Ου παντός πλειν ες Κόρινθον

Οι απατεώνες, πάντοτε, ψάχνουν για καινούργιους τρόπους, για να αρπάξουν τα χρήματά μας. Η τεράστια ανάπτυξη των κρυπτονομισμάτων, τα τελευταία χρόνια, τους έχει δώσει πολλές ευκαιρίες, για απάτες. To 2021, οι απάτες, που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα στοίχισαν, στους πολίτες, 14 δισεκατομμύρια δολάρια. Εάν, λοιπόν, ενδιαφερόμαστε για τα κρυπτονομίσματα, πρέπει να γνωρίζουμε, τι είναι τα κρυπτονομίσματα, ποιες οι πιο κοινές απάτες με κρυπτονομίσματα και πώς να τις εντοπίσουμε και να τις αποφύγουμε.

Το κρυπτονόμισμα είναι ένα ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, σε συναλλαγές, όπως ένα οποιοδήποτε άλλο νόμισμα. Η παραγωγή τους, η αποθήκευσή τους, η διακίνησή τους καθώς και το σύνολο των συναλλαγών, με κρυπτονομίσματα, γίνεται μόνον ηλεκτρονικά. Τα κρυπτονομίσματα δεν εκδίδονται από τις κεντρικές τράπεζες, ούτε έχουν υλική υπόσταση. Στηρίζονται, στις αρχές της κρυπτογραφίας (κρύπτω+γράφω και η οποία ασχολείται με τη μελέτη, την ανάπτυξη και τη χρήση τεχνικών κρυπτογράφησης και αποκρυπτογράφησης, με σκοπό την απόκρυψη του περιεχομένου μηνυμάτων) η οποία δεν επιτρέπει, σε τρίτα πρόσωπα, να έχουν πρόσβαση στην πληροφορία. Τα κρυπτονομίσματα μπορούν να μετατραπούν, σε κανονικά νομίσματα, σε διαδικτυακές πλατφόρμες, που λειτουργούν, ως ανταλλακτήρια εικονικών και ψηφιακών νομισμάτων. Όμως, η ισοτιμία δεν καθορίζεται, ούτε ελέγχεται, από κάποιο επίσημο φορέα, ή κράτος. Τα πιο γνωστά κρυπτονομίσματα είναι τα bitcoin και το ethereum αν και υπάρχουν αρκετά άλλα.

Το αυξημένο επίπεδο ανωνυμίας, που παρέχουν τα κρυπτονομίσματα, χρησιμοποιείται, συχνά, από τους κυβερνοαπατεώνες, για να διαπράξουν τις απάτες τους, για να κλέψουν τα χρήματά μας:

  • Ψεύτικες πλατφόρμες ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων, ή ψεύτικα πορτοφόλια: Οι απατεώνες δημιουργούν πλατφόρμες και πορτοφόλια, με όνομα, ή μορφή σχεδόν όμοια με αυτά των επίσημων ιστοσελίδων. Έτσι, δεν αντιλαμβανόμαστε τη διαφορά. Οι ψεύτικες πλατφόρμες και τα πορτοφόλια έχουν δύο στόχους:
    • Υποκλοπή στοιχείων: Όλα τα στοιχεία, όπως κωδικοί πορτοφολιού, τρόποι ανάκτησης πρόσβασης, οικονομικές πληροφορίες, καταλήγουν στα χέρια του απατεώνα.
    • Κλοπή: Αρχικά η ιστοσελίδα μπορεί να μας επιτρέψει να αποσύρουμε ένα μικροποσό, που κερδίσαμε. Έτσι, πιστεύουμε ότι οι επενδύσεις μας πηγαίνουν καλά, αλλά όταν θελήσουμε να αποσύρουμε τα χρήματά μας, ή μας το αρνούνται, ή ανακαλύπτουμε ότι η ιστοσελίδα «έχει κατέβει».
  • Υποκλοπή στοιχείων μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων: Λαμβάνουμε ένα email που μας οδηγεί, σε κάποια ιστοσελίδα, που έχει δημιουργηθεί, για το σκοπό αυτό, όπου μας ζητούν να εισάγουμε σημαντικές πληροφορίες, όπως κωδικούς πρόσβασης. Έτσι, οι απατεώνες μας αδειάζουν το πορτοφόλι.
  • Κατακόρυφη αύξηση και πτώση της αξίας: Οι απατεώνες ανακοινώνουν ευκαιρία πλουτισμού, μέσω μαζικών email, ή μέσω κοινωνικών δικτύων. Δημιουργείται ζήτηση συγκεκριμένου κρυπτονομίσματος και κατακόρυφη αύξηση της αξίας του. Οι απατεώνες, τότε, πωλούν τα δικά τους κρυπτονομίσματα και προκαλούν απότομη μείωση της αξίας του κρυπτονομίσματος. Αυτές οι δραστηριότητες μπορεί να διαρκέσουν μερικά λεπτά.
  • Ψεύτικες εφαρμογές: Ψεύτικες εφαρμογές μπορούμε να «κατεβάσουμε», ακόμα και μέσω επίσημων πλατφορμών για εφαρμογές και γίνονται γρήγορα αντιληπτές και διαγράφονται, προλαβαίνουν και προκαλούν κάποιες ζημιές. Μια τέτοια ψεύτικη εφαρμογή ονομάζεται «Poloniex R Official App» και έχει ζημιώσει χιλιάδες χρηστών. Άλλες εφαρμογές είναι BitFunds – Crypto Cloud Mining, Bitcoin Miner – Cloud Mining, Crypto Holic – Bitcoin Cloud Mining, Daily BitCoin Rewards – Cloud Based Mining System, BitCoin 2021, Ethereum, (ETH) – Pool Mining Cloud.
  • Ψεύτικες δηλώσεις επωνύμων: Οι απατεώνες, πολλές φορές, ισχυρίζονται ότι επώνυμοι, επιχειρηματίες, ινφλουένσερς κ.λπ. υποστηρίζουν κάποια κρυπτονομίσματα. Συχνά, αυτοί οι ισχυρισμοί αφορούν πωλήσεις κρυπτονομισμάτων, που δεν υπάρχουν και που κοροϊδεύουν καινούργιους επενδυτές. Αυτές οι απάτες είναι, συχνά, εκλεπτυσμένες και περίπλοκες. Σε «λαμπερές» ιστοσελίδες, ή σε καλοσχεδιασμένα φυλλάδια παρουσιάζονται γνωστά ονόματα, που «εγγυώνται» τα κέρδη, από συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα, π.χ. Elon Musk.
  • Δωρεές: Οι απατεώνες υπόσχονται να πολλαπλασιάσουν το ποσό των κρυπτονομισμάτων, που θα τους αποσταλούν. Χρησιμοποιούν έξυπνα μηνύματα, λογαριασμούς σε κοινωνικά δίκτυα, που μοιάζουν έγκυροι και δημιουργούν την αίσθηση νομιμότητας. Επίσης, δημιουργούν την αίσθηση του επείγοντος, π.χ. «Ευκαιρία μιας ολόκληρης ζωής». Έτσι, οδηγούν τους χρήστες να τους μεταβιβάσουν τα χρήματά τους, ελπίζοντας, σε άμεσο πολλαπλασιασμό.
  • Εκβιασμός: Συνήθως, στέλνουν ένα email, στο οποίο ισχυρίζονται ότι έχουν στοιχεία για επισκέψεις του χρήστη, σε ιστοσελίδες ενηλίκων και ζητούν τους κωδικούς του πορτοφολιού, ή τα χρήματα του πορτοφολιού, για να μην αποκαλύψουν τα «μυστικά του χρήστη».
  • Εταιρίες μαϊμού cloud mining: Η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων είναι μια εφαρμογή, που χρησιμοποιεί τους πόρους του υπολογιστή, για να λύσει πολύπλοκες μαθηματικές συναρτήσεις, στον τομέα της κρυπτογραφίας. Σε περίπτωση επιτυχίας, η αμοιβή είναι κρυπτονομίσματα. Για την εξόρυξη χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός και καταναλώνονται τεράστιες ποσότητες ρεύματος. Αυτός μπορεί να νοικιαστεί, από εταιρείες cloud mining, πολλές, όμως, από αυτές είτε δεν υπάρχουν, είτε εξασφαλίζουν μικρότερα κέρδη από αυτά που υπόσχονται.
  • Νεοεισερχόμενες εταιρίες: Νέες εταιρείες κρυπτονομισμάτων υπόσχονται εκπτώσεις στους μελλοντικούς πελάτες τους, για αγορές νέων κρυπτονομισμάτων, εφόσον, αυτοί αποστείλουν στην εταιρεία υπάρχοντα κρυπτονομίσματα, που έχουν στην κατοχή τους. Αρκετές τέτοιες εταιρίες αποδείχτηκαν ψεύτικες και εξαπάτησαν επενδυτές.

Κάποιες πρακτικές πρέπει να μας «πονηρέψουν»:

  • Υποσχέσεις για εγγυημένα κέρδη: Κάθε επένδυση μπορεί να έχει κέρδη αλλά και ζημίες.
  • Μη ύπαρξη λευκής βίβλου: Κάθε κρυπτονόμισμα πρέπει να έχει μια λευκή βίβλο, όπου και εξηγείται ο σχεδιασμός του και η λειτουργία του, με κατανοητό τρόπο.
  • Υπερβολική διαφήμιση: Οι απατεώνες των κρυπτονομισμάτων επενδύουν στη διαφήμιση (διαδικτυακή, πληρωμένους ινφλουένσερς, κοινωνικά δίκτυα κ.λπ.) Στόχος η προσέγγιση όσο γίνεται περισσότερων χρηστών, στο μικρότερο δυνατό, χρονικό διάστημα.
  • Ανώνυμοι επιχειρηματίες: Υπάρχουν πληροφορίες, για τα στελέχη των περισσότερων επενδυτικών εταιρειών και μπορούμε να τις βρούμε με μια έρευνα, στο διαδίκτυο. Για τα στελέχη των επιχειρήσεων «μαϊμού», επικρατεί σκοτάδι.
  • Τυπογραφικά και ορθογραφικά λάθη: Στα ηλεκτρονικά μηνύματα, στις διευθύνσεις ιστοσελίδων, στις αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, υπάρχουν πολλά λάθη.
  • Υποσχέσεις για μεγάλα κέρδη, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα: Έχουν πυκνώσει αυτές οι απάτες τον καιρό της πανδημίας, κυρίως λόγω αύξησης της ανεργίας και λόγω μεγαλύτερης ενασχόλησης με το διαδίκτυο.
  • Υποχρέωση μη πώλησης: Στις συμβάσεις περιλαμβάνονται όροι, που απαγορεύουν την πώληση κρυπτονομισμάτων.

Αν, τελικά, θελήσουμε να επενδύσουμε σε κρυπτονομίσματα:

  • Πρέπει να κάνουμε έρευνα, πριν από την επένδυση, στην οποία θα καταλήξουμε. Ψάχνουμε, στο διαδίκτυο, για την εταιρία και το όνομα του κρυπτονομίσματος. Χρησιμοποιούμε λέξεις κλειδιά, όπως ‘απάτη’, ‘αξιολόγηση’, ‘καταγγελία/παράπονο’ κ.λπ.
  • Είμαστε προσεχτικοί, με τις εγγυήσεις και τις μεγάλες υποσχέσεις. Οι επιτήδειοι συχνά υπόσχονται ότι θα κερδίσουμε, χρήματα, πολύ γρήγορα, ή ότι θα κερδίσουμε πολλά χρήματα. Μπορεί να μας προσφέρουν δωρεάν χρήματα, σε μετρητά, ή σε κρυπτονομίσματα, όμως, ακόμα και αν διαφαίνεται υποστήριξη, από κάποια διάσημα πρόσωπα, δεν πρέπει να εξαπατηθούμε. Αν είμαστε αρκετά τυχεροί, θα πουλήσουμε το κρυπτονόμισμα. ακριβότερα απ’ ότι το είχαμε αγοράσει. Δεν εμπιστευόμαστε άτομα, που λένε ότι γνωρίζουν κάποιο καλύτερο τρόπο να κερδίσουμε χρήματα, με κρυπτονόμισμα.
  • Οι λογαριασμοί κρυπτονομισμάτων δε ρυθμίζονται και δεν ασφαλίζονται, από το κράτος, όπως τα χρήματα σε εθνικά νομίσματα, που είναι κατατεθειμένα, σε ένα τραπεζικό λογαριασμό. Αυτό σημαίνει ότι, για παράδειγμα, εάν διατηρούμε τα κρυπτονομίσματα σε μια εταιρία και αυτή παύσει τις δραστηριότητές της, ή πέσει θύμα κυβερνοεπίθεσης, το κράτος δεν έχει καμία υποχρέωση να παρέμβει και να παράσχει βοήθεια, προκειμένου να μας επιστραφούν τα χρήματά μας.
  • Οι πληρωμές με κρυπτονόμισμα δε διέπονται από νομική προστασία. Εάν κάνουμε αγορές, με κρυπτονόμισμα, και χρειαστεί, να αμφισβητήσουμε μια συναλλαγή δεν έχουμε νομική προστασία, όπως ισχύει για τις αγορές μας με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει τρόπος να πάρουμε τα χρήματά μας πίσω.
  • Μπορεί να χάσουμε τα χρήματά μας, κατά την πραγματοποίηση συναλλαγών, σε ανταλλακτήρια εικονικών – ψηφιακών νομισμάτων, γιατί αυτές οι πλατφόρμες δεν υπόκεινται, σε νομοθεσία, ούτε ελέγχονται και πολλές έχουν παύσει να λειτουργούν.
  • Η αξία ενός κρυπτονομίσματος μπορεί να αλλάζει, με γρήγορους ρυθμούς, μπορεί και να μηδενιστεί.
  • Το ψηφιακό πορτοφόλι, όπου αποθηκεύονται τα κρυπτονομίσματα μπορεί να υποκλαπεί (οι χάκερς μπορούν να κάνουν τα πάντα, στον ψηφιακό κόσμο). Η ανάκτηση της πρόσβασης, στο ψηφιακό μας πορτοφόλι είναι ιδιαίτερα δύσκολη ακόμα και αδύνατη.

Οι καταγγελίες των καταναλωτών μπορούν να βοηθήσουν τις αρχές για την προστασία του καταναλωτή, ανά τον κόσμο, να εντοπίζουν τις τάσεις και να συνεργάζονται, για την πρόληψη της απάτης σε διεθνές επίπεδο.

Εάν πιστεύουμε ότι έχουμε πέσει θύμα αυτού του είδους της απάτης πρέπει να την καταγγείλουμε στην ιστοσελίδα https://econsumer.gov/#crnt.

Πηγή: https://econsumer.gov