Γνωρίζω
τα
δικαιώματά
μου

Δικαίωμα
στην ικανοποίηση
των βασικών
αναγκών

Δικαίωμα
στην επιλογή

Δικαίωμα
στην πληροφόρηση

Δικαίωμα
στην Εκπαίδευση

Δικαίωμα
στην εκπροσώπηση

Δικαίωμα
στην αποζημίωση

Δικαίωμα
στην ασφάλεια

Δικαίωμα
σε ένα υγιεινό
περιβάλλονΜια σοβαρή παράμετρος του προβλήματος, που ίσως δεν τονίζεται όσο πρέπει, είναι η απομόνωση του νέου και του παιδιού, το κλείσιμό του στους "τέσσερις τοίχους του δωματίου", μπροστά σε ένα μηχάνημα. Δεν υπάρχουν παρέες, φίλοι, με την φυσική τους μορφή. Και εάν η χρήση του υπολογιστή γίνεται, με υπερβολή, πολλές ώρες την ημέρα, τότε, σε λίγο, θα έχουμε έναν άνθρωπο απομονωμένο, χωρίς καμία κοινωνική δραστηριότητα, που, πολύ πιθανόν, να καταλήξει μοναχικός. Ο εθισμός στο διαδίκτυο θεωρείται πλέον ασθένεια που απαιτεί ειδική αντιμετώπιση.

Επίσης, η πολύωρη χρήση του υπολογιστή μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην υγεία (μάτια, σκελετός, κ.λπ.).

Πρέπει να πείσουμε τα παιδιά, μέσα από ένα διάλογο, ότι η υπερβολική χρήση ενός υπολογιστή έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία τους και στην υγεία τους αλλά και να τα ενημερώσουμε, για τους κινδύνους, που ελλοχεύουν, όταν "ανοίγονται" στο μαγευτικό αυτό χώρο.

Ο μικρός "σέρφερ" πρέπει:

   1. Να μην αποδέχεται, ποτέ, κάποια συνάντηση, με άτομα, που γνώρισε, μέσω Internet.
   2. Να μη στέλνει, ποτέ, μηνύματα (email), με την διεύθυνση του σπιτιού του, τον αριθμό του τηλεφώνου, το όνομα του σχολείου ή τη φωτογραφία του. Ακόμη, να μη δίνει, ποτέ, τέτοια στοιχεία, στις "on line" συζητήσεις (chat rooms). Τα ηλεκτρονικά μηνύματα μπορεί να χαθούν ή να "πέσουν", σε χέρια ανθρώπων, που θα τα εκμεταλλευτούν, σε βάρος του. Οι "on line" συζητήσεις δεν παρέχουν καμία ασφάλεια.
   3. Να μην αναφέρει, ποτέ, τον αριθμό της πιστωτικής κάρτας ή στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών της οικογένειάς του, χωρίς να συμβουλευτεί τους γονείς ή τους κηδεμόνες του. Κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία αυτά, για να βλάψει οικονομικά, την οικογένεια.
   4. Να μη δώσει, ποτέ και σε κανένα, τους κωδικούς πρόσβασης, που διαθέτει στο Internet. Όσοι γνωρίζουν αυτούς τους κωδικούς, μπορούν να παρουσιάζονται, με το όνομα του πραγματικού κατόχου των κωδικών, να στέλνουν μηνύματα, υπογράφοντας με αυτό το όνομα ή να διαβάζουν αλληλογραφία, που δεν απευθύνεται προς αυτούς.
   5. Να γνωρίζει ότι οι άνθρωποι, με τους οποίους επικοινωνεί "on line", δεν είναι πάντοτε αυτοί, που δείχνουν, ακόμη και όταν έχει επικοινωνήσει, μαζί τους, πολλές φορές. Οι άνθρωποι δε λένε, πάντοτε, την αλήθεια στο Διαδίκτυο. Κανένας δε μπορεί να τους "δει" και να ελέγξει την ειλικρίνεια και την τιμιότητά τους.
   6. Να προσέχει, ιδιαίτερα, στις "on line" συζητήσεις. Ακόμη κι αν η συζήτηση, που συμμετέχει, είναι μόνο για παιδιά ή νέους της ηλικίας του, δεν είναι δυνατόν να γνωρίζει κανείς, αν όλοι όσοι συμμετέχουν, σ' αυτήν, είναι άτομα αυτής της ηλικίας. Μπορεί κάποιος ενήλικας ή κάποιο μεγαλύτερο παιδί να επιδιώκει να ξεγελάσει το μικρό πλοηγό.
   7. Αν κάποιος πει ή γράψει κάτι παράξενο, σε μια "on line" συζήτηση ή σε κάποιο μήνυμά του, πρέπει να ενημερώσει, αμέσως, τους γονείς του.
   8. Να μην απαντά, ποτέ, σε άσχημα ή προκλητικά μηνύματα. Να ενημερώνει τους γονείς ή τους κηδεμόνες του, κάθε φορά, που δέχεται τέτοια μηνύματα ή φωτογραφίες, στις "on line" επικοινωνίες του. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, να ζητήσει, από τους γονείς του, να επικοινωνήσουν, με τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος.
   9. Να μην αποδέχεται καμία προσφορά, που μοιάζει ιδιαίτερα "συμφέρουσα" και η οποία προέρχεται, από κάποιο άγνωστο, γιατί πιθανότατα ο άγνωστος προσπαθεί να τον ξεγελάσει.
  10. Να αναζητήσει μήπως ο παροχέας υπηρεσιών Internet, που τον εξυπηρετεί, διαθέτει ελεγχόμενους χώρους συζητήσεων (chat rooms), για παιδιά της ηλικίας του. Να χρησιμοποιεί μόνο αυτούς τους χώρους, για τις "on line" συζητήσεις του. Σ' αυτούς, υπάρχει, πάντοτε, ένας υπεύθυνος ενήλικας, που εποπτεύει τις συζητήσεις και φροντίζει να τις διατηρεί "καθαρές". Ο επόπτης αυτός δεν κάνει αισθητή την παρουσία του, εκτός εάν κάποιος συμπεριφερθεί, άσχημα.
  11. Να αποφεύγει, πάντοτε, τις ιστοσελίδες, που απευθύνονται, αποκλειστικά, σε ενήλικες. Οι προειδοποιητικές πινακίδες - "over 18 years" - έχουν σκοπό να προστατεύσουν. Επιπλέον, οι ιστοσελίδες αυτές μπορεί, μερικές φορές, να "χρεώσουν" υπερβολικά, το λογαριασμό του τηλεφώνου.
  12. Να μην επιλέγει συνδέσμους (web links), σε ηλεκτρονικά μηνύματα και να μην ανοίγει αρχεία επισυναπτόμενα, σε μηνύματα, που προέρχονται από ανθρώπους αγνώστους. Επίσης, να μην ανοίγει αρχεία, που "κατεβάζει", από το Διαδίκτυο. Μπορεί να μολύνει τον υπολογιστή του, με κάποιο ιό (virus), που θα του προκαλέσει σοβαρές βλάβες.

Στην αγορά, έχουν κυκλοφορήσει παιχνίδια, που συνδέονται στο διαδίκτυο. Τα παιχνίδια αυτά θέτουν σε σημαντικούς κινδύνους τα παιδιά. Ας ενημερωθούμε για να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα.

Καταναλωτικά Βήματα - Τεύχος Δεκεμβρίου 2004
Image is not available
Image is not available

Όταν ταξιδεύουμε έχουμε δικαιώματα που έχουν θεσμοθετηθεί με νομοθεσία.

Image is not available
Image is not available

Οι καταστάσεις, που βιώσαμε, από τον Ιανουάριο του 2020, ήταν πρωτόγνωρες και κρίσιμες για την ανθρωπότητα.

Image is not available
Image is not available

Εάν αδυνατούμε να αποπληρώσουμε τις οφειλές μας, δε χρειάζεται να απελπιζόμαστε. Υπάρχει νομοθεσία, που μπορεί να μας στηρίξει!

Image is not available
Image is not available

Στις 11/12/2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, ως την κορυφαία πολιτική της Ευρώπης, για τη θητεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2019-2024.

Image is not available
Image is not available

Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη βιώσιμη διατροφή: «Από το χωράφι στο πιάτο»

Image is not available
Image is not available

Στις 19/2/2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε ένα πακέτο πρωτοβουλιών, που περιγράφει το όραμα της Ευρώπης, για το ψηφιακό μέλλον.

Image is not available
Image is not available

Η BEUC - Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών αποτελεί την «ομπρέλα» 44 ανεξάρτητων Ενώσεων Καταναλωτών από 32 χώρες.

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider

Τελευταία νέα

 • Δύο χρόνια αδιαφορία των Αρχών για τις πολιτικές εντοπισμού των χρηστών της Google

  Πριν δύο χρόνια, στις 27 Νοεμβρίου 2018, επτά Ενώσεις Καταναλωτών – μέλη της BEUC – Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών (Forbrukerrådet από Νορβηγία, Consumentenbond από Ολλανδία, ΕΚΠΟΙΖΩ από Ελλάδα, dTest από Τσεχία, Zveza Potrošnikov Slovenije από Σλοβενία, Federacja Konsumentów από Πολωνία και Sveriges Konsumenter από Σουηδία) κατέθεσαν καταγγελίες, κατά της Google,…

  26 Νοεμβρίου 2020

 • Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου πρέπει να θέσει την προστασία των προσωπικών δεδομένων πάνω από τα επιχειρηματικά συμφέροντα

  Οι διαπραγματεύσεις για το ηλεκτρονικό εμπόριο, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου άρχισαν το 2019 και πάνω από 80 χώρες λαμβάνουν μέρος σε αυτές. Σκοπός των διαπραγματεύσεων είναι να διευκολύνουν καταναλωτές και επιχειρήσεις στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου. Μερικές χώρες προσπαθούν να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη μεταφορά δεδομένων σε διεθνές επίπεδο, χωρίς κανένα…

  16 Νοεμβρίου 2020

 • Πώληση καυσόξυλων

  Καθώς ετοιμαζόμαστε, για το χειμώνα, καλό είναι να ξέρουμε τι ισχύει, για τη λιανική πώληση των καυσόξυλων, πριν κάνουμε οποιαδήποτε προμήθεια. Σύμφωνα με τα άρθρα 132 και 133 της Υπουργικής Απόφασης Α2-718/2014 (ΦΕΚ 2090/Β/2014) «Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών» και προκειμένου να αποφεύγονται τυχόν φαινόμενα παραπλάνησης,…

  05 Νοεμβρίου 2020

 • Ο νέος πτωχευτικός νόμος ΔΕΝ προστατεύει τους καταναλωτές

  Η νομοθεσία για τη ρύθμιση χρεών υπερχρεωμένων νοικοκυριών, που άρχισε να ισχύει από το 2010 (3869/2010) και τροποποιήθηκε αρκετές φορές, αποτελούσε την τελευταία «καταφυγή» κάθε καταναλωτή, που αδυνατούσε να αποπληρώσει τα δάνειά του και τα χρέη του και κινδύνευε να χάσει το σπίτι του. Η νομοθεσία αυτή έδινε μια δεύτερη…

  29 Οκτωβρίου 2020

 • Πετρέλαιο θέρμανσης

  Το ΚΕ.Π.ΚΑ. δίνει τις βασικές και πάγιες συμβουλές, για τη διαδικασία παραλαβής πετρελαίου θέρμανσης: Δεν επιτρέπουμε να παραλαμβάνουν πετρέλαιο άτομα, τα οποία δε γνωρίζουν τη διαδικασία, με την οποία πρέπει να γίνεται η παραλαβή. Καλό θα είναι, κατά τη διάρκεια της παραλαβής, να παραβρίσκονται περισσότερα του ενός άτομα. Δεν εμπιστευόμαστε…

  22 Οκτωβρίου 2020