Κόκκινα δάνεια και κορωνοϊός
Στα τέλη Φεβρουαρίου 2020 βρεθήκαμε, στην κρίση του κορωνοϊού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε πανδημία. Η πρωτόγνωρη κρίση του κορωνοϊού χτύπησε, σοβαρά, όλον τον κόσμο, την οικονομία και την κοινωνία. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η κρίση στην οικονομία είναι χειρότερη, από την κρίση του 2008. Εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν, έχασαν την εργασία τους ή βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται. Πολλοί καταναλωτές, αντιμετώπισαν σοβαρές δυσκολίες, για να ανταποκριθούν στην τακτική πληρωμή των δόσεων των δανείων τους. Ήταν, λοιπόν, απαραίτητη η λήψη μέτρων, για την ανακούφιση των καταναλωτών αυτών.
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών – BEUC απέστειλε επιστολή, με τα αιτήματα των καταναλωτών, στον κ. Didier Reynders, Επίτροπο Δικαιοσύνης. Τα αιτήματα αυτά συμμερίστηκε το ΚΕ.Π.ΚΑ. - Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών και ζήτησε από την Ελληνική Κυβέρνηση:
- Οι καταναλωτές που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, πρέπει να έχουν δικαίωμα να αναβάλλουν τις μηνιαίες δόσεις των δανείων τους, για τουλάχιστον έξι μήνες.
- Το δικαίωμα για την αναβολή των δόσεων πρέπει να αφορά όλα τα είδη των δανείων των καταναλωτών, ενυπόθηκων και μη (π.χ. δάνεια για την αγορά αυτοκινήτου, καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες, στεγαστικά, υπερανάληψη κ.λπ.), που χορηγούνται από τράπεζες, αλλά και από μη τραπεζικά ιδρύματα. Ας μην ξεχνάμε ότι πολλοί καταναλωτές χαμηλών εισοδημάτων κατέφυγαν στα καταναλωτικά δάνεια, για να καλύψουν πραγματικές και/ή καθημερινές ανάγκες. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να βοηθηθούν αυτοί οι ευάλωτοι δανειολήπτες.
- Η αναβολή πρέπει να καλύπτει και το κεφάλαιο και τους τόκους.
- Δεν πρέπει να επιβληθούν ούτε τόκοι, ούτε άλλες χρεώσεις, κατά την περίοδο της αναβολής. Η επιβολή τόκων, που θα προστεθούν στο κεφάλαιο, κατά τη διάρκεια της αναβολής, θα αυξήσει το συνολικό κόστος, για τους καταναλωτές και θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την αποπληρωμή των δανείων τους.
- Τα κριτήρια, με βάση τα οποία, ένας καταναλωτής, θα αποκτήσει το δικαίωμα της αναβολής πληρωμής δόσεων δανείου, δεν πρέπει να είναι πολύ αυστηρά, για να μην αποθαρρυνθούν οι ευάλωτοι δανειολήπτες να ζητήσουν την αναβολή πληρωμής. Τα ακριβή κριτήρια μπορούν να συζητηθούν, ανάμεσα στην κυβέρνηση και στο ΚΕ.Π.ΚΑ.
- Η διαδικασία, για να αιτηθεί και να λάβει ένας καταναλωτής το δικαίωμα της αναβολής πρέπει να είναι γρήγορη, εύκολη και χωρίς χρέωση.
- Δεν πρέπει να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις, στην πιστοληπτική ικανότητα του καταναλωτή, που λαμβάνει το δικαίωμα της αναβολής.
- Η ανάθεση των απαιτήσεων των πιστωτών, σε τρίτους, πρέπει να απαγορευτεί, καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού.
- Όσο διαρκεί η κρίση του κορωνοϊού να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί α' κατοικίας.
Κάποια από τα παραπάνω αιτήματα, έγιναν αποδεκτά. Έτσι, όσοι καταναλωτές επιθυμούσαν διακανονισμό των δανείων τους και προστασία της πρώτης κατοικίας μπορούσαν να ενταχθούν στην πλατφόρμα για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, μέχρι την 31η Ιουλίου 2020.
Από την 1η Αυγούστου 2020, ισχύει το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ, για όλους τους δανειολήπτες με προσημείωση υποθήκης στην 1η κατοικία, οι οποίοι επλήγησαν, από τον COVID-19. Το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ (Ρύθμιση και επιδότηση δανείων 1ης κατοικίας φυσικών προσώπων πληγέντων οικονομικά από τον κορωνοϊό) θεσπίστηκε με το Νόμο 4714/2020 και προβλέπει κρατική επιδότηση των δανείων φυσικών προσώπων, που επλήγησαν από τον κορωνοϊό, για να διασώσουν την πρώτη κατοικία τους. Η επιδότηση διαρκεί 3 τρίμηνα. Τα ποσοστά της επιδότησης καθώς και τα ανώτατα ποσά αυτής διαφέρουν ανάλογα με το τρίμηνο και ανάλογα με την κατηγορία του δανείου (εξυπηρετούμενο/μη εξυπηρετούμενο). Το υπόλοιπο ποσό της δόσης πρέπει να πληρώνεται από τον οφειλέτη. Επίσης, ο οφειλέτης πρέπει να πληρώσει ολόκληρη τη δόση, για 6-18 μήνες (ανάλογα με την κατηγορία του δανείου) μετά τη λήξη του 9μήνου. Διαφορετικά, πρέπει να επιστρέψει την κρατική επιχορήγηση. Η αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος πρέπει να υποβληθεί μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2020.
Δείτε επίσης