Κλιματική αλλαγή

na 020Τα αέρια του θερμοκηπίου εκπέμπονται μέσω φυσικών διεργασιών και ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Το σημαντικότερο φυσικό αέριο θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα είναι οι υδρατμοί. Ωστόσο, οι ανθρώπινες δραστηριότητες παράγουν μεγάλες ποσότητες και άλλων αερίων θερμοκηπίου προκαλώντας αύξηση των συγκεντρώσεων αυτών των αερίων στην ατμόσφαιρα, τα οποία συντελούν με τη σειρά τους στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Οι κύριες πηγές των αερίων θερμοκηπίου που προκαλούνται από τον άνθρωπο είναι:

  • καύση ορυκτών καυσίμων (άνθρακας , πετρέλαιο, αέριο) για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας , τις μεταφορές, τη βιομηχανία και τα νοικοκυριά (CO2),
  • γεωργία (CH4) και αλλαγές στη χρήση γης, όπως η αποψίλωση των δασών (CO2),
  • υγειονομική ταφή απορριμμάτων (CH4),
  • χρήση βιομηχανικών φθοριούχων αερίων.

Τα αέρια του θερμοκηπίου ευθύνονται, για την κλιματική αλλαγή. H κλιματική αλλαγή συντελείται ήδη: οι θερμοκρασίες αυξάνονται, τα χαρακτηριστικά των βροχοπτώσεων αλλάζουν, οι παγετώνες και το χιόνι λιώνουν και η παγκόσμια μέση στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει. Η αύξηση της θερμοκρασίας οφείλεται πιθανότατα κατά κύριο λόγο στην παρατηρούμενη αύξηση των ατμοσφαιρικών συγκεντρώσεων αερίων θερμοκηπίου ως αποτέλεσμα των εκπομπών που προέρχονται από ανθρώπινες δραστηριότητες. Για να μετριάσουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, πρέπει να μειώσουμε αυτές τις εκπομπές ή να διασφαλίσουμε την πρόληψη της παραγωγής τους.


Διάφορες πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου και της κλιματικής αλλαγής:

Ας ενημερωθούμε για τις πολιτικές για την Πράσινη Ανάπτυξη στη χώρα μας από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 

 


 Δείτε επίσης

Πράσινες συνήθειες