Χάπια αδυνατίσματος που είναι πιθανόν επικίνδυνα

Η οργάνωση Καταναλωτών του Ηνωμένου Βασιλείου «Which» ανακοίνωσε ότι βρήκε δεκάδες συμπληρώματα διατροφής, που χρησιμοποιούνται για χάσιμο βάρους και που πωλούνται, στις πλατφόρμες eBay, Wish, και AliExpress, τα οποία περιέχουν πιθανόν επικίνδυνα συστατικά.

Η οργάνωση «Which» αποκάλυψε ότι στα συστατικά περιλαμβάνονται οι ουσίες γιοχιμβίνη και συνεφρίνη, για τις οποίες η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι «έχουν μεγάλη πιθανότητα να προκαλέσουν βλάβες, εάν χρησιμοποιηθούν χωρίς ιατρική επίσκεψη και συμβουλή». Σύμφωνα με τη «Which», η λήψη χαπιών αδυνατίσματος μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή πίεση και ταχυκαρδίες. Μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσουν εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές προσβολές και ζημιές στα νεφρά.

Και η γιοχιμβίνη και η συνεφρίνη είναι ουσίες, που εξάγονται, από φυτά. Χρησιμοποιούνται, στα χάπια αδυνατίσματος και στα συμπληρώματα πριν την προπόνηση. Η γιοχιμβίνη εξάγεται από το φλοιό ενός δέντρου της Αφρικής και, συνήθως, χρησιμοποιείται, ως αφροδισιακό για άνδρες και ως βοήθημα απώλειας βάρους. Η συνεφρίνη είναι μια ενεργή φαρμακευτική ουσία, που εξάγεται από το πικρό πορτοκάλι (Citrus Arantium).

Η γιοχιμβίνη επιτρέπεται να πωλείται στο Ηνωμένο Βασίλειο, μόνο από φαρμακεία. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 2019, απαγορεύτηκε η χρήση της, σε τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής.

Η συνεφρίνη, στο Ηνωμένο Βασίλειο, θεωρείται συνταγογραφούμενο φάρμακο. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάποια κράτη-μέλη απαγορεύουν της χρήση της, σε συμπληρώματα διατροφής (π.χ. Σουηδία), άλλα κράτη-μέλη απαγορεύουν την πώληση συμπληρωμάτων διατροφής, που περιέχουν συνεφρίνη και καφεΐνη (π.χ. Φιλανδία) και κάποια άλλα κράτη-μέλη έχουν επιβάλλει συγκεκριμένα ανώτατα όρια, για τη συνεφρίνη, στα συμπληρώματα διατροφής (αυτά τα όρια διαφέρουν από κράτος-μέλος σε κράτος-μέλος).

Και, όμως, η οργάνωση «Which» αγόρασε τρία τέτοια προϊόντα, από κάθε μία από τις παραπάνω αναφερόμενες πλατφόρμες. Κάθε μια πλατφόρμα είχε τουλάχιστον μια δωδεκάδα προϊόντων, που περιείχαν γιοχιμβίνη και συνεφρίνη.

Για μια ακόμη φορά, αποδεικνύεται η απουσία ελέγχων, στην αγορά, η έλλειψη των οποίων βάζει σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. έκανε μια μικρή έρευνα και ανακάλυψε τέτοια προϊόντα να πωλούνται, από ιστοσελίδες, στην ελληνική αγορά. Ζητήσαμε αμέσως, από το Υπουργείο Υγείας και τον Ε.Ο.Φ. - Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων να διενεργήσουν ελέγχους και να αποσύρουν από την αγορά και να απαγορεύσουν την κυκλοφορία των επικίνδυνων σκευασμάτων.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. καλεί τους καταναλωτές να συμβουλεύονται το γιατρό τους πριν χρησιμοποιήσουν τέτοια σκευάσματα.