Φτάνει πια με την αναλγησία των τραπεζών

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχουμε γίνει μάρτυρες ενός «θεάτρου του παραλόγου», με τις ελληνικές τράπεζες να επιβάλλουν νέες χρεώσεις και να αυξάνουν τις ήδη υφιστάμενες χρεώσεις τους, παράλογα και όλες μαζί, σε βάρος των καταναλωτών, την κυβέρνηση να παρεμβαίνει, για να ακυρώσει τις αυξήσεις και τις τράπεζες να υπερηφανεύονται, ότι «θυσιάζονται» για τους καταναλωτές, καταργώντας ελάχιστες από τις νέες χρεώσεις ή/και αυξήσεις ήδη υφιστάμενων χρεώσεων.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών θέλει να υπενθυμίσει στις τράπεζες:

  • Την επιβίωσή τους την οφείλουν, στους καταναλωτές – πελάτες, που πληρώνουν τα «χαράτσια» των τραπεζών και στους Έλληνες φορολογούμενους πολίτες, που πληρώνουν τις λανθασμένες πολιτικές και επιλογές των τραπεζών.
  • Η αύξηση από 10% σε 30% (του εισοδήματος των φορολογούμενων) της υποχρεωτικής πληρωμής, μέσω καρτών ή/και ηλεκτρονικών συναλλαγών, θα πολλαπλασιάσει τα κέρδη των τραπεζών.
  • Το άλλοθι των επισφαλειών και των κόκκινων δανείων που επικαλούνται οι τράπεζες είναι ψεύτικο. Εάν ήθελαν, θα είχαν μειώσει τα δάνεια αυτά, εδώ και χρόνια, βάσει του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Αλλά οι τράπεζες δεν θέλησαν ποτέ, πραγματικά, να ρυθμίσουν αυτά τα δάνεια. Ακόμα και σήμερα, προτιμούν να τα πωλούν σε funds, σε εξευτελιστικά ποσοστά, αντί να κάνουν σοβαρές προτάσεις στους οφειλέτες, ώστε να εξοφληθούν αυτά τα δάνεια.
  • Η πρακτική των τραπεζών να επιβάλλουν νέες χρεώσει ή/και να αυξήσουν ήδη υφιστάμενες χρεώσεις, όλες μαζί, αποτελεί νόθευση του ανταγωνισμού, γιατί στερεί από τους καταναλωτές το δικαίωμα της επιλογής να αλλάξουν τράπεζα, επιλέγοντας κάποια που δεν θα τους «χαρατσώνει».

Καλούμε τις τράπεζες να ακυρώσουν όλες τις νέες χρεώσεις
καθώς και όλες τις αυξήσεις των παλιών χρεώσεων.