Πάνω από 85% της καθημερινότητάς μας εξαρτάται από την Ε.Ε.
Η νομοθεσία που διαμορφώνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφορά την καθημερινή μας ζωή και τα δικαιώματά μας, ως καταναλωτές. Οι περισσότερες Οδηγίες και Κανονισμοί διαμορφώνονται στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο και ενσωματώνονται είτε αυτούσια είτε με ελάχιστες διαφοροποιήσεις, στις νομοθεσίες των κρατών – μελών. Για εμάς τους καταναλωτές, πάνω από το 85% της νομοθεσίας που αφορά την προστασία μας και τα δικαιώματά μας διαμορφώνεται στην Ε.Ε.
Εάν οι σημερινοί και οι μελλοντικοί πολιτικοί σκέφτονται σοβαρά να αναδείξουν την αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορούν να εμπνευστούν από τα πραγματικά οφέλη, που έχει φέρει στους καταναλωτές. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί πρέπει να αναδείξουν τι έχει κάνει η Ε.Ε. και τι μπορεί να κάνει, για να βελτιώσει την καθημερινότητα των καταναλωτών.
Βρισκόμαστε περίπου 1 εβδομάδα πριν τις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο και, δυστυχώς, δε γίνεται καμιά συζήτηση τι σημαίνει η Ε.Ε. για την καθημερινότητά μας. Τα Μ.Μ.Ε. αναμεταδίδουν, συνεχώς, εικόνες γεωργών που κατηγορούν την Ε.Ε. για τις δυσκολίες τους, ή ασχολούνται, ασταμάτητα, με την άνοδο του λαϊκισμού και του Ευρωσκεπτικισμού. Σίγουρα, αυτά είναι σοβαρά προβλήματα. Αλλά ο θόρυβος γύρω από αυτά τα προβλήματα, δεν επιτρέπει να προβληθούν, στους πολίτες οι αξίες και τα οφέλη της Ε.Ε. Οι Ενώσεις Καταναλωτών, στην Ευρώπη, ανησυχούμε, γιατί ελάχιστα λέγονται, για το τι έχει κάνει, τι κάνει, τι πρέπει να κάνει η Ε.Ε., για τους ανθρώπους. Αυτά τα στοιχεία πρέπει να μπουν στην καρδιά των εκλογών.
Οι καταναλωτές είμαστε το κέντρο της Ενιαίας Αγοράς της Ε.Ε. Ψωνίζουμε, εργαζόμαστε, ταξιδεύουμε και επενδύουμε, κάνοντας την Ενιαία Αγορά να ανθίσει. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργεί νομοθεσία, για τη λειτουργία της Ενιαίας Αγοράς, η οποία προσφέρει ένα δίχτυ ασφάλειας, σε όλη την καθημερινή μας ζωή: στα σούπερ μάρκετ, στα τραίνα, στο διαδίκτυο και παντού.
Έχουμε αμέτρητα οφέλη, χάρη σε αυτούς τους νόμους. Για παράδειγμα, η Ε.Ε. επιβάλει ότι τα τρόφιμα, που πωλούνται, στους καταναλωτές είναι ασφαλή, γιατί πληρούν αυστηρά πρότυπα υγιεινής από το χωράφι μέχρι το πιάτο του καταναλωτή. Χάρη στο σύστημα ταχείας ανταλλαγής πληροφοριών, οι εποπτικοί μηχανισμοί της Ελλάδας, ενημερώνονται από τα άλλα κράτη – μέλη, όταν βρεθεί ένα επικίνδυνο προϊόν στην αγορά. Οι κανόνες, για την οικολογική σχεδίαση και την ενεργειακή σήμανση μας βοηθούν να εξοικονομήσουμε μέχρι και 1.800 ευρώ, ανά έτος, γιατί οι οικιακές συσκευές μας έχουν γίνει ενεργειακά αποδοτικότερες. Η Ε.Ε., επίσης, διασφαλίζει ότι οι αγορές μας παραμένουν ανταγωνιστικές, διευρύνοντας τις επιλογές των καταναλωτών στις τηλεπικοινωνίες, ή στα αεροπορικά ταξίδια. Και προστατεύει τους ευάλωτους καταναλωτές, είτε από διακοπές παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, ή φυσικού αερίου, είτε από υπερχρέωση.
Στην πραγματικότητα, το μεγαλύτερο κομμάτι της προστασίας των καταναλωτών βασίζεται σε Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η Ε.Ε. πρέπει να αξιολογείται όχι σε φιλοσοφική βάση, αλλά με βάση τα οφέλη, στην καθημερινότητά μας. Βέβαια οι Ενώσεις Καταναλωτών δεν απαλλάσσουμε, από την κριτική την Ε.Ε. Το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών διαφωνεί, με κάποιες αποφάσεις της Ε.Ε., όπως διαφωνούμε και με αποφάσεις της Κυβέρνησης της χώρας. Το μήνυμά μας προς την Ε.Ε. είναι: «Προωθείστε τα οφέλη και αντιμετωπίστε τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ή θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον οι καταναλωτές».
Ας σκεφτούμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι καταναλωτές, όταν θέλουμε να μονώσουμε τα σπίτια μας, για να μειώσουμε τους λογαριασμούς ενέργειας. Ή την πράσινη παραπλανητική σήμανση, που συναντούμε παντού, από τις ιστοσελίδες των αεροπορικών εταιριών, ή τις συσκευασίες τυριών, μέχρι τα ρούχα τζιν που κατασκευάζονται, κάπου στην υφήλιο, κάτω από αμφισβητούμενες εργασιακές συνθήκες. Όταν τα ανθυγιεινά τρόφιμα είναι κυρίαρχα στην αγορά, είναι απίστευτα δύσκολο να εντοπίσουμε οι καταναλωτές και να πληρώσουμε υγιεινά και βιώσιμα τρόφιμα. Τι συμβαίνει, όμως, όταν οι καταναλωτές πρέπει να αποζημιωθούμε για ζημιά που υποστήκαμε; Και έπειτα υπάρχει και η ψηφιοποίηση, που έχει εισβάλει στη ζωή μας και μπορεί να μας φέρει πολλά οφέλη, αλλά και νέες μορφές διακρίσεων, όπως άρνηση ασφάλισης σε ασθενείς, ή ακόμα χειρότερα σε καταναλωτές που ένα ρομπότ θεωρεί ασθενείς. Τα παραπάνω είναι μόνο μερικά παραδείγματα ενός μακριού καταλόγου, για τα οποία υπάρχουν λύσεις.
Μια λύση είναι η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Οι καταναλωτές θα εξοικονομήσουμε πολλά χρήματα από τους λογαριασμούς ενέργειας, εάν κάνουμε μόνωση των κατοικιών μας και αγορά ενεργειακά αποδοτικών συσκευών. Η ποιότητα του αέρα που αναπλέουμε θα βελτιωθεί, όταν θα εφαρμοστούν τα αυστηρότερα πρότυπα για τις εκπομπές ρύπων από τα αυτοκίνητα. Βιωσιμότερες γεωργικές πρακτικές και αποκατάσταση του οικοσυστήματος θα διασφαλίσουν, μακροπρόθεσμα, την επάρκεια των τροφίμων. Η απαγόρευση του «πράσινου ξεπλύματος» θα μας προστατεύσει, από ψευτοπράσινα προϊόντα και υπηρεσίες. Πολλά ακόμα μπορούν να γίνουν. Οχτώ στους δέκα Ευρωπαίους συνεχίζουν να ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή. Οι Ευρωπαίοι νομοθέτες πρέπει να βάλουν καλά στο μυαλό τους ότι πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητά τους η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, η μάχη κατά της φτώχειας, η υπεράσπιση και βελτίωση της δημόσιας υγείας.
Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπορούν να βοηθήσουν να χτιστεί μια καλύτερη σχέση της Ε.Ε. με τους πολίτες της, εφόσον κάνουν προτεραιότητά τους την αντιμετώπιση των παραπάνω προκλήσεων. Εάν συνεχιστούν οι φιλοσοφικές συζητήσεις, για την Ευρώπη, γενικά και αόριστα και δεν αναλυθούν οι πραγματικές δράσεις, κινδυνεύουμε να υποβαθμιστούν πολλά οφέλη για την καθημερινή μας ζωή.