Φτάνει πια με τα χαράτσια στις τηλεπικοινωνίες

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών με την παρακάτω επιστολή του εξέφρασε  την κάθετη αντίρρηση του στις αυξήσεις που προτείνει η Ε.Ε.Τ.Τ.- Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυμεταφορών για τον κλάδο των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Η επιστολή αυτή απεστάλη προς τους κκ.: Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, Πρόεδρο της Ε.Ε.Τ.Τ., Καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Μασσέλο, Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα, Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, Γενικό Γραμματέα Εμπορίου, κ. Σωτήρη Αναγνωστόπουλο, Γενικό Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυμεταφορών, κ. Αθανάσιο Στάβερη Πολυκαλά, Πρόεδρο Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, κ. Νίκο Ανδρουλάκη και Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ- Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος.

«Εκφράζουμε την απόλυτη αντίθεσή μας στην αναπροσαρμογή των τιμών των τηλεπικοινωνιών με βάση τον πληθωρισμό του 2022, γιατί:

  • Με βάση έρευνα της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, τον Μάρτιο του 2022, η "Ελλάδα κατατάσσεται τα τελευταία 5 χρόνια ως μια από τις πιο ακριβές χώρες της ΕΕ28 και του ΟΟΑΣΑ στις ετήσιες μελέτες σύγκρισης τιμών παροχής υπηρεσιών ευζωνικού κινητού δικτύου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής".
  • Και το 2020 η Ελλάδα αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στις χρεώσεις τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών οι οποίες ήταν όχι μόνο οι υψηλότερες στην Ε.Ε. αλλά και 73% υψηλότερες από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο με βάση τα στοιχεία της Eurostat.
  • Με βάση τα δικά σας στοιχεία που δημοσιοποίησε η επιτροπή σας, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών κατά τους πρώτους 6 μήνες του 2022, αύξησαν το συνολικό κύκλο εργασιών τους ο οποίος το πρώτο εξάμηνο του 2022 ήταν ο υψηλότερος που έχει εμφανίσει ο κλάδος από το 2018.
  • Η επιβολή αυξήσεων με βάση των πληθωρισμό του 2022 είναι κατάφορη αδικία και αισχροκέρδεια σε βάρος των καταναλωτών . Ο πληθωρισμός το Δεκέμβριο του 2022 διαμορφώθηκε στο 7,2% με πτωτική τάση όλο το 2023 και διαμορφώθηκε το Μάιο του 2023 στο 2.,8%.
  • Ο πληθωρισμός του 2022 διαμορφώθηκε κυρίως από το ράλι των τιμών των τροφίμων. Σημειώστε ότι τα τρόφιμα παρουσίαζαν αυξήσεις 15,5% τον Δεκέμβριο του 2022 σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021, ενώ ο πληθωρισμός βρισκόταν κάτω από το μισό. Η επίπτωση των τροφίμων στη διαμόρφωση του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο του 2022 ήταν 3,2596 ενώ το φυσικό αέριο, το ηλεκτρικό ρεύμα και το πετρέλαιο θέρμανσης έχουν συνολικά λιγότερο από 0,10% επίπτωση στον πληθωρισμό.
  • Από τις δικαιολογίες που αποδέχεστε ως Ε.Ε.Τ.Τ. για την αύξηση των τιμών των τηλεπικοινωνιών υπηρεσιών, αναφέρετε ως πρώτη την αύξηση του κόστους ρευματοδότησης δικτύου έως και 43%. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ όμως δείχνουν ότι ο ηλεκτρισμός από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Δεκέμβριο του 2022 μειώθηκε κατά 8%.

Θέλετε, λοιπόν, να επιβάλλετε αυξήσεις που βασίζονται σε μια χρονική στιγμή αυξημένου πληθωρισμού, αδιαφορώντας για το επί χρόνια «χαράτσωμα» των καταναλωτών στην Ελλάδα όπως αναλύουμε παραπάνω.

Φοβόμαστε ότι προσπαθείτε να δημιουργήσετε εθνικό δίκαιο ώστε οι διαδικασίες καταγγελίας της σύμβασης από τον καταναλωτή, όταν οι πάροχοι αλλάζουν μονομερώς τους όρους, να αποτελούν αντικίνητρο για την αλλαγή παρόχου. Υπενθυμίζουμε το άρθρο 213 του 4727/2020 με το οποίο ενσωματώθηκε το άρθρο 105 της οδηγίας 2018/1972 για καταγγελία σύμβασης και το οποίο καθιστά την Ε.Ε.Τ.Τ. υπεύθυνη ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις αποτελούν αντικίνητρο για την αλλαγή παρόχου.

Υπενθυμίζουμε την παρέμβαση του πρωθυπουργού κ. Κυριακού Μητσοτάκη ο οποίος αναγνώρισε το πρόβλημα των ακριβών χρεώσεων των ηλεκτρονικών επικοινωνιών στην χώρα μας και ζήτησε την μείωση τους.

Θα συμβουλεύαμε τους παρόχους τηλεπικοινωνιών αντί να ζητούν να την αφαίμαξη των πελατών τους να επενδύσουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να μειώσουν το κόστος τους όπως γίνεται παγκοσμίως και θεωρείται βέλτιστη πρακτική.»

Οι καταναλωτές και το ΚΕ.Π.ΚΑ.- Κέντρο  Προστασίας Καταναλωτών απαιτούμε την άμεση απόσυρση της πρότασης της Ε.Ε.Τ.Τ., δηλαδή του καινούργιου χαρατσιού.

Για καταγγελίες ή περισσότερες πληροφορίες, ας απευθυνθούμε στο ΚΕ.Π.ΚΑ., τηλ. 2310-233333, ώρες 09:00 – 14:30.