Γνωρίζω
τα
δικαιώματά
μου

Δικαίωμα
στην ικανοποίηση
των βασικών
αναγκών

Δικαίωμα
στην επιλογή

Δικαίωμα
στην πληροφόρηση

Δικαίωμα
στην Εκπαίδευση

Δικαίωμα
στην εκπροσώπηση

Δικαίωμα
στην αποζημίωση

Δικαίωμα
στην ασφάλεια

Δικαίωμα
σε ένα υγιεινό
περιβάλλον

Τα κύρια ευρήματα της μελέτης αποκαλύπτουν πως τα μέτρα, τα οποία παίρνουν διάφορες Κυβερνήσεις για να προστατεύσουν τα προσωπικά δεδομένα των Καταναλωτών, δεν είναι επαρκή. Η έρευνα της Διεθνούς των Καταναλωτών δείχνει ξεκάθαρα πως πολλές αμερικάνικες και ευρωπαϊκές ιστοσελίδες, οι οποίες απευθύνονται σε Καταναλωτές, απέτυχαν οικτρά στην προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Συγκεκριμένα η C.I. επισημαίνει:

 • Πάνω από τα δύο τρίτα των ιστοσελίδων συλλέγουν κάποιες προσωπικές πληροφορίες και σχεδόν όλες αυτές οι ιστοσελίδες ζητούν τέτοιες λεπτομέρειες, ώστε να καθίσταται εύκολη η αναγνώριση και η επικοινωνία με τον επισκέπτη τους.
 • Η συντριπτική πλειοψηφία των ιστοσελίδων κατά την εγγραφή του χρήστη στην λίστα των διαφημιστικών email τους, μοιράζει τα στοιχεία του σε λίστες άλλων εταιριών με τις οποίες σχετίζεται, χωρίς να δίνει το περιθώριο επιλογής στον Καταναλωτή.
 • Παρά το γεγονός ότι υπάρχει αυστηρή Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, που διέπει την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών, η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών ιστοσελίδων δεν ενημερώνει τους Καταναλωτές για την ακριβή χρήση των προσωπικών δεδομένων τους, ούτε ζητά την άδειά τους για το μοίρασμα των στοιχείων τους σε άλλες εταιρίες.
 • Μόνο το 10% των ιστοσελίδων, οι οποίες στοχεύουν στην πώληση προϊόντων σε παιδιά- Καταναλωτές, ζητούν από αυτά να πάρουν την συγκατάθεση των γονέων τους, πριν δώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία, ή έστω να ενημερώσουν τους γονείς τους μετά.

"Η προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι αναγνωρισμένο ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, αλλά βρήκαμε πως πάρα πολλές εταιρίες συλλέγουν όχι απαραίτητες και πολύ προσωπικές πληροφορίες για τους πελάτες τους. Σε ορισμένες χώρες υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο, αλλά δυστυχώς υλοποιείται ανεπαρκώς με αποτέλεσμα οι Καταναλωτές να μην έχουν τον έλεγχο των προσωπικών δεδομένων τους." λεει η κα Anna Fielder, Διευθύντρια του Γραφείου για τις Αναπτυγμένες και τις Μεταβατικές Οικονομίες της Διεθνούς των Καταναλωτών. "Αυτή η παραμέληση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, σε παγκόσμιο επίπεδο, μας ανησυχεί όλο και περισσότερο, δεδομένου ότι οι τεχνολογίες ηλεκτρονικής συλλογής πληροφοριών αναπτύσσονται τόσο γρήγορα".

Η Διεθνής των Καταναλωτών καλεί τους πολιτικούς σε εθνικό και διεθνές επίπεδο να πάρουν μέτρα, άμεσα, για να υιοθετηθούν νόμοι, κανόνες και διαδικασίες ώστε:

 • Οι Καταναλωτές να έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν τον τρόπο που συλλέγονται, χρησιμοποιούνται ή αποκαλύπτονται σε τρίτους τα προσωπικά τους δεδομένα. Οι πληροφορίες, που δίνουν οι Καταναλωτές, να χρησιμοποιούνται μόνο όσο είναι απαραίτητο για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αγοράς προϊόντων ή υπηρεσιών, που διατίθενται στις συγκεκριμένες ιστοσελίδες.
 • Οι Καταναλωτές να μπορούν εύκολα να ελέγξουν, να διορθώσουν ή να διαγράψουν οποιαδήποτε πληροφορία μπορεί κάποια ιστοσελίδα να έχει για αυτούς. Οι πληροφορίες αυτές πρέπει να συλλέγονται, αποθηκεύονται και μεταδίδονται με ασφαλή τρόπο, μια και πρόκειται για "ευαίσθητες" πληροφορίες.
 • Να καθιερωθεί ανεξάρτητο σώμα Ελεγκτών, για να επιβλέπει την λειτουργία των ιστοσελίδων, την συμμόρφωση τους με τους κανόνες σωστής λειτουργίας, να επιβάλλει κυρώσεις για παραβάσεις, και να εξασφαλίζει γρήγορα και ανέξοδα αποζημίωση στον Καταναλωτή, στην περίπτωση που θίγεται από τη μη σωστή χρήση των στοιχείων του.

Επιπρόσθετα, οι εταιρίες πρέπει αμέσως να εφαρμόσουν όλες τις ήδη υπάρχουσες νομοθεσίες και οδηγίες, τις σχετικές με την προστασία των προσωπικών δεδομένων, στις πρακτικές, που εφαρμόζουν για τη συλλογή πληροφοριών.
Καταναλωτικά Βήματα - Τεύχος Ιούνιος - Ιούλιος 2002
Image is not available
Image is not available

Όταν ταξιδεύουμε έχουμε δικαιώματα που έχουν θεσμοθετηθεί με νομοθεσία.

Image is not available
Image is not available

Οι καταστάσεις, που βιώσαμε, από τον Ιανουάριο του 2020, ήταν πρωτόγνωρες και κρίσιμες για την ανθρωπότητα.

Image is not available
Image is not available

Εάν αδυνατούμε να αποπληρώσουμε τις οφειλές μας, δε χρειάζεται να απελπιζόμαστε. Υπάρχει νομοθεσία, που μπορεί να μας στηρίξει!

Image is not available
Image is not available

Στις 11/12/2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, ως την κορυφαία πολιτική της Ευρώπης, για τη θητεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2019-2024.

Image is not available
Image is not available

Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη βιώσιμη διατροφή: «Από το χωράφι στο πιάτο»

Image is not available
Image is not available

Στις 19/2/2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε ένα πακέτο πρωτοβουλιών, που περιγράφει το όραμα της Ευρώπης, για το ψηφιακό μέλλον.

Image is not available
Image is not available

Η BEUC - Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών αποτελεί την «ομπρέλα» 44 ανεξάρτητων Ενώσεων Καταναλωτών από 32 χώρες.

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider

Τελευταία νέα

 • Δύο χρόνια αδιαφορία των Αρχών για τις πολιτικές εντοπισμού των χρηστών της Google

  Πριν δύο χρόνια, στις 27 Νοεμβρίου 2018, επτά Ενώσεις Καταναλωτών – μέλη της BEUC – Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών (Forbrukerrådet από Νορβηγία, Consumentenbond από Ολλανδία, ΕΚΠΟΙΖΩ από Ελλάδα, dTest από Τσεχία, Zveza Potrošnikov Slovenije από Σλοβενία, Federacja Konsumentów από Πολωνία και Sveriges Konsumenter από Σουηδία) κατέθεσαν καταγγελίες, κατά της Google,…

  26 Νοεμβρίου 2020

 • Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου πρέπει να θέσει την προστασία των προσωπικών δεδομένων πάνω από τα επιχειρηματικά συμφέροντα

  Οι διαπραγματεύσεις για το ηλεκτρονικό εμπόριο, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου άρχισαν το 2019 και πάνω από 80 χώρες λαμβάνουν μέρος σε αυτές. Σκοπός των διαπραγματεύσεων είναι να διευκολύνουν καταναλωτές και επιχειρήσεις στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου. Μερικές χώρες προσπαθούν να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη μεταφορά δεδομένων σε διεθνές επίπεδο, χωρίς κανένα…

  16 Νοεμβρίου 2020

 • Πώληση καυσόξυλων

  Καθώς ετοιμαζόμαστε, για το χειμώνα, καλό είναι να ξέρουμε τι ισχύει, για τη λιανική πώληση των καυσόξυλων, πριν κάνουμε οποιαδήποτε προμήθεια. Σύμφωνα με τα άρθρα 132 και 133 της Υπουργικής Απόφασης Α2-718/2014 (ΦΕΚ 2090/Β/2014) «Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών» και προκειμένου να αποφεύγονται τυχόν φαινόμενα παραπλάνησης,…

  05 Νοεμβρίου 2020

 • Ο νέος πτωχευτικός νόμος ΔΕΝ προστατεύει τους καταναλωτές

  Η νομοθεσία για τη ρύθμιση χρεών υπερχρεωμένων νοικοκυριών, που άρχισε να ισχύει από το 2010 (3869/2010) και τροποποιήθηκε αρκετές φορές, αποτελούσε την τελευταία «καταφυγή» κάθε καταναλωτή, που αδυνατούσε να αποπληρώσει τα δάνειά του και τα χρέη του και κινδύνευε να χάσει το σπίτι του. Η νομοθεσία αυτή έδινε μια δεύτερη…

  29 Οκτωβρίου 2020

 • Πετρέλαιο θέρμανσης

  Το ΚΕ.Π.ΚΑ. δίνει τις βασικές και πάγιες συμβουλές, για τη διαδικασία παραλαβής πετρελαίου θέρμανσης: Δεν επιτρέπουμε να παραλαμβάνουν πετρέλαιο άτομα, τα οποία δε γνωρίζουν τη διαδικασία, με την οποία πρέπει να γίνεται η παραλαβή. Καλό θα είναι, κατά τη διάρκεια της παραλαβής, να παραβρίσκονται περισσότερα του ενός άτομα. Δεν εμπιστευόμαστε…

  22 Οκτωβρίου 2020