Γνωρίζω
τα
δικαιώματά
μου

Δικαίωμα
στην ικανοποίηση
των βασικών
αναγκών

Δικαίωμα
στην επιλογή

Δικαίωμα
στην πληροφόρηση

Δικαίωμα
στην Εκπαίδευση

Δικαίωμα
στην εκπροσώπηση

Δικαίωμα
στην αποζημίωση

Δικαίωμα
στην ασφάλεια

Δικαίωμα
σε ένα υγιεινό
περιβάλλον


Η οδηγία αυτή συμπληρώνει το Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων. Οι κανόνες της Οδηγίας για την Προστασία της Ιδιωτικής Ζωής στον Τομέα των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών προστατεύουν το απόρρητο των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και περιέχουν συγκεκριμένες διατάξεις, για την προστασία των καταναλωτών από εμπορικές επικοινωνίες (διαφημίσεις) χωρίς τη συγκατάθεση του καταναλωτή και οι οποίες αποστέλλονται μέσω υπηρεσιών ηλεκτρονικής επικοινωνίας.


Αν και οι ψηφιακές τεχνολογίες της πληροφορίας και η εμφάνιση νέων διαδικτυακών υπηρεσιών είναι ωφέλιμες για εμάς τους καταναλωτές, θέτουν, επίσης, σε μεγάλο κίνδυνο τα θεμελιώδη δικαιώματά μας στην προστασία της ιδιωτικής μας ζωής και των προσωπικών μας δεδομένων. Τα επιχειρηματικά μοντέλα, που αυτή τη στιγμή, κυριαρχούν στον ψηφιακό κόσμο, βασίζονται στον εντοπισμό και την ανάλυση κάθε κίνησης των καταναλωτών.


Οι εταιρίες χρησιμοποιούν την πληροφόρηση που συγκεντρώνουν για να «χτίσουν» τα προφίλ των καταναλωτών και τα οποία πωλούνται στο διαδίκτυο και χρησιμοποιούνται για να αποστέλλονται προσωποποιημένες διαφημίσεις, στους καταναλωτές. Αυτά τα προφίλ, μπορούν να χρησιμοποιηθούν, για να επηρεάσουν την καταναλωτική μας συμπεριφορά ή/και να προκαλέσουν διακρίσεις σε βάρος μας. Είναι σημαντικό να διασφαλίζουμε ότι οι καταναλωτές διατηρούμε τον έλεγχο των προσωπικών μας δεδομένων και επωφελούμαστε από καινοτόμα, ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες, χωρίς να αποποιούμαστε την προστασία της ιδιωτικής ζωής μας.


Ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Δεδομένων, όμως, προβλέπει ότι οι φορείς πρέπει να σχεδιάζουν τα προϊόντα τους και τις υπηρεσίες τους, με τρόπο φιλικό, προς την προστασία των δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής, από την αρχή. Τα δεδομένα μας πρέπει να προστατεύονται, από τη στιγμή της αρχικής τους χρήσης, από εμάς. Οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις πρέπει να είναι οι πλέον «φιλικές», προς την προστασία των δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής.
Ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Δεδομένων περιλαμβάνει μια σειρά αρχών που διέπουν τη χρήση και επεξεργασία των δεδομένων μας.
Ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Δεδομένων προβλέπει πότε επιτρέπεται η επεξεργασία των δεδομένων μας και πότε απαιτείται η συγκατάθεσή μας.
Καλό είναι να συμβουλευτούμε τη σελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναλύει όλα τα δικαιώματά μας με βάση το Γενικό Κανονισμό για την Προστασία των Δεδομένων καθώς και τη σελίδα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Image is not available
Image is not available

Όταν ταξιδεύουμε έχουμε δικαιώματα που έχουν θεσμοθετηθεί με νομοθεσία.

Image is not available
Image is not available

Οι καταστάσεις, που βιώσαμε, από τον Ιανουάριο του 2020, ήταν πρωτόγνωρες και κρίσιμες για την ανθρωπότητα.

Image is not available
Image is not available

Εάν αδυνατούμε να αποπληρώσουμε τις οφειλές μας, δε χρειάζεται να απελπιζόμαστε. Υπάρχει νομοθεσία, που μπορεί να μας στηρίξει!

Image is not available
Image is not available

Στις 11/12/2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, ως την κορυφαία πολιτική της Ευρώπης, για τη θητεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2019-2024.

Image is not available
Image is not available

Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη βιώσιμη διατροφή: «Από το χωράφι στο πιάτο»

Image is not available
Image is not available

Στις 19/2/2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε ένα πακέτο πρωτοβουλιών, που περιγράφει το όραμα της Ευρώπης, για το ψηφιακό μέλλον.

Image is not available
Image is not available

Η BEUC - Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών αποτελεί την «ομπρέλα» 44 ανεξάρτητων Ενώσεων Καταναλωτών από 32 χώρες.

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider

Τελευταία νέα

 • Δύο χρόνια αδιαφορία των Αρχών για τις πολιτικές εντοπισμού των χρηστών της Google

  Πριν δύο χρόνια, στις 27 Νοεμβρίου 2018, επτά Ενώσεις Καταναλωτών – μέλη της BEUC – Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών (Forbrukerrådet από Νορβηγία, Consumentenbond από Ολλανδία, ΕΚΠΟΙΖΩ από Ελλάδα, dTest από Τσεχία, Zveza Potrošnikov Slovenije από Σλοβενία, Federacja Konsumentów από Πολωνία και Sveriges Konsumenter από Σουηδία) κατέθεσαν καταγγελίες, κατά της Google,…

  26 Νοεμβρίου 2020

 • Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου πρέπει να θέσει την προστασία των προσωπικών δεδομένων πάνω από τα επιχειρηματικά συμφέροντα

  Οι διαπραγματεύσεις για το ηλεκτρονικό εμπόριο, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου άρχισαν το 2019 και πάνω από 80 χώρες λαμβάνουν μέρος σε αυτές. Σκοπός των διαπραγματεύσεων είναι να διευκολύνουν καταναλωτές και επιχειρήσεις στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου. Μερικές χώρες προσπαθούν να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη μεταφορά δεδομένων σε διεθνές επίπεδο, χωρίς κανένα…

  16 Νοεμβρίου 2020

 • Πώληση καυσόξυλων

  Καθώς ετοιμαζόμαστε, για το χειμώνα, καλό είναι να ξέρουμε τι ισχύει, για τη λιανική πώληση των καυσόξυλων, πριν κάνουμε οποιαδήποτε προμήθεια. Σύμφωνα με τα άρθρα 132 και 133 της Υπουργικής Απόφασης Α2-718/2014 (ΦΕΚ 2090/Β/2014) «Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών» και προκειμένου να αποφεύγονται τυχόν φαινόμενα παραπλάνησης,…

  05 Νοεμβρίου 2020

 • Ο νέος πτωχευτικός νόμος ΔΕΝ προστατεύει τους καταναλωτές

  Η νομοθεσία για τη ρύθμιση χρεών υπερχρεωμένων νοικοκυριών, που άρχισε να ισχύει από το 2010 (3869/2010) και τροποποιήθηκε αρκετές φορές, αποτελούσε την τελευταία «καταφυγή» κάθε καταναλωτή, που αδυνατούσε να αποπληρώσει τα δάνειά του και τα χρέη του και κινδύνευε να χάσει το σπίτι του. Η νομοθεσία αυτή έδινε μια δεύτερη…

  29 Οκτωβρίου 2020

 • Πετρέλαιο θέρμανσης

  Το ΚΕ.Π.ΚΑ. δίνει τις βασικές και πάγιες συμβουλές, για τη διαδικασία παραλαβής πετρελαίου θέρμανσης: Δεν επιτρέπουμε να παραλαμβάνουν πετρέλαιο άτομα, τα οποία δε γνωρίζουν τη διαδικασία, με την οποία πρέπει να γίνεται η παραλαβή. Καλό θα είναι, κατά τη διάρκεια της παραλαβής, να παραβρίσκονται περισσότερα του ενός άτομα. Δεν εμπιστευόμαστε…

  22 Οκτωβρίου 2020