Το ΚΕ.Π.ΚΑ. καταγγέλλει τις χειριστικές τακτικές των βιντεοπαιχνιδιών που κοστίζουν ακριβά στους καταναλωτές
Σήμερα, η BEUC- Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών και 17 Ενώσεις Καταναλωτών-μέλη της BEUC (Testachats – Βέλγιο, Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών- Κύπρος, CLCV και UFC- Que Choisir – Γαλλία, Konsumentforbundet- Φιλανδία, VZBV- Γερμανία, ΕΚΠΟΙΖΩ και ΚΕ.Π.ΚΑ. – Ελλάδα, Consumetenbond-Ολλανδία, Forbrukerradet – Νορβηγία, FK- Πολωνία, DECO- Πορτογαλία, Sveriges Konsumenter- Σουηδία, FRC-Ελβετία, ASUFIN, CECU & OCU- Ισπανία) υπέβαλλαν καταγγελία στις Ευρωπαϊκές Αρχές εναντίον των εταιριών βιντεοπαιχνιδιών, Activision Blizzard, Electronic Arts, Epic Games, Mojang Studios, Roblox Corporation, Supercell & Ubisoft, για αθέμιτες πρακτικές.
Οι εταιρίες αυτές βρίσκονται πίσω από βιντεοπαιχνίδια, όπως Fortnite, EA Sports FC 24, Minecraft και Clash of Clans. Σύμφωνα με την ανάλυση, που έκαναν οι Ενώσεις Καταναλωτών, οι έμποροι παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία των καταναλωτών.
Πάνω από τους μισούς καταναλωτές, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παίζουν τακτικά βιντεοπαιχνίδια. Τα παιδιά παίζουν ακόμα περισσότερο και μάλιστα το 84% των παιδιών από 11 έως 14 χρονών παίζει βιντεοπαιχνίδια.
Οι εταιρίες βιντεοπαιχνιδιών ανέπτυξαν νέα επιχειρηματικά μοντέλα, που βασίζονται όλο και περισσότερο στις αγορές εντός των βιντεοπαιχνιδιών, που περιλαμβάνουν εικονικά νομίσματα. Τα «προνομιακά» νομίσματα είναι ευρέως διαδεδομένα στα παιχνίδια που κυκλοφορούν στην αγορά. Μια έρευνα σε 50 βιντεοπαιχνίδια, που παιζόντουσαν περισσότερο, το 2023, δείχνει ότι 21 από αυτά (42%), περιλαμβάνουν «προνομιακά» νομίσματα. Και μάλιστα 8 από αυτά τα 21 βιντεοπαιχνίδια, φέρουν σήμανση ότι μπορούν να τα παίζουν παιδιά 12 ετών, ή και μικρότερα. Το 2020, οι αγορές νομισμάτων εντός των βιντεοπαιχνιδιών απέφεραν πάνω από 50 δις. δολάρια, παγκοσμίως. Οι αγορές εντός παιχνιδιών αποφέρουν περισσότερα έσοδα από την κινηματογραφική και μουσική βιομηχανία μαζί.
Οι καταναλωτές αγοράζουν εικονικά ψηφιακά νομίσματα, τα οποία δίνουν στους παίκτες πλεονεκτήματα που θα τους βοηθήσουν να προχωρήσουν, στο παιχνίδι, σε επόμενα επίπεδα.
Η καταγγελία της BEUC στο Δίκτυο Συνεργασίας μεταξύ των Αρχών για την Επιβολή της Νομοθεσίας για την Προστασία των καταναλωτών, αποκαλύπτει πως η βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών μεγιστοποιεί τα χρήματα που ξοδεύουν οι καταναλωτές, χρησιμοποιώντας τα «προνομιακά» νομίσματα εντός του παιχνιδιού.
Η BEUC και οι Ενώσεις Καταναλωτών εντόπισαν τα παρακάτω:
- Οι καταναλωτές δεν μπορούν να δουν το πραγματικό κόστος των ψηφιακών αντικειμένων και έτσι οδηγούνται σε υπερβολικά έξοδα.: Η έλλειψη διαφάνειας της τιμής των «προνομιακών» νομισμάτων και η ανάγκη να αγοραστούν επιπλέον νομίσματα, οδηγούν τους καταναλωτές να ξοδεύουν περισσότερο. Οι αγορές εντός βιντεοπαιχνιδιών πρέπει να παρουσιάζονται σε πραγματικά χρήματα (πχ. Ευρω), ή τουλάχιστον να παρουσιάζουν την ισοτιμία με πραγματικά χρήματα.
- Οι ισχυρισμοί των εταιριών ότι οι παίκτες προτιμούν τα «προνομιακά» νομίσματα εντός των βιντεοπαιχνιδιών, είναι λάθος: Πολλοί καταναλωτές θεωρούν αυτή την περιττή πρακτική παραπλανητική και προτιμούν να αγοράζουν αντικείμενα με πραγματικά χρήματα.
- Συχνά, τα δικαιώματα των καταναλωτών δε γίνονται σεβαστά, όταν χρησιμοποιούν «προνομιακά» νομίσματα, εντός των παιχνιδιών, γιατί οι καταναλωτές δεσμεύονται με καταχρηστικούς όρους, που ευνοούν αυτούς που έχουν αναπτύξει το βιντεοπαιχνίδι.
- Τα παιδιά είναι ακόμα πιο ευάλωτα, σε αυτές τις χειριστικές πρακτικές. Τα δεδομένα δείχνουν ότι τα παιδιά στην Ευρώπη ξοδεύουν κατά μέσο όρο, 39 ευρώ το μήνα, για αγορές εντός των παιχνιδιών. Είναι οι παίκτες που παίζουν περισσότερο και παρασύρονται ευκολότερα από τα εικονικά νομίσματα, επειδή έχουν περιορισμένες χρηματοοικονομικές γνώσεις.
Παρά το γεγονός, ότι η βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών, έχει σε μεγάλο βαθμό αποφύγει το ρυθμιστικό έλεγχο, οι νομοθέτες πρέπει να δράσουν άμεσα. Παρά το γεγονός ότι ο κόσμος των παιχνιδιών είναι εικονικός, οι νομοθέτες πρέπει να ξεκαθαρίσουν ότι είναι απαραίτητο να τηρεί κανόνες που εφαρμόζονται στον πραγματικό κόσμο.
Η BEUC και το ΚΕ.Π.ΚΑ. ζητάμε από τις Αρχές να διασφαλίσουν ότι οι έμποροι παίζουν σύμφωνα με τους κανόνες και παρέχουν στους καταναλωτές ασφαλή περιβάλλοντα παιχνιδιών.