μια ασφάλεια ζωής, ή ένα στεγαστικό δάνειο.
Καθώς η Ευρώπη μεγάλωσε και έγινε πιο συνεκτική, οι επιλογές των καταναλωτών, για τα καλύτερα προϊόντα, ή τις καλύτερες υπηρεσίες, καθώς και η προστασία τους, από αθέμιτες πρακτικές, λάμβαναν, διαρκώς, μεγαλύτερη ευρωπαϊκή διάσταση. Η προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών δε θα μπορούσε, πλέον, να γίνεται, μόνο σε εθνικό επίπεδο. Ξεκίνησε, με τη  υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος, για τους καταναλωτές, το 1975. Από τότε, χρόνο με το χρόνο, ένα δυναμικό πλαίσιο πολιτικής καταναλωτή χτίστηκε, το οποίο ωφελεί τους Ευρωπαίους πολίτες και επηρεάζει την καθημερινή μας ζωή, με τρόπο, που οι περισσότεροι δε γνωρίζουμε.

Γνωρίζετε ότι αυστηροί Ευρωπαϊκοί κανόνες διασφαλίζουν ότι οι προμηθευτές τροφίμων σέβονται τις προδιαγραφές για την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων μας, από το χωράφι, μέχρι το ράφι; Χάρη, σε ένα Ευρωπαϊκό σύστημα συναγερμού, τα μη ασφαλή τρόφιμα αποσύρονται, από την αγορά. Οι υποχρεώσεις, για τη σήμανση των τροφίμων, επιτρέπουν, στους καταναλωτές, να γνωρίζουν τι περιέχει η τροφή τους και να κάνουν υγιεινότερες επιλογές τροφίμων, εφόσον το επιθυμούν.

Γνωρίζετε ότι Ευρωπαϊκοί κανόνες διασφαλίζουν ότι τα παιχνίδια, οι στεγνωτήρες μαλλιών και τα παιδικά ρούχα, που πωλούνται σε όλα τα καταστήματα της Ευρώπης, ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένα πρότυπα ασφάλειας, ασχέτως που έχουν κατασκευαστεί; Ένα Ευρωπαϊκό σύστημα συναγερμού παρακολουθεί την αγορά και αποσύρει, από τα ράφια, τα μη ασφαλή προϊόντα.

Γνωρίζετε ότι, όταν μια πτήση καθυστερήσει, ή ακυρωθεί, ή όταν οι αεροπορικές εταιρίες αρνούνται την επιβίβαση, χάρη σε ένα Ευρωπαϊκό Κανονισμό, οι καταναλωτές έχουν δικαίωμα να λάβουν βοήθεια (τροφή, νερό κ.λπ.), ή να αποζημιωθούν;

Εάν οι καταναλωτές, σήμερα, προστατεύονται καλύτερα, όταν ψωνίζουν, μέσω διαδικτύου, εάν μπορούν να απολαύσουν υψηλά πρότυπα, για την υγεία τους και το περιβάλλον, εάν μπορούν να ωφεληθούν, από υψηλά πρότυπα προστασίας της ιδιωτικής ζωής και εάν, τελικά, δεν πληρώνουν τέλη περιαγωγής, αυτά συμβαίνουν, επειδή αυστηροί Ευρωπαϊκοί νόμοι τα προβλέπουν. Μπορεί, συχνά, να μην αναγνωρίζουμε τα οφέλη της Ενωμένης Ευρώπης, αλλά πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε: Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επηρεάσει, θετικά, την καθημερινότητα των καταναλωτών, με τόσους πολλούς τρόπους και με τέτοια πρότυπα, που έχει γίνει παράδειγμα, προς μίμηση, για καταναλωτές, από όλον τον κόσμο.

Αλλά το μέλλον μπορεί να μην είναι τόσο ρόδινο και δεν πρέπει να υποβαθμίζουμε τις προκλήσεις, που έχουμε μπροστά μας. Πολιτικές κρίσεις, Brexit και μια, συνεχώς, αυξανόμενη απόσταση, ανάμεσα στους Ευρωπαίους πολίτες και τους πολιτικούς, έχουν χτυπήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για αυτό, τόσο η ανάμνηση της Διακήρυξης του Ρόμπερτ Σούμαν όσο και τα 60α γενέθλια της Συνθήκης της Ρώμης τον περασμένο Μάρτη δεν αποτελούν στιγμές γιορτινές. Ακούμε φωνές, από όλη τη  Ευρώπη, που ζητούν,  από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να πλησιάσει, περισσότερο τους πολίτες της. Και αυτές οι φωνές έχουν 100% δίκιο.

Πρέπει να ξαναενωθούμε, να δουλέψουμε μαζί. Μόνον έτσι, θα κάνουμε τα πράγματα καλύτερα, για τους καταναλωτές. Πως όμως μπορούμε, να αποκαταστήσουμε τη χαμένη εμπιστοσύνη; Κατ' αρχάς, με μια δυνατή και προοδευτική πολιτική καταναλωτών. Είμαστε όλοι καταναλωτές! Η προστασία των καταναλωτών και η ενδυνάμωσή τους θα επιτρέψουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να αγγίξει τους πολίτες της και να επηρεάσει την καθημερινότητά τους. Ας δείξουμε , στους Ευρωπαίους, τι κάνει η Ευρώπη και τι ακόμα μπορεί να κάνει, για αυτούς. Ας τους δώσει τα εργαλεία, για να επιβάλλουν το σεβασμό των δικαιωμάτων τους, όταν κάτι πάει στραβά, θεσμοθετώντας τη συλλογική αποζημίωση, για τους καταναλωτές. Ας αρνηθεί τις ρήτρες μη εμφάνισης των αεροπορικών εταιριών. Ας παλέψει για μεγαλύτερης διάρκειας εγγυήσεις και για καταναλωτικά αγαθά, που θα διαρκούν. Αυτά, βέβαια, απαιτούν γενναίους πολιτικούς και γενναίες αποφάσεις.

60 χρόνια πριν ο Ρόμπερτ Σούμαν είχε το θάρρος να βγει μπροστά! Και έκανε τη διαφορά! Σήμερα, όλες οι Ενώσεις Καταναλωτών - μέλη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών (BEUC), ζητούν, από τους Ευρωπαίους ηγέτες, να κάνουν το ίδιο. Να είναι, ξανά, το ίδιο γενναίοι και να βάλουν τους καταναλωτές, στην καρδιά του μέλλοντος της Ευρώπης.