Και το Ευρωκοινοβούλιο «ξεπλένει» το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια

Στις 6 Ιουλίου 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη νέα στρατηγική της, για τα βιώσιμα χρηματοοικονομικά προϊόντα, στοχεύοντας στο «πρασίνισμα» του Ευρωπαϊκού χρηματοοικονομικού τομέα.

Και ενώ καλλιεργήθηκαν ελπίδες ότι οι καταναλωτές θα μπορούσαν να λαμβάνουν πράσινα δάνεια, για να αναβαθμίσουν, ενεργειακά, το σπίτι τους, ή να κάνουν πράσινες επενδύσεις, για να ενισχύσουν τη βιώσιμη οικονομία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπονόμευσε, μόνη της, τη στρατηγική της. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, λίγο πριν αλλάξει η χρονιά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα σχέδιο Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, με το οποίο η πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο περιλαμβάνονταν στο «σύστημα ταξινόμησης», δηλαδή στον κατάλογο των οικονομικών δραστηριοτήτων, που μπορούν να χαρακτηριστούν «πράσινες» επενδύσεις.

Σήμερα, οι καταναλωτές δε γνωρίζουν ποιες επενδύσεις είναι πράσινες. Με αυτή τη νέα Πράξη θα παραπλανούνται, σίγουρα. Και επιπλέον, επιχειρήσεις που πραγματικά παλεύουν, για ένα «πράσινο» μέλλον, θα στερηθούν χρηματοδοτήσεις, που θα κατευθυνθούν σε «βρώμικες» επιχειρήσεις.

Η BEUC – Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών και το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών κάλεσαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να απορρίψουν το «πράσινο ξέπλυμα».

Δυστυχώς, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εντάξει το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια στις «πράσινες επενδύσεις», παρά τα αποδεδειγμένα προβλήματα, για το περιβάλλον, που αυτές οι πηγές ενέργειας δημιουργούν. Η πυρηνική ενέργεια παράγει ραδιενεργά απόβλητα και το φυσικό αέριο ανθρακικές εκπομπές. Έτσι, όχι μόνον θα παραπλανηθούν οι καταναλωτές, αλλά εκτίθενται και σε σοβαρό οικονομικό κίνδυνο. Π.χ. σε ένα ασφαλιστικό προϊόν, για σύνταξη, να επενδύσουν, σε υποδομές, που σιγά-σιγά καταργούνται (π.χ. πρατήρια φυσικού αερίου) και να χάσουν τα ασφαλιστήριά τους την αξία τους.

Η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου είναι καταστροφική. Δίνει ένα εντελώς λάθος μήνυμα: Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αντί να επιταχύνει τις δράσεις της, κατά της κλιματικής αλλαγής και να αποδεσμεύεται, με γρήγορους ρυθμούς, από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, «πρασινίζει» πηγές ενέργειας, που επιβαρύνουν το περιβάλλον. Οι Ευρωβουλευτές, που ψήφισαν, υπέρ της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου και εναντίον των καταναλωτών, βρίσκονται στη λάθος πλευρά της ιστορίας και παίζουν πολιτικά παιχνίδια, με το μέλλον των ανθρώπων. Η χρηματοοικονομική βιομηχανία θα μπορεί να «βαφτίζει πράσινες» τις επενδύσεις σε φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια και να τις πουλάει «ξεπλυμένες», στους καταναλωτές.

Το σύστημα ταξινόμησης, που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο είναι παραπλανητικό και επικίνδυνο. Χρειαζόμαστε ένα εναλλακτικό σύστημα ταξινόμησης, που θα βασίζεται, σε επιστημονικά δεδομένα και θα καθοδηγεί τους καταναλωτές, σε σωστές και πραγματικά φιλικές στο περιβάλλον επενδύσεις, μέσα σε αυτή τη ζούγκλα του «πράσινου ξεπλύματος».

Όμως, εκτός από την προσπάθεια να οργανώσουμε μία εναλλακτική πρόταση για το σύστημα ταξινόμησης, η BEUC διερευνά και νομικές δράσεις. Το ίδιο κάνουν και άλλες οργανώσεις καθώς και κράτη. Για παράδειγμα, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο έχουν, ήδη, ανακοινώσει ότι θα στραφούν, νομικά, εναντίον αυτής της επιλογής. Και άλλα κράτη, πιθανόν, να ακολουθήσουν αυτές τις χώρες.

Η BEUC και το ΚΕ.Π.ΚΑ. θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, για το δικαίωμα των καταναλωτών να μπορούν να επιλέγουν επενδυτικά προϊόντα, που θα είναι «πράσινα», στην πραγματικότητα.

Περισσότερες πληροφορίες στο δελτίο μας 27/01/2022.