Μη ασφαλή προϊόντα στην Ε.Ε.: Απαιτείται αναθεώρηση νομοθεσίας

Στις 2 Μαρτίου 2021, η Ε.Ε. δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή της, για το σύστημα Safety Gate, το οποίο είναι σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, για επικίνδυνα καταναλωτικά προϊόντα, πλην τροφίμων και το οποίο συμβάλλει, στην απόσυρση των επικίνδυνων προϊόντων από την αγορά. Στο σύστημα συμμετέχουν οι αρχές 31 χωρών (κράτη-μέλη της Ε.Ε., Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Ηνωμένο Βασίλειο).

Το 2020, έγιναν 2253 προειδοποιήσεις ,για προϊόντα πλην τροφίμων, μέσω του Ευρωπαϊκού Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης (Safety Gate) γιατί τα προϊόντα αυτά διαμορφώνονται, με τις απαιτήσεις ασφαλείας. Κάθε ειδοποίηση μπορεί να περιλαμβάνει πολλά επικίνδυνα προϊόντα. Τα παιχνίδια, τα αυτοκίνητα και ο ηλεκτρικός εξοπλισμός ήταν τα προϊόντα, που προκάλεσαν τις περισσότερες ειδοποιήσεις:

• 27% τα παιχνίδια.
  • 21% τα αυτοκίνητα.
  • 10% οι ηλεκτρικές συσκευές.

Στην Ελλάδα, τα ρούχα προκάλεσαν 60% των ειδοποιήσεων, τα παιχνίδια 28% και τα καλλυντικά 4%. Δυστυχώς, η χώρα μας κατέθεσε μόλις 25 ειδοποιήσεις.

Το 9% όλων των προειδοποιήσεων που καταγράφηκαν αφορούσε προϊόντα σχετικά με την πανδημία:

• 161 προειδοποιήσεις αφορούσαν ακατάλληλες μάσκες.
  • 3 προειδοποιήσεις αφορούσαν ειδικές φόρμες.
  • 13 προειδοποιήσεις αφορούσαν απολυμαντικά χεριών που περιείχαν τοξικές χημικές ουσίες, όπως μεθανόλη.
  • 18 προειδοποιήσεις αφορούσαν λαμπτήρες υπεριωδών ακτινών που εκθέταν τους χρήστες σε έντονη ακτινοβολία προκαλώντας ερεθισμό του δέρματος.

Τα προϊόντα αυτά, λοιπόν, έθεσαν τους καταναλωτές στους παρακάτω κινδύνους:

• 25% τραυματισμούς, κατάγματα, διασείσεις.
  • 18% χημικούς κινδύνους.
  • 12% πνιγμούς σε παιδιά.

Στην Ελλάδα, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι:

• 52% τραυματισμοί.
  • 40% χημικοί κίνδυνοι.
  • 40% πνιγμοί.

Ως αποτέλεσμα των προειδοποιήσεων, υπήρξαν 5.377 επακόλουθες ενέργειες. Στην Ελλάδα οι επακόλουθες ενέργειες ήταν 428. Όμως, οι Ενώσεις Καταναλωτών, μέλη της ΒEUC, συνεχίζουν να βρίσκουν μη ασφαλή προϊόντα, που πωλούνται, από τις διάφορες πλατφόρμες.

Η κ. Monique Goyens, Γενική Διευθύντρια της BEUC – Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών σχολίασε: «Επικίνδυνα προϊόντα δε θα έπρεπε να υπάρχουν στην αγορά. Τελεία και παύλα. Η αναφορά της Ε.Ε. δείχνει ότι οι εθνικές αρχές πρέπει να επαγρυπνούν, πάντοτε. Ταυτόχρονα, γνωρίζουμε όλοι ότι οι πραγματικοί αριθμοί είναι πολύ υψηλότεροι, καθώς πολλά προϊόντα ξεφεύγουν από τον έλεγχο. Αυτό συμβαίνει γιατί, η νομοθεσία της Ε.Ε., για την ασφάλεια των προϊόντων, χρονολογείται από το 2001 και δεν ανταποκρίνεται στην εποχή που οι καταναλωτές ψωνίζουν, στο διαδίκτυο και μπορούν να προμηθευτούν διάφορα μικροπράγματα. Τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για αναμόρφωση της νομοθεσίας εντός του 2021, έχουν προ πολλού ξεπεραστεί. Ελπίζουμε σε μια αναθεώρηση που θα ανταποκρίνεται στις προτιμήσεις του μέλλοντος»

Ο κ. Stephen Russell, Γενικός Γραμματέας της ANEC - Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Συντονισμό της Εκπροσώπησης των Καταναλωτών στην Πιστοποίηση σχολίασε: «Δυστυχώς, βλέπουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Η Ευρώπη χρειάζεται νομοθεσία, που θα αντιμετωπίζει τους κινδύνους από τα έξυπνα προϊόντα. Αυτό σημαίνει ότι ένα προϊόν είναι ασφαλές όχι μόνο τη στιγμή που τοποθετείται στην αγορά, αλλά σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, όπως και όταν λειτουργεί χωρίς σύνδεση. Αυστηρότεροι κανόνες, για την εποπτεία της αγοράς και τη συμμόρφωση των προϊόντων πρέπει να περιλαμβάνουν όλα τα καταναλωτικά αγαθά. Μια πανευρωπαϊκή βάση δεδομένων για τραυματισμούς και ατυχήματα πρέπει να δημιουργηθεί, ώστε να παρέχει αποδείξεις και υποδείξεις και για την ανάγκη δημιουργίας νομοθεσίας και τεχνικών προτύπων. Θέλουμε να είμαστε ασφαλείας και όχι να λυπούμαστε, εκ των υστέρων».