Γνωρίζω
τα
δικαιώματά
μου

Δικαίωμα
στην ικανοποίηση
των βασικών
αναγκών

Δικαίωμα
στην επιλογή

Δικαίωμα
στην πληροφόρηση

Δικαίωμα
στην Εκπαίδευση

Δικαίωμα
στην εκπροσώπηση

Δικαίωμα
στην αποζημίωση

Δικαίωμα
στην ασφάλεια

Δικαίωμα
σε ένα υγιεινό
περιβάλλον

Για να ωφεληθούν από την κοινωνία της πληροφορίας οι καταναλωτές και οι πολίτες πρέπει να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις. Η αντιμετώπιση των προκλήσεων δεν πρέπει να αφεθεί στην "καλή θέληση" των εταιρειών που ασχολούνται με το ηλεκτρονικό εμπόριο. Το Σχέδιο Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να δίνει μεγάλη προσοχή στις νόμιμες, οικονομικές, πολιτιστικές, ανθρώπινες και καταναλωτικές απόψεις για μια καλύτερη κοινωνία πληροφοριών.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών (BEUC) τα παρακάτω πρέπει να συμπεριληφθούν σε ένα σχέδιο δράσης που θα συζητήσει και θα υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επειδή το διαδίκτυο χρησιμοποιείται από πολλούς (ιδιώτες και μη) πρέπει να διασφαλίζεται το ότι τα προσωπικά μας δεδομένα δεν χρησιμοποιούνται με κακό τρόπο.

Πρέπει να θεσπιστούν κανόνες για την προστασία των παιδιών ενάντια στο επιθετικό μάρκετινγκ και να απαγορευθεί η συλλογή προσωπικών δεδομένων από ανήλικους χρήστες του διαδικτύου.

Η πρόσβαση στο διαδίκτυο για όλους, η οικονομική δυνατότητα πρόσβασης σ' αυτό καθώς και η ταχύτητα της πρόσβασης να είναι εγγυημένες.

Η ασφάλεια των πληρωμών και τα συστήματα επαναχρέωσης πρέπει να αποτελούν ευθύνη της ηλεκτρονικής βιομηχανίας και όχι των Καταναλωτών.

Οι διαδικασίες των παραπόνων και οι μηχανισμοί για αποζημίωση σε περίπτωση ελαττωματικού προϊόντος θα πρέπει να είναι κατανοητά και προσβάσιμα από τον μέσο Καταναλωτή. Η ηλεκτρονική βιομηχανία και πολλές εταιρείες που εμπλέκονται στην ηλεκτρονική αγορά προτείνουν οι Καταναλωτές να διευθετούν τις διαφορές τους με τον προμηθευτή στα δικαστήρια της χώρας όπου ο προμηθευτής είναι εγκατεστημένος, πράγμα που βρίσκει αντίθετες τις Καταναλωτικές Οργανώσεις.

Πρέπει να ενδυναμωθούν τα μέτρα για τη διασφάλιση του καλού τέλους των συναλλαγών με τις ηλεκτρονικές επιχειρήσεις που βρίσκονται εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Καταναλωτικά Βήματα - Τεύχος Ιανουαρίου 2001
Image is not available
Image is not available

Όταν ταξιδεύουμε έχουμε δικαιώματα που έχουν θεσμοθετηθεί με νομοθεσία.

Image is not available
Image is not available

Οι καταστάσεις, που βιώσαμε, από τον Ιανουάριο του 2020, ήταν πρωτόγνωρες και κρίσιμες για την ανθρωπότητα.

Image is not available
Image is not available

Εάν αδυνατούμε να αποπληρώσουμε τις οφειλές μας, δε χρειάζεται να απελπιζόμαστε. Υπάρχει νομοθεσία, που μπορεί να μας στηρίξει!

Image is not available
Image is not available

Στις 11/12/2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, ως την κορυφαία πολιτική της Ευρώπης, για τη θητεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2019-2024.

Image is not available
Image is not available

Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη βιώσιμη διατροφή: «Από το χωράφι στο πιάτο»

Image is not available
Image is not available

Στις 19/2/2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε ένα πακέτο πρωτοβουλιών, που περιγράφει το όραμα της Ευρώπης, για το ψηφιακό μέλλον.

Image is not available
Image is not available

Η BEUC - Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών αποτελεί την «ομπρέλα» 44 ανεξάρτητων Ενώσεων Καταναλωτών από 32 χώρες.

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider

Τελευταία νέα

 • Δύο χρόνια αδιαφορία των Αρχών για τις πολιτικές εντοπισμού των χρηστών της Google

  Πριν δύο χρόνια, στις 27 Νοεμβρίου 2018, επτά Ενώσεις Καταναλωτών – μέλη της BEUC – Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών (Forbrukerrådet από Νορβηγία, Consumentenbond από Ολλανδία, ΕΚΠΟΙΖΩ από Ελλάδα, dTest από Τσεχία, Zveza Potrošnikov Slovenije από Σλοβενία, Federacja Konsumentów από Πολωνία και Sveriges Konsumenter από Σουηδία) κατέθεσαν καταγγελίες, κατά της Google,…

  26 Νοεμβρίου 2020

 • Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου πρέπει να θέσει την προστασία των προσωπικών δεδομένων πάνω από τα επιχειρηματικά συμφέροντα

  Οι διαπραγματεύσεις για το ηλεκτρονικό εμπόριο, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου άρχισαν το 2019 και πάνω από 80 χώρες λαμβάνουν μέρος σε αυτές. Σκοπός των διαπραγματεύσεων είναι να διευκολύνουν καταναλωτές και επιχειρήσεις στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου. Μερικές χώρες προσπαθούν να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη μεταφορά δεδομένων σε διεθνές επίπεδο, χωρίς κανένα…

  16 Νοεμβρίου 2020

 • Πώληση καυσόξυλων

  Καθώς ετοιμαζόμαστε, για το χειμώνα, καλό είναι να ξέρουμε τι ισχύει, για τη λιανική πώληση των καυσόξυλων, πριν κάνουμε οποιαδήποτε προμήθεια. Σύμφωνα με τα άρθρα 132 και 133 της Υπουργικής Απόφασης Α2-718/2014 (ΦΕΚ 2090/Β/2014) «Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών» και προκειμένου να αποφεύγονται τυχόν φαινόμενα παραπλάνησης,…

  05 Νοεμβρίου 2020

 • Ο νέος πτωχευτικός νόμος ΔΕΝ προστατεύει τους καταναλωτές

  Η νομοθεσία για τη ρύθμιση χρεών υπερχρεωμένων νοικοκυριών, που άρχισε να ισχύει από το 2010 (3869/2010) και τροποποιήθηκε αρκετές φορές, αποτελούσε την τελευταία «καταφυγή» κάθε καταναλωτή, που αδυνατούσε να αποπληρώσει τα δάνειά του και τα χρέη του και κινδύνευε να χάσει το σπίτι του. Η νομοθεσία αυτή έδινε μια δεύτερη…

  29 Οκτωβρίου 2020

 • Πετρέλαιο θέρμανσης

  Το ΚΕ.Π.ΚΑ. δίνει τις βασικές και πάγιες συμβουλές, για τη διαδικασία παραλαβής πετρελαίου θέρμανσης: Δεν επιτρέπουμε να παραλαμβάνουν πετρέλαιο άτομα, τα οποία δε γνωρίζουν τη διαδικασία, με την οποία πρέπει να γίνεται η παραλαβή. Καλό θα είναι, κατά τη διάρκεια της παραλαβής, να παραβρίσκονται περισσότερα του ενός άτομα. Δεν εμπιστευόμαστε…

  22 Οκτωβρίου 2020