mile21 02

Από το 2015, οι καταναλωτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση περιμένουν να αποζημιωθούν από τον όμιλο Volkswagen, για τη ζημιά, που υπέστησαν, εξαιτίας του λογισμικού που η εταιρεία είχε εγκαταστήσει στα αυτοκίνητα τους και το οποίο έδινε παραπλανητικές ενδείξεις κατά τον έλεγχο των καυσαερίων. Το αποτέλεσμα ήταν μια τεράστια ζημιά στο περιβάλλον (τα αυτοκίνητα εξέπεμπαν πολύ περισσότερους ρύπους) και μια μεγάλη ζημιά στην τσέπη των καταναλωτών, γιατί κατανάλωναν περισσότερα καύσιμα, από όσα η εταιρία τους πληροφορούσε, όταν αγόραζαν το αυτοκίνητό τους. Στις 28 Σεπτεμβρίου 2021, το Δίκτυο Συνεργασίας μεταξύ των Εθνικών Αρχών των κρατών-μελών της Ε.Ε. για την επιβολή της νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών, ανακοίνωσε ότι ζήτησε, από τη Volkswagen, να προσφέρει κατάλληλες λύσεις, στους καταναλωτές, που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια, εναντίον του κατασκευαστή των αυτοκινήτων, ώστε να τελειώσουν οι μακροχρόνιες νομικές διαδικασίες.

Περιμέναμε πολύ καιρό, αυτήν την ανακοίνωση. Επιτέλους, οι Αρχές Προστασίας των Καταναλωτών, στα κράτη-μέλη, ενώθηκαν και ζήτησαν, από την VW, να αποζημιώσει τους καταναλωτές. Μέχρι τώρα, μόνον τρεις Αρχές (Ιταλίας, Ολλανδίας και Πολωνίας) είχαν καταδικάσει τις πρακτικές της VW, ως αθέμιτες και παράνομες.

Ευτυχώς, ο άνεμος αλλάζει για τη VW. Στις αρχές του 2020, η Γερμανική Ένωση Καταναλωτών, μέλος της BEUC – Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών, πέτυχε συμφωνία με τη VW να αποζημιώσει τους καταναλωτές. Όμως, η συμφωνία ισχύει μόνο, για τους καταναλωτές που κατοικούν, στη Γερμανία. Βέβαια, εκτός από τη Γερμανία, πολλά μέλη της BEUC, που προσέφυγαν στα δικαστήρια, κατά της VW (στο Βέλγιο, στην Ιταλία, στην Πορτογαλία, στην Ισπανία, στην Αυστρία, στη Γαλλία, στην Ολλανδία, στη Σλοβενία, στο Λουξεμβούργο, στην Ελβετία) καθώς και άλλα μέλη της BEUC, που δεν μπόρεσαν να καταθέσουν αγωγές μάχονται, όλα αυτά τα χρόνια, για δικαιοσύνη και αποζημίωση για τους καταναλωτές. Η VW συνεχώς αρνείται να αποζημιώσει τους καταναλωτές, σε άλλες χώρες εκτός Γερμανίας, παρά το γεγονός ότι δικαστήρια στη Γερμανία, στην Ιταλία, στην Ισπανία και στη Γαλλία αποφάσισαν ότι οι καταναλωτές που επηρεάστηκαν από το σκάνδαλο Volkswagen δικαιούνται να αποζημιωθούν.

Οι δικαστικοί αγώνες συνεχίζονται, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τους καταναλωτές να έχουν μείνει με άδεια χέρια. Έξι χρόνια μετά το σκάνδαλο, θα αποζημιώσει, όπως πρέπει, η VW τους καταναλωτές;

Η κ. Μονίκ Γκογιένς, Γενική Διευθύντρια της BEUC, σχολίασε: «Έξι χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, οι Εθνικές Αρχές Προστασίας των Καταναλωτών, επιτέλους, ζητούν από την εταιρεία να πληρώσει αποζημιώσεις στους καταναλωτές. Περιμένουμε η εταιρεία να ανταποκριθεί, γρήγορα, στις συστάσεις των Αρχών και να αποζημιώσει τους καταναλωτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε διαφορετική περίπτωση οι Αρχές πρέπει να είναι έτοιμες να αντιδράσουν, με αυστηρότητα».

Στην Ελλάδα, το ΚΕ.Π.ΚΑ., αγωνίστηκε, δυνατά, για την αποζημίωση των καταναλωτών. Δυστυχώς η ανταπόκριση των καταναλωτών στην Ελλάδα ήταν απογοητευτική. Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικά τη δράση μας μπορείτε να βρείτε στην ειδική κατηγορία Dieselgate

Πράσινες συνήθειες