Διατροφικά συμπληρώματα

fo_039.jpgΔεν είναι λίγες οι φορές που, ξεφυλλίζοντας τις σελίδες κάποιου περιοδικού ή σερφάροντας στο Διαδίκτυο, ανακαλύψαμε το μαγικό προϊόν, που θα μπορούσε να μας χαρίσει, σε λίγες ημέρες, το σώμα, που, πάντα, ονειρευόμασταν.

Ένα προϊόν, που μπορεί να "κάψει" το αποθηκευμένο, στο σώμα μας, λίπος, να ξυπνήσει τα ένζυμά μας, που είναι σε λήθαργο, να μας δώσει την ενέργεια, που πάντα μας έλειπε και γι' αυτό δεν πήγαινε τίποτα καλά στη ζωή μας, και, τέλος, να μας χαρίσει όποια μυϊκή ή σωματική διάπλαση θέλουμε. Απλά, αγοράζοντας το προϊόν και ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσης του, θα μπορούμε να γίνουμε αυτό, που, πάντα, ονειρευόμασταν, αλλά μέχρι τώρα δεν είχαμε καταφέρει.

Είναι, όμως, τελικά, αλήθεια όλα αυτά; Τα συμπληρώματα διατροφής περιέχουν άλλοτε βιταμίνες, άλλοτε μέταλλα, άλλοτε θερμιδογόνες ουσίες (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη) και άλλοτε συνδυασμούς όλων αυτών. Όλες αυτές οι ουσίες είναι απαραίτητες στην καθημερινή μας διατροφή, ώστε να διασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας και, τελικά, την υγεία μας. Οι δημιουργοί των εν λόγω προϊόντων βασίζονται στο γεγονός αυτό και κερδίζουν, από τη δική μας αγωνία μήπως η διατροφή μας δεν καλύπτει τις ανάγκες μας.

Οι καθημερινές ανάγκες ενός υγιούς ενηλίκου, για αυτές τις ουσίες, είναι συγκεκριμένες και μπορούν να αντιμετωπιστούν, με μια "σωστή" διατροφή.

Η μακροχρόνια, όμως, υπερκατανάλωσή τους, είτε με τη μορφή συμπληρωμάτων είτε και με τη μορφή φαγητού, εγκυμονεί κινδύνους, όπως οστεοπόρωση, λόγω της ελλιπούς απορρόφησης ασβεστίου, καρκίνος των νεφρών, που πιθανόν σχετίζεται με τον αυξημένο φόρτο εργασίας των νεφρών, για την αποβολή των προϊόντων του μεταβολισμού των επιπλέον ουσιών, αύξηση σωματικού βάρους, ελλιπής απορρόφηση κάποιων ουσιών, εξ αιτίας της υπερβολικής απορρόφησης κάποιων άλλων κ.λπ.

Ένα γεύμα δεν μπορεί να αντικατασταθεί με συμπληρώματα. Τα τρόφιμα μας παρέχουν πλήθος αναγκαίων θρεπτικών συστατικών, που δεν περιέχονται στα συμπληρώματα. Η ποικιλία, στη διατροφή μας, εξασφαλίζει όλα τα απαραίτητα, για τον οργανισμό μας στοιχεία και καθιστά άχρηστα τα συμπληρώματα διατροφής.

 

 


 Δείτε επίσης

Διατροφή