Πετύχαμε Πολλά - Δικαιούμαστε Περισσότερα

Πραγματοποιήθηκε, διαδικτυακά η Τακτική Απολογιστική Γενική Συνέλευση των μελών του ΚΕ.Π.ΚΑ. Ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός του ΚΕ.Π.ΚΑ., για το 2020, εγκρίθηκαν, ομόφωνα.

Πιστεύουμε ότι ο απολογισμός μας είναι πλούσιος. Οι παρακάτω αριθμοί αποδεικνύουν την καθημερινή παρουσία της οργάνωσής μας, τη δράση μας και τους αγώνες μας, για την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών:

 • Δεχτήκαμε 3.901 επιστολές, τις οποίες επεξεργαστήκαμε, αξιοποιήσαμε, ή σχολιάσαμε και απαντήσαμε.
 • Αποστείλαμε 3.239 επιστολές, με παρεμβάσεις, καταγγελίες, προτάσεις, για επίλυση προβλημάτων της αγοράς, σε διάφορους φορείς, όπως: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κυβέρνηση, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Ευρωβουλευτές, Βουλευτές, Επιτροπές, Οργανισμούς, κ.λπ.
 • Ασχοληθήκαμε, με 140 θέματα.
 • Εκπροσωπήσαμε τους καταναλωτές, σε 139 συνεδριάσεις, ημερίδες, εκδηλώσεις φορέων, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
 • Ήμασταν ομιλητές, σε 10 εκδηλώσεις
 • Συναντηθήκαμε με 24 φορείς.
 • Εκδώσαμε 68 δελτία τύπου.
 • Εκπαιδεύσαμε περισσότερους από 1120 μικρούς και ενήλικες καταναλωτές.
 • Αναλάβαμε πρωτοβουλίες και δράση, για 15 ειδικά θέματα. Πρέπει να τονίσουμε ότι κάθε ειδικό θέμα απαίτησε μια σειρά παρεμβάσεων και επιστολών.
 • Λάβαμε μέρος, σε 23 έρευνες.
 • Διαχειριστήκαμε 2.675 ερωτήματα - παράπονα – καταγγελίες καταναλωτών.
 • Με την παρέμβασή μας, τα μέλη του ΚΕ.Π.ΚΑ. ωφελήθηκαν 107.275,23 ευρώ.
 • Δόθηκαν 838 συνεντεύξεις και καταχωρήσεις, σε τηλεοπτικούς σταθμούς, σε ραδιόφωνα, σε εφημερίδες και περιοδικά (25 τηλεοπτικές, 32 ραδιοφωνικές εκπομπές, 4 συνεντεύξεις σε πρακτορεία τύπου και 777 καταχωρήσεις δελτίων τύπου μας).

Η σημαντικότερη προσφορά του ΚΕ.Π.ΚΑ., σε όλους τους καταναλωτές (όχι μόνο στα μέλη) είναι η παρέμβασή μας, για τη δημιουργία, συμπλήρωση, ή αλλαγή της νομοθεσίας, που προστατεύει τους καταναλωτές, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Αυτή η δράση μας, μας βοηθάει στο να πετυχαίνουμε σημαντικά αποτελέσματα, προς άμεσο όφελος των καταναλωτών. Ενδεικτικά, αναφέρουμε κάποια παραδείγματα:

 1. Οι καταναλωτές – μέλη του ΚΕ.Π.ΚΑ. ωφελήθηκαν, με τη μεσολάβηση του ΚΕ.Π.ΚΑ., με το ποσό των 107.275,23 ευρώ. Αναλυτικά από:
 • Ακυρώσεις συμβολαίων ινστιτούτων αδυνατίσματος και γυμναστηρίων: 66.415,50 ευρώ
 • Επιστροφές χρεώσεων και ακυρώσεις συμβολαίων παρόχων τηλεπικοινωνιών: 8.689,47 ευρώ
 • Αποζημιώσεις για ελαττωματικά προϊόντα: 6.164,73 ευρώ
 • Αποζημιώσεις, από ελεύθερους επαγγελματίες: 5.250,00 ευρώ
 • Αποζημιώσεις, από λοιπές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες: 4.308,03 ευρώ
 • Ακυρώσεις συμβάσεων πωλήσεων, από απόσταση: 4.255,71 ευρώ
 • Αποζημιώσεις, από παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας: 4.224,15 ευρώ
 • Αποζημιώσεις, από τουριστικές υπηρεσίες: 4.209,81 ευρώ
 • Αποζημιώσεις, από παρόχους φυσικού αερίου: 2.080,83 ευρώ
 • Αποζημιώσεις, από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές: 1.197,00 ευρώ
 • Επιστροφές νοσηλίων: 480,00 ευρώ

2. Το ΚΕ.Π.ΚΑ. συνδράμει τα μέλη του, στη διαδικασία ρύθμισης οφειλών υπερχρεωμένων καταναλωτών. Στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητας:

 • 102 καταναλωτές ζήτησαν πληροφόρηση και συμβουλές, από το ΚΕ.Π.ΚΑ., είτε τηλεφωνικά, είτε επισκεπτόμενοι τα γραφεία μας. Ακόμη περισσότεροι βρήκαν τις πληροφορίες αυτές, στην ιστοσελίδα μας, ή στους λογαριασμούς μας, στο facebook και στο twitter.
 • Μόνο 5 καταναλωτές γράφτηκαν μέλη, στο ΚΕ.Π.ΚΑ.
 • Από το 2018, ξεκινήσαμε μια νέα πρωτοβουλία, για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Ο νομικός μας σύμβουλος κ. Ν. Αποστολάκης, συναντά καταναλωτές (μέλη και μη μέλη του ΚΕ.Π.ΚΑ.), που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα και τους παρέχει συμβουλές, δωρεάν. Στα πλαίσια αυτής της πρωτοβουλίας και παρόλο το lockdown 24 καταναλωτές έλαβαν συμβουλές για την επίλυση του προβλήματός τους.

3. Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή επέβαλε πρόστιμο 300.000,00 ευρώ, στην επιχείρηση «SHOP 44 ΜΟΝ.ΙΚΕ (www.SHOP44.gr)», για παραβίαση της νομοθεσίας για τις πωλήσεις, από απόσταση.

4. Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή επέβαλε πρόστιμο 30.000 ευρώ, σε ηλεκτρονικό κατάστημα ηλεκτρικών ειδών για παραβίαση της νομοθεσίας, για τις πωλήσεις από απόσταση και της νομοθεσίας για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

5. Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή επέβαλε πρόστιμο 10.000,00 ευρώ, στην επιχείρηση “ΚΑΛΑΡΩΝΗΣ ΠΕΤΡΟΣ” (www.clickstore.gr) για παράβαση της νομοθεσίας, για τις πωλήσεις, από απόσταση.

6. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος Μ.Ε. Θεσσαλονίκης, Διεύθυνση Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος, Τμήμα Εμπορίου διενήργησε επιτόπιο έλεγχο σε επιχείρηση τυροκομικών προϊόντων, όπου διαπίστωσε τη μη αποδοχή πληρωμής με κάρτα, επειδή η επιχείρηση δε διέθετε τερματικό αποδοχής καρτών (POS). Η εταιρία αναγκάστηκε να προβεί σε εγκατάσταση τερματικού αποδοχής καρτών.

7. Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ασφάλισης καταναλωτή στο Ε.Φ.Κ.Α. – ΤΜΕΔΕ (π. ΤΣΜΕΔΕ) που καθυστερούσε πάνω από ένα χρόνο.

8. Εκδόθηκε, βεβαίωση ασφάλισης για καταναλωτή, από τον Ε.Φ.Κ.Α. που καθυστερούσε αδικαιολόγητα.

9. Η εταιρία ΕΔΑ Θεσσαλονίκης επέστρεψε το ποσό των 574,67 ευρώ σε καταναλώτρια, γιατί ο εξοπλισμός μέτρησης είχε υποστεί φθορά, με αποτέλεσμα την εσφαλμένη καταγραφή της κατανάλωσης φυσικού αερίου.

10. Η Ε.Υ.Α.Θ. αναγκάστηκε να διενεργήσει άμεση αυτοψία σε υπόγειο σπιτιού καταναλώτριας. Διαπιστώθηκε πρόβλημα στο δίκτυο της ύδρευσης και αποκαταστάθηκε η εισροή υδάτων.

11. Πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος επέστρεψαν, σε καταναλωτές, ποσά, με τα οποία δεν έπρεπε να τους έχουν χρεώσει, με βάση τις συμβάσεις, που είχαν υπογραφεί.

12. Ινστιτούτα αδυνατίσματος ακύρωσαν συμβάσεις παροχής υπηρεσιών, και επέστρεψαν τα ποσά, που είχαν χρεώσει στους καταναλωτές.

13. Επεστράφησαν προκαταβολές σε μέλη του ΚΕ.Π.ΚΑ.

14. Αεροπορικές εταιρίες αποζημίωσαν επιβάτες, για ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων.

15. Εταιρία κινητής τηλεφωνίας αφαίρεσε από λογαριασμό καταναλώτριας το ποσό των 129,33 ευρώ, που αντιστοιχούσε στον προηγούμενο λογαριασμό, τον οποίο είχε πληρώσει κανονικά η καταναλώτρια. Η εταιρία επί 20 ημέρες δεν παραδεχόταν το λάθος της και με την παρέμβαση του ΚΕ.Π.ΚΑ. διόρθωσε το λογαριασμό.

16. Το ΚΕ.Π.ΚΑ. ενημέρωσε όλους τους καταναλωτές της Ελλάδας, για τα δικαιώματά τους, όταν οι εταιρίες ταχυμεταφορών καθυστερούν την παράδοση των προϊόντων, μέσα από συνεντεύξεις σε πολλά Μ.Μ.Ε. Επίσης, για τα μέλη μας δρομολογήσαμε τις διαδικασίες αποζημίωσής τους.

17. Έγιναν δεκτά από παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, αιτήματα καταναλωτών, για ενεργοποίηση συνδέσεων που καθυστερούσαν αδικαιολόγητα, για διακοπή συμβολαίων, για ακύρωση ενεργοποίησης σύνδεσης, για αποκατάσταση βλαβών, για διόρθωση λογαριασμών, για επιστροφή χρημάτων από υπηρεσίες πολυμεσικής πληροφόρησης (πενταψήφια), για παροχή εξηγήσεων στους καταναλωτές και για εφαρμογή όρων συμβολαίων.

18. Η εταιρία HUYNDAI – KIA, η οποία αρνούνταν να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της, για δωρεάν σέρβις εσαεί αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει τις υποσχέσεις της.

19. Εταιρείες αναγκάστηκαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των εγγυήσεων, για ελαττωματικά προϊόντα.

20. Εταιρία πώλησης ηλεκτρονικών ειδών ζητούσε, από καταναλώτρια να καταβάλλει περισσότερα χρήματα, για κλιματιστικό, το οποίο είχε παραγγείλει, μέσω διαδικτύου. Μετά την παρέμβαση του ΚΕ.Π.ΚΑ. η καταναλώτρια πλήρωσε το ποσό που εμφανιζόταν στην παραγγελία της.

21. Εταιρία κρατήσεων καταλυμάτων επέστρεψε το ποσό των 793,27 ευρώ σε καταναλώτρια, λόγω ακύρωσης κράτησης. Η εταιρία επί δύο μήνες δεν πραγματοποιούσε την επιστροφή των χρημάτων, την οποία τελικά έκανε μετά την παρέμβαση του ΚΕ.Π.ΚΑ.

22. Ηλεκτρονικό κατάστημα δεν αποδέχτηκε το αίτημα της υπαναχώρησης καταναλώτριας, που καθυστερούσε, επί δύο μήνες και επέστρεψε το ποσό των 82 ευρώ, που είχε πληρώσει η καταναλώτρια, όταν παρήγγειλε ένα ζευγάρι παπούτσια.

23. Ηλεκτρονικό κατάστημα δεν αποδέχτηκε το αίτημα της υπαναχώρησης καταναλώτριας, που καθυστερούσε, επί μήνες και επέστρεψε το ποσό των 125,97 ευρώ, που είχε πληρώσει η καταναλώτρια, όταν παρήγγειλε ρούχα.

24. Επεστράφησαν σε καταναλωτές τα ποσά των εγγυήσεων που οι εταιρίες παρόχων ενέργειας είχαν παρανόμως χρεώσει, γιατί οι προσφορές τους δεν περιλάμβαναν την εγγύηση.

25. Επιστράφηκε σε καταναλωτή το ποσό των 401 ευρώ, από εταιρία ηλεκτρικών ειδών που καθυστερούσε επί δίμηνο. Το ποσό αντιστοιχούσε σε επιστροφή ψυγείου, που δεν ήταν συμβατό με την περιγραφή του κατασκευαστή.

26. Εταιρία ενημέρωσης οφειλετών σταμάτησε να ενοχλεί καταναλωτή (τον οποίο δεν αφορούσε η ενημέρωση).

27. Παραδόθηκε σε καταναλώτρια προϊόν, που είχε αγοραστεί από απόσταση και του οποίου καθυστερούσε η παράδοση.

28. Αναγκάστηκαν πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και πάροχοι ενέργειας να εγκαταστήσουν τηλεφωνικές συνδέσεις χαμηλής χρέωσης αντικαθιστώντας τις συνδέσεις υψηλής χρέωσης με πενταψήφιο αριθμό κλήσης.

29. Εταιρία κινητής τηλεφωνίας αποδέχτηκε το αίτημα της υπαναχώρησης καταναλωτή.

30. Τράπεζες επέστρεψαν σε καταναλωτές διάφορα ποσά, που προέρχονταν από τόκους, προμήθειες, έξοδα συναλλαγών κ.λπ.

31. Τράπεζα επέστρεψε το ποσό των 2.270,83 ευρώ σε καταναλωτή, λόγω αμφισβήτησης συναλλαγής.

32. Κατάστημα παιχνιδιών αναγκάστηκε να παραδώσει προϊόντα, που είχαν παραγγελθεί με την μέθοδο click away στο σπίτι της καταναλώτριας, μετά από καταγγελία στο ΚΕ.Π.ΚΑ., για παραβίαση της προθεσμίας παραλαβής.

Η δύναμη του ΚΕ.Π.ΚΑ. βασίζεται στον εθελοντισμό, στη διαφάνεια, στη δημοκρατική νομιμοποίηση, στην ανεξαρτησία και στην αποτελεσματικότητα.

Σύνθημά μας:

 • Γνωρίζω
 • Συνειδητοποιώ
 • Οργανώνομαι
 • Προστατεύομαι

Καλούμε όλους τους Έλληνες Καταναλωτές να γίνουν μέλη του ΚΕ.Π.ΚΑ., για να δυναμώσουμε τη φωνή μας και να πολλαπλασιάσουμε τη δύναμη και τα θετικά αποτελέσματα.