Δ.Τ. 2017

Το Ευρωκοινοβούλιο θα θέσει τέρμα στις διακρίσεις στο διαδικτυακό εμπόριο

Η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Καταναλωτών του Ευρωκοινοβουλίου υπερψήφισε, στις 25 Απριλίου 2017, τα μέτρα που άρουν τα εμπόδια, που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές, όταν ψωνίζουν, μέσω διαδικτύου, στην Ε.Ε. Δυστυχώς, συνεχίζεται η κοινή πρακτική των εμπόρων να αρνούνται να πουλήσουν ένα προϊόν, ή μια υπηρεσία, μέσω διαδικτύου, σε καταναλωτές, που ζουν σε άλλο κράτος-μέλος. Μια έρευνα "mystery shopping" του 2015 αποκάλυψε ότι μόλις το 37% των προσπαθειών, για διασυνοριακές αγορές, στέφτηκε με επιτυχία.


Το κείμενο, που υιοθετήθηκε, θα απαγορεύσει, στους εμπόρους, να αρνούνται την πώληση αγαθών, σε καταναλωτές, που ζουν, σε άλλο κράτος μέλος. Οι Ευρωβουλευτές, επίσης, αποφάσισαν ότι η πρακτική των επιχειρήσεων όπου οι καταναλωτές δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση, σε ξένη ιστοσελίδα, αλλά κατευθύνονται, σε ιστοσελίδα της χώρας τους (re-routing), πρέπει να σταματήσει. Τέλος, οι διαδικτυακοί προμηθευτές δε θα έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν μια αγορά, επειδή ο καταναλωτής έχει κάρτα ξένης τράπεζας.

Η Επιτροπή, επίσης, ψήφισε την επέκταση της απαγόρευσης του γεωγραφικού αποκλεισμού, σε ψηφιακό περιεχόμενο, όπως ηλεκτρονικά βιβλία, διαδικτυακά παιχνίδια, μουσικές υπηρεσίες, γεγονός που αποτελεί μεγάλη επιτυχία, για τους καταναλωτές. Δυστυχώς, οι έμποροι θα μπορούν, ακόμη, να αρνούνται την πώληση οπτικοακουστικών υπηρεσιών, όπως κινηματογραφικές ταινίες ή τηλεοπτικά προγράμματα.

Η κ. Μονίκ Γκόγιενς, Γενική Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών, σχολίασε:
"Η Εσωτερική Αγορά διεύρυνε τις επιλογές των καταναλωτών. Όμως, οι διαδικτυακοί έμποροι, εδώ και πολύ καιρό, έχουν καταφέρει να σηκώσουν τείχη και σύνορα, εκεί που δε θα έπρεπε να υπάρχουν, σε μια ψηφιακή Ενιαία Αγορά του 21ου αιώνα. Είναι ευχάριστα νέα, για τους καταναλωτές, που η Ε.Ε. κάνει βήματα για να σταματήσουν τέτοιες παράτυπες επιχειρηματικές πρακτικές.
Οι καταναλωτές πρέπει να μπορούν να συγκρίνουν, προϊόντα, ψηφιακό περιεχόμενο και υπηρεσίες, από όλη της Ε.Ε. και να μπορούν να αγοράσουν τα αγαθά, που ταιριάζουν, καλύτερα, στις απαιτήσεις και στο πορτοφόλι τους. Παραβιάζονται βασικές αρχές της Ε.Ε., όταν οι έμποροι αρνούνται να πωλήσουν ένα προϊόν, ή μια υπηρεσία, σε καταναλωτές, μόνο και μόνο επειδή ζουν, σε άλλη χώρα ή κατέχουν κάρτα ξένης τράπεζας. Αυτή η πρακτική πρέπει να ανήκει, πλέον, στο παρελθόν.
Τώρα οι νομοθέτες πρέπει να κάνουν και το τελευταίο βήμα και να απαγορεύσουν το γεωγραφικό αποκλεισμό, για τις κινηματογραφικές ταινίες, τα αθλητικά γεγονότα και τα τηλεοπτικά προγράμματα."