Μέθοδοι προώθησης πωλήσεων, που απευθύνονται σε παιδιά

yo_033.jpgΤα παιδιά αποτελούν ένα σημαντικό στόχο για διαφημιστές και επαγγελματίες του μάρκετινγκ, καθώς αντιπροσωπεύουν "τρεις αγορές" σε μία: αποτελούν μια βασική ομάδα αγοραστών που διαθέτει χρήματα για τις δικές της ανάγκες και επιθυμίες, αποτελούν μια ομάδα προσώπων με επιρροή, αφού συχνά επηρεάζουν τις αποφάσεις αγοράς στο σπίτι, και τέλος, αποτελούν μια ομάδα μελλοντικών αγοραστών, καθώς τα παιδιά, όταν ενηλικιωθούν, θα προμηθεύονται αγαθά και υπηρεσίες και είναι πιθανόν να προτιμούν τα προϊόντα, με τα οποία έχουν εξοικειωθεί από μικρά.

Η κατανάλωση έχει γίνει αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινής ζωής των παιδιών. Η διαφήμιση είναι μόνο μέρος ενός ολοκληρωμένου μάρκετινγκ, καθώς όλο και περισσότερο χρησιμοποιούνται επιτηδευμένες και συχνά πιο συγκεκαλυμμένες τεχνικές μάρκετινγκ. Αυτές περιλαμβάνουν: παιδικές λέσχες, διαγωνισμούς, χορηγίες παιδικών εκδηλώσεων, δωρεάν προσφορά δώρων, τα οποία αποτελούν μόνο ένα μέρος μιας σειράς προϊόντων, άμεση ταχυδρόμηση, τηλεαγορές, εμπορική εκμετάλλευση δημοφιλών ονομάτων (για την προώθηση προϊόντων που συνδέονται με αγαπημένες ταινίες ή παιχνίδια των παιδιών) και μάρκετινγκ μέσα στο σχολείο. Αυτές οι τεχνικές καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο για τα παιδιά να διακρίνουν τη "διαφήμιση" από τη συνηθισμένη διασκέδαση (προγράμματα, ταινίες, περιοδικά κλπ.).

Παιδικές λέσχες συναντώνται σχεδόν σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.Μερικές λέσχες, που δημιουργούνται κυρίως από προμηθευτές, κατασκευαστές, ΜΜΕ και, πρόσφατα, την τραπεζική κοινότητα, είναι π.χ. το Ντίσνεϊ Κλαμπ, Μπάρμπι Κλαμπ κλπ. Αυτές οι λέσχες συνιστούν μηχανισμούς μάρκετινγκ για την προώθηση της πωλήσεως προϊόντων ή υπηρεσιών. Συχνά ένας από τους κυριότερους στόχους τους είναι η δημιουργία ενός καταλόγου διευθύνσεων παιδιών, προς τα οποία θα απευθύνονται η διαφήμιση και άλλες πιο συγκαλυμμένες τεχνικές μάρκετινγκ. Π.χ., οι περισσότερες λέσχες εκδίδουν περιοδικά, τα οποία στα παιδιά φαίνονται κανονικά περιοδικά, αλλά στην πραγματικότητα είναι φυλλάδια, όπου οι εταιρίες διαφημίζουν τα προϊόντα τους. Η έλξη που ασκούν στα παιδιά συνίσταται, πέρα από την κίνητρο της παροχής δώρου για την εγγραφή σε αυτές, είναι ότι παρέχουν στα παιδιά μια αίσθηση ταυτότητας και ότι ανήκουν κάπου. Επιπρόσθετα, οι λέσχες απευθύνονται και στον κόσμο των ενηλίκων. Όπως τα παιδιά, έτσι και οι γονείς τους λαμβάνουν περιοδικά και ταχυδρομείο σε τακτική βάση και συχνά και μια κάρτα μέλους.

Η κρυπτοδιαφήμιση παρουσιάζεται με αυξανόμενη συχνότητα στις παιδικές δημοσιεύσεις μέσα στην ΕΕ. Πρόκειται εδώ για διαφημίσεις που παίρνουν μορφή άσχετη με τη διαφήμιση και γίνονται έτσι αξιόπιστες. Μπορεί να έχουν τη μορφή μιας είδησης ή ενός άρθρου, στήλης με συμβουλές, στήλης κόμικ, παιχνιδιού ή γρίφου.

Παραδείγματα διαφορετικών τεχνικών προωθήσεως πωλήσεων μπορεί να βρει κανείς σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Η προσφορά πρόσθετων παροχών ή δώρων είναι πολύ συνηθισμένη και αυτές οι πρόσθετες παροχές είναι συχνά μέρος μιας εκστρατείας που ενθαρρύνει τη συνεχή κατανάλωση. Η εμπορική εκμετάλλευση δημοφιλών ονομάτων για την προώθηση προϊόντων (character merchandising) είναι επίσης διαδεδομένη στις χώρες της Ε.Ε. Σε αυτή τη μέθοδο δημιουργείται ένας σύνδεσμος μεταξύ ενός υπάρχοντος προϊόντος και μιας αγαπημένης παιδικής ταινίας ή παιδικού παιγνιδιού. Η εμπορική εκμετάλλευση δημοφιλών ονομάτων διεγείρει τη φαντασία των παιδιών.
Οι διαγωνισμοί έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή μέσα προώθησης πωλήσεων σε όλη την Ε.Ε. Με τους διαγωνισμούς δημιουργείται μια ισχυρή "ταυτότητα σήματος/πωλητή", καθώς απαιτείται από τα παιδιά να προσέξουν το εμπορικό σήμα ή το όνομα του καταστήματος ή άλλα σχετικά σύμβολα. Για παράδειγμα, στη Φινλανδία οι διαφημιστές διοργανώνουν αθλητικούς αγώνες για παιδιά, στους οποίους το όνομα των εταιριών αθλητικών προϊόντων εμφανίζεται παντού.

Χορηγίες τηλεοπτικών παιδικών προγραμμάτων παρατηρούνται σε όλα σχεδόν τα κράτη-μέλη της ΕΕ.Μια εταιρία μπορεί να χρηματοδοτήσει ένα συγκεκριμένο παιδικό πρόγραμμα εξ ολοκλήρου ή να πληρώσει για να εμφανίζεται το προϊόν της κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Οι εταιρίες επίσης παρέχουν χορηγίες σε παιδικά περιοδικά.
Υπάρχουν άφθονα παραδείγματα προώθησης πωλήσεων μέσα στα σχολεία, στην Ε.Ε. Ακόμα και σε χώρες όπου η προώθηση πωλήσεων στα σχολεία απαγορεύεται, βρίσκονται παραδείγματα. Μια συχνή μέθοδος που ακολουθούν οι εταιρίες είναι η παροχή εκπαιδευτικών πακέτων στα σχολεία. Τα προϊόντα της εταιρίας-χορηγού - συχνά προσφέρονται και δωρεάν κουπόνια κλπ. - συνδυάζονται με εκπαιδευτικό υλικό. Οι εταιρίες επίσης οργανώνουν διαγωνισμούς και κουίζ σε σχολικά πλαίσια. Σε πολλές χώρες της ΕΕ, οι εταιρίες συχνά αποστέλλουν δωρεάν δείγματα σε σχολεία ή έρχονται σε σχολεία για να χορηγήσουν δείγματα. Μια άλλη μέθοδος συνίσταται στη χορήγηση από τις εταιρίες σχολικού εξοπλισμού.

Οι πωλήσεις από απόσταση στα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων του άμεσου ταχυδρομείου, των τηλεαγορών, των τηλεφωνικών υπηρεσιών με αυξημένη χρέωση και του Διαδικτύου, παρουσιάζουν αύξηση. Τα παιδικά τηλεοπτικά προγράμματα, για παράδειγμα , περιλαμβάνουν τηλεμάρκετινγκ, μέσω του οποίου τα παιδιά μπορούν να αγοράσουν βιντεοκασέτες και παιχνίδια. Παραδείγματα τηλεφωνικών υπηρεσιών με αυξημένη χρέωση μπορεί να βρει κανείς σε πολλά κράτη-μέλη όπου τα παιδιά προτρέπονται να καλέσουν έναν αριθμό για να ακούσουν μια ιστορία ή για να συμμετάσχουν σε ένα διαγωνισμό και η κλήση συχνά κοστίζει ένα σημαντικό ποσό ανά λεπτό. Οι ειδικοί του μάρκετινγκ χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, ως μέσο για τη δημιουργία άμεσων και στενών σχέσεων με τα παιδιά. Για την προσέλκυση των παιδιών δημιουργούνται στο Διαδίκτυο ελκυστικά περιβάλλοντα.

 

 


 Δείτε επίσης

Δικαιώματα καταναλωτών