Γνωρίζω
τα
δικαιώματά
μου

Δικαίωμα
στην ικανοποίηση
των βασικών
αναγκών

Δικαίωμα
στην επιλογή

Δικαίωμα
στην πληροφόρηση

Δικαίωμα
στην Εκπαίδευση

Δικαίωμα
στην εκπροσώπηση

Δικαίωμα
στην αποζημίωση

Δικαίωμα
στην ασφάλεια

Δικαίωμα
σε ένα υγιεινό
περιβάλλον

 • Τις χρεώσεις τις διεθνείς κλήσεις, δηλαδή τις χρεώσεις για τις κλήσεις από τη χώρα του καταναλωτή σε άλλο κράτος- μέλος της Ε.Ε. Από τις 15 Μαΐου 2019, οι εξερχόμενες κλήσεις χρεώνονται με 0,19 ευρώ ανά λεπτό και τα μηνύματα 0,06 ευρώ ανά μήνα.
 • Από τις 21 Δεκεμβρίου 2020, η υποχρέωση καθολικής υπηρεσίας, πλέον θα αφορά την πρόσβαση στις ευρωζωνικές συνδέσεις, που σημαίνει ότι όλοι οι καταναλωτές, ακόμα και αυτοί που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική θέση, θα έχουν πρόσβαση σε σύνδεση στο διαδίκτυο, καλής ποιότητας και σε προσιτές τιμές (άρθρο 84-92 του κώδικα).
 • Οι απαιτήσεις για πληροφόρηση και διαφάνεια έχουν επικαιροποιηθεί. Πλέον, θα περιλαμβάνουν ρυθμίσεις για τις «δωρεάν» υπηρεσίες, για τις οποίες οι καταναλωτές δίνουμε τα προσωπικά μας δεδομένα.
 • Οι καταναλωτές θα έχουμε περισσότερα δικαιώματα όταν διακόπτουμε μια σύμβαση.

 Οι καταναλωτές θα έχουμε περισσότερα δικαιώματα όταν αγοράζουμε συνδεδεμένες προσφορές.

 • Οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών θα πρέπει να μας αποζημιώνουν, για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, στη διαδικασία αλλαγής παρόχου.
 • Όλες οι υπηρεσίες ψηφιακών επικοινωνιών (συμπεριλαμβανομένων των διαδικτυακών εφαρμογών) πρέπει να συμμορφώνονται με την αρχή της ασφάλειας των τηλεπικοινωνιών (άρθρο 10).

 Οι εποπτικές αρχές θα διαθέτουν αρκετές αρμοδιότητες και εξουσίες για να επιβάλλουν τον υγιή ανταγωνισμό στην αγορά και να ασχοληθούν και με τα ολιγοπώλια.


Τα άρθα 99-116 του κώδικα αναφέρονται στην προστασία των καταναλωτών. Πολύ σημαντική βελτίωση, σύμφωνα με το άρθρο 102, εκτός των παραπάνω αναφερομένων, είναι η περίληψη της ηλεκτρονικής σύμβασης: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεσμοθέτησε ένα υπόδειγμα περίληψης σύμβασης για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Η περίληψη αυτή περιλαμβάνει:


 • Περισσότερες πληροφορίες για τις προσφορές συνδεδεμένων υπηρεσιών-πακέτα (άρθρο107).

 Μια προκαθορισμένη σειρά παρουσίασης των πληροφοριών.

 • Όλες τις ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο, που αφορούν τον καταναλωτή που συμβάλλεται.
 • Μια περίληψη των επανορθώσεων, που δικαιούται ο καταναλωτής, για όλες τις περιπτώσεις που ο πάροχος αποτυγχάνει να ανταποκριθεί στην ποιότητα των υπηρεσιών που έχει υποσχεθεί.
 • Περισσότερες λεπτομέρειες για τη διάρκεια και τη λήξη της σύμβασης.

 • Όλη η παραπάνω πληροφόρηση πρέπει να περιέχεται στην περίληψη της σύμβασης, όπως αυτή αναγράφεται αναλυτικά στο άρθρο 102 του Ευρωπαϊκού κώδικα ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

 

Image is not available
Image is not available

Όταν ταξιδεύουμε έχουμε δικαιώματα που έχουν θεσμοθετηθεί με νομοθεσία.

Image is not available
Image is not available

Οι καταστάσεις, που βιώσαμε, από τον Ιανουάριο του 2020, ήταν πρωτόγνωρες και κρίσιμες για την ανθρωπότητα.

Image is not available
Image is not available

Εάν αδυνατούμε να αποπληρώσουμε τις οφειλές μας, δε χρειάζεται να απελπιζόμαστε. Υπάρχει νομοθεσία, που μπορεί να μας στηρίξει!

Image is not available
Image is not available

Στις 11/12/2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, ως την κορυφαία πολιτική της Ευρώπης, για τη θητεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2019-2024.

Image is not available
Image is not available

Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη βιώσιμη διατροφή: «Από το χωράφι στο πιάτο»

Image is not available
Image is not available

Στις 19/2/2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε ένα πακέτο πρωτοβουλιών, που περιγράφει το όραμα της Ευρώπης, για το ψηφιακό μέλλον.

Image is not available
Image is not available

Η BEUC - Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών αποτελεί την «ομπρέλα» 44 ανεξάρτητων Ενώσεων Καταναλωτών από 32 χώρες.

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider

Τελευταία νέα

 • Δύο χρόνια αδιαφορία των Αρχών για τις πολιτικές εντοπισμού των χρηστών της Google

  Πριν δύο χρόνια, στις 27 Νοεμβρίου 2018, επτά Ενώσεις Καταναλωτών – μέλη της BEUC – Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών (Forbrukerrådet από Νορβηγία, Consumentenbond από Ολλανδία, ΕΚΠΟΙΖΩ από Ελλάδα, dTest από Τσεχία, Zveza Potrošnikov Slovenije από Σλοβενία, Federacja Konsumentów από Πολωνία και Sveriges Konsumenter από Σουηδία) κατέθεσαν καταγγελίες, κατά της Google,…

  26 Νοεμβρίου 2020

 • Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου πρέπει να θέσει την προστασία των προσωπικών δεδομένων πάνω από τα επιχειρηματικά συμφέροντα

  Οι διαπραγματεύσεις για το ηλεκτρονικό εμπόριο, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου άρχισαν το 2019 και πάνω από 80 χώρες λαμβάνουν μέρος σε αυτές. Σκοπός των διαπραγματεύσεων είναι να διευκολύνουν καταναλωτές και επιχειρήσεις στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου. Μερικές χώρες προσπαθούν να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη μεταφορά δεδομένων σε διεθνές επίπεδο, χωρίς κανένα…

  16 Νοεμβρίου 2020

 • Πώληση καυσόξυλων

  Καθώς ετοιμαζόμαστε, για το χειμώνα, καλό είναι να ξέρουμε τι ισχύει, για τη λιανική πώληση των καυσόξυλων, πριν κάνουμε οποιαδήποτε προμήθεια. Σύμφωνα με τα άρθρα 132 και 133 της Υπουργικής Απόφασης Α2-718/2014 (ΦΕΚ 2090/Β/2014) «Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών» και προκειμένου να αποφεύγονται τυχόν φαινόμενα παραπλάνησης,…

  05 Νοεμβρίου 2020

 • Ο νέος πτωχευτικός νόμος ΔΕΝ προστατεύει τους καταναλωτές

  Η νομοθεσία για τη ρύθμιση χρεών υπερχρεωμένων νοικοκυριών, που άρχισε να ισχύει από το 2010 (3869/2010) και τροποποιήθηκε αρκετές φορές, αποτελούσε την τελευταία «καταφυγή» κάθε καταναλωτή, που αδυνατούσε να αποπληρώσει τα δάνειά του και τα χρέη του και κινδύνευε να χάσει το σπίτι του. Η νομοθεσία αυτή έδινε μια δεύτερη…

  29 Οκτωβρίου 2020

 • Πετρέλαιο θέρμανσης

  Το ΚΕ.Π.ΚΑ. δίνει τις βασικές και πάγιες συμβουλές, για τη διαδικασία παραλαβής πετρελαίου θέρμανσης: Δεν επιτρέπουμε να παραλαμβάνουν πετρέλαιο άτομα, τα οποία δε γνωρίζουν τη διαδικασία, με την οποία πρέπει να γίνεται η παραλαβή. Καλό θα είναι, κατά τη διάρκεια της παραλαβής, να παραβρίσκονται περισσότερα του ενός άτομα. Δεν εμπιστευόμαστε…

  22 Οκτωβρίου 2020