Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή: 15 Μαρτίου 2021

Οι Ενώσεις Καταναλωτών, σε όλο τον κόσμο, αφιερώνουμε την Ημέρα του Καταναλωτή, στις 15 Μαρτίου 2021, στις προσπάθειες, για την εξάλειψη της μόλυνσης, από πλαστικό.

Η Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή συντονίζεται από τη Διεθνή των Καταναλωτών (C.I.). Οι Ενώσεις Καταναλωτών, που είναι μέλη της C.I, κάθε χρόνο χρησιμοποιούμε τη μέρα των καταναλωτών, ως ευκαιρία, για να τονίσουμε τη μεγάλη σημασία της προστασίας και ενδυνάμωσης των καταναλωτών. Φέτος, εστιάζουμε στο ρόλο των καταναλωτών και των Ενώσεων Καταναλωτών, στην αντιμετώπιση της μόλυνσης από πλαστικά. Θέλουμε να καταδείξουμε ότι οι καταναλωτές, σε όλο τον κόσμο, απαιτούμε αλλαγές, ώστε να προστατευτούν το περιβάλλον και η υγεία μας. Το πλαστικό μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο στην καθημερινή μας ζωή, αλλά η χρήση και η παραγωγή πλαστικών, ειδικά των πλαστικών μιας χρήσης, βλάπτει το περιβάλλον και οδηγεί σε παγκόσμια κρίση μόλυνσης από πλαστικά. Η κρίση αυτή έχει επιπτώσεις στο οικοσύστημα και στην υγεία μας. Και οι επιπτώσεις είναι πολύ σοβαρές, ειδικά τώρα που φαίνονται πλέον τα αποτελέσματα της πανδημίας (COVID-19) στη μόλυνση από τα πλαστικά. Παρατηρούμε μια αυξημένη χρήση πλαστικών μιας χρήσης, όπως πλαστικές μάσκες προσώπου, γάντια και συσκευασίες τροφίμων.

Οι καταναλωτές προβληματίζονται, όλο και περισσότερο για τη μόλυνση από πλαστικό και, ήδη αναλαμβάνουν δράση. Μια παγκόσμια έρευνα το 2019, έδειξε ότι υπάρχει μια ισχυρή αντίδραση στη χρήση πλαστικών:

  • 82% των όσων απάντησαν στην έρευνα χρησιμοποιούν σκεύη πολλών χρήσεων, τα οποία πλένουν, αντί για πλαστικά σκεύη μιας χρήσης.
  • 72% των καταναλωτών που απάντησαν, φέρνουν μαζί τους τσάντα, που ξαναχρησιμοποιείται, όταν πηγαίνουν για ψώνια.
  • 62% των όσων απάντησαν χρησιμοποιούν φιάλες για νερό που ξαναγεμίζουν
  • 55% των καταναλωτών, παγκοσμίως, ανησυχούν, διαρκώς και περισσότερο, για το περιβάλλον, παρά για την αύξηση στη χρήση πλαστικών μιας χρήσης, κατά την διάρκεια της πανδημίας.
  • 74% των καταναλωτών, σε Ευρώπη, Η.Π.Α και Νότια Αμερική είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα χρήματα για συσκευασίες φιλικές προς το περιβάλλον.

Απαιτούνται συστηματικές αλλαγές, σε όλη την αγορά, σε όλα τα επίπεδα, από κυβερνήσεις και επιχειρήσεις καθώς και αλλαγές στα πρότυπα, ώστε η επιλογή της βιώσιμης κατανάλωσης και της χρήσης λιγότερου πλαστικού να γίνει η εύκολη επιλογή, για τους καταναλωτές. Για να επιτευχθεί το μέγεθος των αλλαγών που χρειαζόμαστε, για να προστατέψουμε το περιβάλλον, πρέπει οι βλαπτικές γα το περιβάλλον επιλογές των καταναλωτών να πάψουν να είναι διαθέσιμες επιλογές. Για να πετύχουμε, λοιπόν τους στόχους πρέπει:

  • Να υπάρχουν στην αγορά περισσότερα βιώσιμα αγαθά, ως εναλλακτικές επιλογές
  • Να είναι αυτά τα αγαθά προσβάσιμα, από όλους, σε προσιτές τιμές.
  • Να δημιουργηθούν αποτελεσματικές υποδομές ανακύκλωσης
  • Να διασφαλιστεί ότι οι καταναλωτές λαμβάνουν την απαραίτητη πληροφόρηση, ώστε να κάνουν σωστές επιλογές.

Η Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτών 2021, εστιάζει στα 7 R: Ξανασκέψου (Rethink), Αρνήσου (Refuse), Μείωσε (Reduce), Ξαναχρησιμοποίησε (Reuse), Ανακύκλωσε (Recycle), Επιδιόρθωσε (Repair), Αντικατάστησε (Replace).

Oι καταναλωτές ξανασκέφτονται, επανεκτιμούν τις καταναλωτικές τους συνήθειες, ώστε να ελαχιστοποιήσουν την κατανάλωση πλαστικού μιας χρήσης, αρνούνται, όπου αυτό είναι εφικτό τη χρήση πλαστικού και απαιτούν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις από επιχειρήσεις και κυβερνήσεις, μειώνουν τις ποσότητες πλαστικού που αγοράζουν και πετούν, παρατείνουν τη ζωή των πλαστικών προϊόντων ξαναχρησιμοποιώντας τα, ανακυκλώνουν τα πλαστικά απόβλητα, στις κατάλληλες υποδομές σύμφωνα με τις οδηγίες των υπεύθυνων ανακύκλωσης της περιοχής τους, διορθώνουν προϊόντα και συσκευές, εφόσον αυτό είναι εφικτό και αντικαθιστούν τα πλαστικά προϊόντα, ή τις πλαστικές συσκευασίες με πιο βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις.

Ο κ. Νίκος Τσεμπερλίδης, πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, δήλωσε:
«Η μόλυνση από πλαστικό είναι ένα άκρως πιεστικό πρόβλημα για τον πλανήτη μας. Η συνειδητοποίηση της κρίσης των πλαστικών από τους καταναλωτές αυξάνεται, μέρα με την μέρα, σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι καταναλωτές μπορούν να παίξουν ένα κρίσιμο ρόλο στην αναδιαμόρφωση της αγοράς. Πρέπει να υποστηριχθούν, ώστε να κινητοποιήσουν επιχειρήσεις και κυβερνήσεις για να διασφαλιστεί η πρόσβαση όλων στη βιώσιμη κατανάλωση»