Γνωρίζω
τα
δικαιώματά
μου

Δικαίωμα
στην ικανοποίηση
των βασικών
αναγκών

Δικαίωμα
στην επιλογή

Δικαίωμα
στην πληροφόρηση

Δικαίωμα
στην Εκπαίδευση

Δικαίωμα
στην εκπροσώπηση

Δικαίωμα
στην αποζημίωση

Δικαίωμα
στην ασφάλεια

Δικαίωμα
σε ένα υγιεινό
περιβάλλον

Σύντομα όμως, μπορεί να διαπιστώσει κάποιος την δυνατότητα του Διαδικτύου να παρέχει πρόσβαση σε ενημέρωση, πληροφόρηση, γνώση και να αποτελέσει ένα εξελιγμένο εργαλείο που μπορεί να υποστηρίξει τις επαγγελματικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Η ηλεκτρονική αλληλογραφία είναι από τις πιο δημοφιλείς νέες υπηρεσίες που παρέχονται μέσω του Διαδικτύου. Με πολύ χαμηλό κόστος και σε ελάχιστα δευτερόλεπτα ή έστω μερικά λεπτά, μικρά ή εκτενή κείμενα (σημειώματα, επιστολές, επίσημα έγγραφα κα), φωτογραφίες, video, ακόμα και ηχογραφημένα (ψηφιοποιημένα) μηνύματα μπορούν να φτάσουν στον παραλήπτη αυτής της νέας μορφής αλληλογραφίας, σ' όποια γωνιά της γης κι αν βρίσκεται.

Φαντάζει σαν την 'πανάκεια της επικοινωνίας';

Όχι! Φέρνει κι αυτό το μέσο τα δικά του προβλήματα. Το κυριώτερο από αυτά το φαινόμενο των 'αυθαίρετων μηνυμάτων' (unsolicited ή bulk ή spam email).

Η 'αυθαίρετη ηλεκτρονική αλληλογραφία' είναι απλά το σύνολο των μηνυμάτων που στέλνονται σε ένα χρήστη χωρίς την συναίνεσή του ή την εκδήλωση της επιθυμίας του να τα λαμβάνει. Πρόκειται κατά κανόνα για μηνύματα που στέλνουν οι επιχειρήσεις για την προώθηση των προϊόντων ή των υπηρεσιών τους. Συχνά, αυτά τα ηλεκτρονικά μηνύματα περιλαμβάνουν προτάσεις για πυραμοειδή - προγράμματα, προσφορές για γραμμές τηλεφωνικού ή δικτυακού σεξ, προσκλήσεις σε δικτυακό 'τζόγο' κα που προκαλούν σύγχιση, είναι πολλές φορές προσβλητικά και κοστίζουν ακριβά για να τα 'κατεβάσει' κανείς, να τα διαβάσει και να τα διαγράψει.

Η μεγάλη διάδοση που γνωρίζει η αυθαίρετη ηλεκτρονική αλληλογραφία, θα κάνει το email προοδευτικά δυσκολότερο στη χρήση του, ίσως ακόμη και τελείως άχρηστο ως μέσο επικοινωνίας για καταναλωτές και επιχειρήσεις αν το πλήθος των μηνυμάτων συνεχίσει να αυξάνει αντί να μειωθεί δραστικά.

Αξίζει να αναφερθεί ενδεικτικά ότι το ετήσιο κόστος για τους χρήστες του email προκειμένου να λάβουν, να ανοίξουν, να διαβάσουν και να διαγράψουν τα ανεπιθύμητα μηνύματα ανέρχεται σε 10 εκατομύρια ευρώ ή 3,4 δις δραχμές (πηγή: Μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Ιανουάριος 2001). Αντίθετα, το μέσο αυτό εξοικονομεί πόρους στις επιχειρήσεις, που μπορούν να στείλουν μηνύματα σε 1 εκατομύριο καταναλωτές με κόστος μόλις μερικές εκατοντάδες ευρώ. Αν αυτά τα μηνύματα σταλούν με επίγειο ταχυδρομείο θα στοιχίσουν σε μια επιχείρηση μόνο 390.000 ευρώ, δηλαδή περίπου 133 εκατομύρια δραχμές (πηγή: εκτίμηση της Ολλανδικής Οργάνωσης Καταναλωτών).

Τι πρέπει να γίνει

1. Οι καταναλωτές πρέπει να έχουν την ελευθερία επιλογής του περιεχομένου και του κόστους των μηνυμάτων που δέχονται.
2. Οι καταναλωτές δεν πρέπει να υποχρεώνονται να παίρνουν οι ίδιοι μέτρα για να αποφύγουν τα ανεπιθύμητα μηνύματα.
3. Οι εμπορικές επιχειρήσεις οφείλουν να στέλνουν πληροφορίες αποκλειστικά και μόνο στους καταναλωτές που έχουν εκφράσει σχετικό ενδιαφέρον.
4. Το Ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο πρέπει να είναι αυστηρότερο από το αντίστοιχο των ΗΠΑ, όπου η νομοθετική πρόβλεψη ακολουθεί την προσέγγιση 'συμφωνία αποκλεισμού' - 'opt out' παρέχοντας ανεπαρκή κάλυψη στους καταναλωτές.

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Μεταφορών και Επικοινωνιών της 27 Ιουνίου και στη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου της 6 Σεπτεμβρίου αυτής της χρονιάς, τα αντίστοιχα όργανα συζήτησαν το θέμα των αυθαίρετων μηνυμάτων. Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που απαιτεί από τους παροχείς υπηρεσιών να ζητούν 'εκ των προτέρων' την συγκατάθεση του χρήστη πριν στείλουν αυθαίρετα ηλεκτρονικά μηνύματα εμπορικού περιεχομένου (προσέγγιση 'συμφωνία συμμετοχής' - 'opt-in') είχε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Καταναλωτών (BEUC) καθώς και πολλών εθνικών Ευρωπαϊκών καταναλωτικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων και του ΚΕ.Π.ΚΑ.

Καμία οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα. Ωστόσο, επειδή από την'αλλη' πλευρά, αυτήν των προμηθευτών, οι πιέσεις είναι πολύ ισχυρές, οι καταναλωτές πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση.

Ι.Π.Σ.
Καταναλωτικά Βήματα - Τεύχος Οκτωβρίου 2001
Image is not available
Image is not available

Όταν ταξιδεύουμε έχουμε δικαιώματα που έχουν θεσμοθετηθεί με νομοθεσία.

Image is not available
Image is not available

Οι καταστάσεις, που βιώσαμε, από τον Ιανουάριο του 2020, ήταν πρωτόγνωρες και κρίσιμες για την ανθρωπότητα.

Image is not available
Image is not available

Εάν αδυνατούμε να αποπληρώσουμε τις οφειλές μας, δε χρειάζεται να απελπιζόμαστε. Υπάρχει νομοθεσία, που μπορεί να μας στηρίξει!

Image is not available
Image is not available

Στις 11/12/2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, ως την κορυφαία πολιτική της Ευρώπης, για τη θητεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2019-2024.

Image is not available
Image is not available

Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη βιώσιμη διατροφή: «Από το χωράφι στο πιάτο»

Image is not available
Image is not available

Στις 19/2/2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε ένα πακέτο πρωτοβουλιών, που περιγράφει το όραμα της Ευρώπης, για το ψηφιακό μέλλον.

Image is not available
Image is not available

Η BEUC - Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών αποτελεί την «ομπρέλα» 44 ανεξάρτητων Ενώσεων Καταναλωτών από 32 χώρες.

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider

Τελευταία νέα

 • Δύο χρόνια αδιαφορία των Αρχών για τις πολιτικές εντοπισμού των χρηστών της Google

  Πριν δύο χρόνια, στις 27 Νοεμβρίου 2018, επτά Ενώσεις Καταναλωτών – μέλη της BEUC – Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών (Forbrukerrådet από Νορβηγία, Consumentenbond από Ολλανδία, ΕΚΠΟΙΖΩ από Ελλάδα, dTest από Τσεχία, Zveza Potrošnikov Slovenije από Σλοβενία, Federacja Konsumentów από Πολωνία και Sveriges Konsumenter από Σουηδία) κατέθεσαν καταγγελίες, κατά της Google,…

  26 Νοεμβρίου 2020

 • Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου πρέπει να θέσει την προστασία των προσωπικών δεδομένων πάνω από τα επιχειρηματικά συμφέροντα

  Οι διαπραγματεύσεις για το ηλεκτρονικό εμπόριο, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου άρχισαν το 2019 και πάνω από 80 χώρες λαμβάνουν μέρος σε αυτές. Σκοπός των διαπραγματεύσεων είναι να διευκολύνουν καταναλωτές και επιχειρήσεις στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου. Μερικές χώρες προσπαθούν να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη μεταφορά δεδομένων σε διεθνές επίπεδο, χωρίς κανένα…

  16 Νοεμβρίου 2020

 • Πώληση καυσόξυλων

  Καθώς ετοιμαζόμαστε, για το χειμώνα, καλό είναι να ξέρουμε τι ισχύει, για τη λιανική πώληση των καυσόξυλων, πριν κάνουμε οποιαδήποτε προμήθεια. Σύμφωνα με τα άρθρα 132 και 133 της Υπουργικής Απόφασης Α2-718/2014 (ΦΕΚ 2090/Β/2014) «Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών» και προκειμένου να αποφεύγονται τυχόν φαινόμενα παραπλάνησης,…

  05 Νοεμβρίου 2020

 • Ο νέος πτωχευτικός νόμος ΔΕΝ προστατεύει τους καταναλωτές

  Η νομοθεσία για τη ρύθμιση χρεών υπερχρεωμένων νοικοκυριών, που άρχισε να ισχύει από το 2010 (3869/2010) και τροποποιήθηκε αρκετές φορές, αποτελούσε την τελευταία «καταφυγή» κάθε καταναλωτή, που αδυνατούσε να αποπληρώσει τα δάνειά του και τα χρέη του και κινδύνευε να χάσει το σπίτι του. Η νομοθεσία αυτή έδινε μια δεύτερη…

  29 Οκτωβρίου 2020

 • Πετρέλαιο θέρμανσης

  Το ΚΕ.Π.ΚΑ. δίνει τις βασικές και πάγιες συμβουλές, για τη διαδικασία παραλαβής πετρελαίου θέρμανσης: Δεν επιτρέπουμε να παραλαμβάνουν πετρέλαιο άτομα, τα οποία δε γνωρίζουν τη διαδικασία, με την οποία πρέπει να γίνεται η παραλαβή. Καλό θα είναι, κατά τη διάρκεια της παραλαβής, να παραβρίσκονται περισσότερα του ενός άτομα. Δεν εμπιστευόμαστε…

  22 Οκτωβρίου 2020