k01Μια κούκλα, που συνδέεται, στο διαδίκτυο, έχει απαγορευτεί από τη Ρυθμιστική Αρχή της Γερμανίας, αφού χρησιμοποιείται, για να κατασκοπεύει πολίτες. Η Αρχή ζητά, από τους γονείς, να καταστρέψουν το παιχνίδι.
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών (BEUC), χαιρετίζει την απόφαση της απαγόρευσης του παιχνιδιού. Όμως, οι καταναλωτές δεν είμαστε ικανοποιημένοι. Έχουμε “μείνει με άδεια χέρια” και θα δυσκολευτούμε να πάρουμε αποζημίωση.
Το Δεκέμβριο του 2016, μια έρευνα, από το Νορβηγικό Συμβούλιο Καταναλωτών, και μέλος της BEUC, αποκάλυψε πώς τα διαδικτυακά παιχνίδια ‘ My friend Cayla’ και ‘I-Que’, έχουν παραβιάσει βασικά δικαιώματα των καταναλωτών, για την ασφάλεια και την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Αυτή η υπόθεση δείχνει την έλλειψη επικαιροποιημένης νομοθεσίας της Ε.Ε., για την προστασία των καταναλωτών, από τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και τις νέες παραβιάσεις της ασφάλειας και της ιδιωτικής ζωής, που εμφανίζονται, όταν χρησιμοποιούμε συνδεδεμένα προϊόντα.
Η κ. Monique Goyens, Γενική Διευθύντρια της BEUC, σχολιάζει:
«Διαδικτυακά παιχνίδια, όπως οι κούκλες που μιλάνε, που έχουν την δυνατότητα να κατασκοπεύσουν, ή να μιλήσουν, στα παιδιά, θα πρέπει να απαγορευτούν. Η «Cayla» δείχνει, πόσο απροστάτευτος είναι ο καταναλωτής, σε ένα διαρκώς αυξανόμενο διαδικτυακό κόσμο. Οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ρυθμιστικής Αρχής της Γερμανίας και να απαγορεύσουν αυτό το προϊόν, από την αγορά. Δεν είναι μια μεμονωμένη υπόθεση. Αρκετά διαδικτυακά προϊόντα αυτού του είδους πωλούνται, σε πολίτες της Ε.Ε., και αρκετά ακόμα ετοιμάζονται να μπουν την αγορά. Πιστεύουμε πως η νομοθεσία της Ε.Ε. δεν ανταποκρίνεται ικανοποιητικά, στις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής. Η οδηγία της Ε.Ε., σχετικά με την ασφάλεια των προϊόντων, θα πρέπει να εναρμονιστεί, με τη νέα ψηφιακή εποχή και να επικαιροποιηθεί, προκειμένου να αποφευχθούν ανάλογοι κίνδυνοι στο μέλλον.»

 

 


 Δείτε επίσης