Πετύχαμε Πολλά - Δικαιούμαστε Περισσότερα

Στις 28 Μαρτίου 2022, πραγματοποιήθηκε, διαδικτυακά η τακτική απολογιστική γενική συνέλευση των μελών του ΚΕ.Π.ΚΑ. Ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός του ΚΕ.Π.ΚΑ., για το 2021, εγκρίθηκαν, ομόφωνα.

Πιστεύουμε ότι ο απολογισμός μας είναι πλούσιος. Οι παρακάτω αριθμοί αποδεικνύουν την καθημερινή παρουσία της οργάνωσής μας, τη δράση μας και τους αγώνες μας, για την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών:

• Δεχτήκαμε 4.296 επιστολές, τις οποίες επεξεργαστήκαμε, αξιοποιήσαμε, ή σχολιάσαμε και απαντήσαμε.
  • Αποστείλαμε 3.985 επιστολές, με παρεμβάσεις, καταγγελίες, προτάσεις, για επίλυση προβλημάτων της αγοράς, σε διάφορους φορείς, όπως: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ελληνική Κυβέρνηση, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Ευρωβουλευτές, Βουλευτές, Επιτροπές, Οργανισμούς, κ.λπ.
  • Ασχοληθήκαμε, με 137 θέματα.
  • Εκπροσωπήσαμε τους καταναλωτές, σε 276 συνεδριάσεις, ημερίδες, εκδηλώσεις φορέων, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
  • Ήμασταν ομιλητές, σε 15 εκδηλώσεις
  • Συναντηθήκαμε με 23 φορείς.
  • Εκδώσαμε 74 δελτία τύπου.
  • Εκπαιδεύσαμε περισσότερους από 740 μικρούς και ενήλικες καταναλωτές.
  • Αναλάβαμε πρωτοβουλίες και δράση, για 42 ειδικά θέματα. Πρέπει να τονίσουμε ότι κάθε ειδικό θέμα απαίτησε μια σειρά παρεμβάσεων και επιστολών.
  • Λάβαμε μέρος, σε 17 έρευνες.
  • Διαχειριστήκαμε 2.582 ερωτήματα - παράπονα – καταγγελίες καταναλωτών.
  • Με την παρέμβασή μας, τα μέλη του ΚΕ.Π.ΚΑ. ωφελήθηκαν 169.850,86 ευρώ.
  • Δόθηκαν 427 συνεντεύξεις και καταχωρήσεις, σε τηλεοπτικούς σταθμούς, σε ραδιόφωνα, σε εφημερίδες και περιοδικά (33 τηλεοπτικές, 40 ραδιοφωνικές εκπομπές, 7 συνεντεύξεις σε πρακτορεία τύπου και 347 καταχωρήσεις δελτίων τύπου μας).

Η σημαντικότερη προσφορά του ΚΕ.Π.ΚΑ., σε όλους τους καταναλωτές (όχι μόνο στα μέλη) είναι η παρέμβασή μας, για τη δημιουργία, συμπλήρωση, ή αλλαγή της νομοθεσίας, που προστατεύει τους καταναλωτές, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Αυτή η δράση μας, μας βοηθάει στο να πετυχαίνουμε σημαντικά αποτελέσματα, προς άμεσο όφελος των καταναλωτών. Ενδεικτικά, αναφέρουμε κάποια παραδείγματα:
1. Οι καταναλωτές – μέλη του ΚΕ.Π.ΚΑ. ωφελήθηκαν, με τη μεσολάβηση του ΚΕ.Π.ΚΑ., με το ποσό των 169.850.86 ευρώ. Αναλυτικά από:

• Επιστροφές χρεώσεων από χρηματοοικονομικές υπηρεσίες: 50.792,94 ευρώ
  • Αποζημιώσεις, για ελαττωματικά προϊόντα: 41.016,44 ευρώ
  • Αποζημιώσεις, από ασφαλιστικές υπηρεσίες: 36.055,30 ευρώ
  • Ακυρώσεις συμβάσεων πωλήσεων, από απόσταση: 17.597,34 ευρώ
  • Ακυρώσεις συμβολαίων ινστιτούτων αδυνατίσματος και γυμναστηρίων: 15.120,92 ευρώ
  • Επιστροφές χρεώσεων παρόχων τηλεπικοινωνιών: 5.624,10 ευρώ
  • Αποζημιώσεις, από τουριστικές υπηρεσίες: 2.903,08 ευρώ
  • Επιστροφές χρεώσεων από παρόχους ταχυδρομικών υπηρεσιών: 219,70 ευρώ
  • Αποζημιώσεις, από παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας: 202,12 ευρώ
  • Επιστροφές προκαταβολών: 180 ευρώ
  • Αποζημιώσεις, από παρόχους φυσικού αερίου: 112,02 ευρώ
  • Επιστροφές νοσηλίων: 26,90 ευρώ

2. Το ΚΕ.Π.ΚΑ. συνδράμει τα μέλη του, στη διαδικασία ρύθμισης οφειλών υπερχρεωμένων καταναλωτών. Στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητας: 62 καταναλωτές ζήτησαν πληροφόρηση και συμβουλές, από το ΚΕ.Π.ΚΑ., είτε τηλεφωνικά, είτε επισκεπτόμενοι τα γραφεία μας. Ακόμη περισσότεροι βρήκαν τις πληροφορίες αυτές, στην ιστοσελίδα μας, ή στους λογαριασμούς μας, στο facebook και στο twitter.
3. Επιβλήθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή, πρόστιμο ύψους 70.000 ευρώ για παραβάσεις διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία του καταναλωτή, στην εταιρία ΘΕΡΜΟΗΛ Α.Ε., μετά από καταγγελία μέλους του ΚΕ.Π.ΚΑ.
4. Η Επιτροπή Προστασίας για την ψυχική υγεία των ανήλικων καταναλωτών, κατόπιν ενημέρωσης από το ΚΕ.Π.ΚΑ., για τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί το TikTok στους ανήλικους καταναλωτές, προχώρησε στην έκδοση συστάσεων-συμβουλών, για να ευαισθητοποιήσει το κοινό και τους γονείς, με τον τίτλο: «Πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και ανήλικοι καταναλωτές».
5. Η Διεύθυνση Αστυνομίας Χαλκιδικής διενήργησε ελέγχους σε παραλίες της Χαλκιδικής, όπου υπήρχαν, παράνομες μόνιμες κατασκευές για ομπρέλες και ξαπλώστρες, μετά από καταγγελία μέλους του ΚΕ.Π.ΚΑ. Η αστυνομία ενημέρωσε το Δήμο Κασσάνδρας, ο οποίος απομάκρυνε ομπρέλες και ξαπλώστρες.
6. Τράπεζα επέστρεψε σε καταναλωτή 20.000 ευρώ, μετά από παρέμβαση του ΚΕ.Π.ΚΑ., γιατί ενώ ο καταναλωτής είχε επιστρέψει τις εγγυητικές, για τις οποίες η τράπεζα είχε παρακρατήσει το ποσό αυτό, η τράπεζα δεν το αποδέσμευε.
7. Εταιρία ενημέρωσης οφειλετών αναγκάστηκε, μετά από επανειλημμένες παρεμβάσεις του ΚΕ.Π.ΚΑ., να εφαρμόσει τους όρους ρύθμισης δανείου και να κουρέψει το δάνειο καταναλώτριας κατά 5.201,47 ευρώ.
8. Τράπεζες επέστρεψαν σε καταναλωτές διάφορα ποσά, που προέρχονταν από τόκους, προμήθειες, έξοδα συναλλαγών κ.λπ.
9. Ασφαλιστική εταιρία, που αρνούνταν να αποδεχθεί αίτημα εξαγοράς ασφαλιστικού συμβολαίου, μετά την παρέμβαση του ΚΕ.Π.ΚΑ., πίστωσε το λογαριασμό της καταναλώτριας, με το ποσό των 11.498,15 ευρώ.
10. Ασφαλιστική εταιρία, που αρνούνταν να αποζημιώσει καταναλώτρια, για μερική κλοπή του αυτοκινήτου της, μετά την παρέμβαση του ΚΕ.Π.ΚΑ., κατέβαλε στην καταναλώτρια το ποσό των 5.529,50 ευρώ.
11. Ασφαλιστική εταιρία, που ταλαιπωρούσε καταναλωτή, επί ένα χρόνο, αρνούμενη την αποζημίωσή του, για ολική φθορά της μηχανής του, μετά την παρέμβασή του ΚΕ.Π.ΚΑ., κατέβαλε στον καταναλωτή 1.000 ευρώ.
12. Εταιρία κινητής τηλεφωνίας αφαίρεσε, από λογαριασμό καταναλώτριας, το ποσό των 129,33 ευρώ, που αντιστοιχούσε στον προηγούμενο λογαριασμό, τον οποίο είχε πληρώσει, κανονικά, η καταναλώτρια. Η εταιρία επί 20 ημέρες δεν παραδεχόταν το λάθος της και με την παρέμβαση του ΚΕ.Π.ΚΑ. διόρθωσε το λογαριασμό.
13. Έγιναν δεκτά, από παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, αιτήματα καταναλωτών, για ενεργοποίηση συνδέσεων που καθυστερούσαν αδικαιολόγητα, για διακοπή συμβολαίων, για ακύρωση ενεργοποίησης συνδέσεων, για αποκατάσταση βλαβών, για διόρθωση λογαριασμών, για επιστροφή χρημάτων από υπηρεσίες πολυμεσικής πληροφόρησης (πενταψήφια), για παροχή εξηγήσεων στους καταναλωτές, για εφαρμογή όρων συμβολαίων, για αποδοχή δικαιώματος υπαναχώρησης κ.λπ.
14. Η Ε.Δ.Α.–Εταιρία Διανομής Αερίου, επέστρεψε 56,01 ευρώ, σε καταναλώτρια, ποσό που είχε χρεωθεί στο λογαριασμό της, για αλλαγή μετρητή , ο οποίος ήταν ελαττωματικός και η ευθύνη αλλαγής του βάρυνε την Ε.Δ.Α.
15. Η Ε.Δ.Α –ΘΕΣΣ, όρισε και πραγματοποίησε ραντεβού, για λήψη ενδείξεως μετρητή καταναλώτριας, μετά την παρέμβαση του ΚΕ.Π.ΚΑ., ενώ ταλαιπωρούσε την καταναλώτρια, επί δύο μήνες.
16. Ακτοπλοϊκή εταιρία αποζημίωσε καταναλωτή με το ποσό των 158,10 ευρώ, για άρνηση επιβίβασης, μετά την παρέμβαση του ΚΕ.Π.ΚΑ.
17. Ξενοδοχείο, που είχε αποδεχθεί ηλεκτρονική κράτηση, αρνούνταν να επιστρέψει το ποσό των 162,70 ευρώ, στην καταναλώτρια, η οποία υπαναχώρησε την επομένη της κράτησης. Η παρέμβαση του ΚΕ.Π.ΚΑ. δικαίωσε τον καταναλωτή.
18. Καταναλώτρια προσέφυγε στο ΚΕ.Π.ΚΑ., γιατί δεν πραγματοποιούνταν η παράδοση προϊόντων που είχε παραγγείλει, ηλεκτρονικά. Η παράδοση καθυστερούσε 3 μήνες. Μετά την παρέμβαση του ΚΕ.Π.ΚΑ., τα είδη παραδόθηκαν εντός 20 ημερών.
19. Πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος επέστρεψαν, σε καταναλωτές, ποσά, με τα οποία είχαν χρεώσει, τους καταναλωτές, για ρήτρες αποχώρησης, για μη εφαρμογή συμβατικών όρων, για λάθος χρεώσεις στους λογαριασμούς, λάθος καταμετρήσεις κ.λπ.
20. Πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος, κατόπιν πιέσεων του ΚΕ.Π.ΚΑ., απέστειλαν τις καταγραφές ηλεκτρονικών συνομιλιών, με καταναλωτές, ώστε να διαπιστωθεί αν πράγματι υπήρξε παραπλάνηση των καταναλωτών.
21. Ινστιτούτα αδυνατίσματος ακύρωσαν συμβάσεις παροχής υπηρεσιών, και επέστρεψαν τα ποσά, που είχαν χρεώσει, στους καταναλωτές.
22. Επεστράφησαν προκαταβολές, σε μέλη του ΚΕ.Π.ΚΑ., από διάφορες επιχειρήσεις.
23. Αεροπορικές εταιρίες αποζημίωσαν επιβάτες, για ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων.
24. Η εταιρία HUYNDAI – KIA, η οποία αρνούνταν να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της, για δωρεάν σέρβις, εσαεί, αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει τις υποσχέσεις της.
25. Ηλεκτρονικά καταστήματα, επέστρεψαν τα χρήματα, που είχαν καταβάλει οι καταναλωτές, οι οποίοι άσκησαν το δικαίωμα της υπαναχώρησης, μόνο μετά την παρέμβαση του ΚΕ.Π.ΚΑ.
26. Καταναλώτρια, λόγω συστημικού προβλήματος, υπέβαλλε και χρεώθηκε 5 φορές την παραγγελία της, σε ηλεκτρονικό κατάστημα. Μετά από συνεχείς πιέσεις του ΚΕ.Π.ΚΑ., αντιλογίστηκαν χρεώσεις ύψους 2063,01 ευρώ.
27. Εταιρείες αναγκάστηκαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των εγγυήσεων, για ελαττωματικά προϊόντα. Αντικαταστάθηκαν, ή επισκευάστηκαν, ή επιστράφηκε το τίμημα για πλυντήρια, κουζινομηχανές, σκουλαρίκια, τηλεοράσεις, κινητά τηλέφωνα, laptops, ηλεκτρικούς φούρνους κ.λπ.

Η δύναμη του ΚΕ.Π.ΚΑ. βασίζεται στον εθελοντισμό, στη διαφάνεια, στη δημοκρατική νομιμοποίηση, στην ανεξαρτησία και στην αποτελεσματικότητα.

Σύνθημά μας:
   Συνειδητοποιώ
      Οργανώνομαι
         Προστατεύομαι

Καλούμε όλους τους Έλληνες Καταναλωτές να γίνουν μέλη του ΚΕ.Π.ΚΑ., για να δυναμώσουμε τη φωνή μας και να πολλαπλασιάσουμε τη δύναμη και τα θετικά αποτελέσματα.