dig22Οι καταναλωτές αγοράζουμε όλο και περισσότερο υπηρεσίες και προϊόντα, μέσω διαδικτύου και ειδικά μέσω πλατφορμών. Πλατφόρμα είναι η «επιγραμμική αγορά δηλαδή η υπηρεσία η οποία χρησιμοποιεί λογισμικό, συμπεριλαμβανομένου ιστότοπου, μέρους ιστότοπου, ή εφαρμογής, το οποίο χειρίζεται έμπορος, ή άλλος εξ’ ονόματος του εμπόρου και η οποία επιτρέπει στους καταναλωτές να συνάπτουν εξ’ αποστάσεως συμβάσεις, με άλλους εμπόρους ή καταναλωτές» (Οδηγία 2019/2161/ΕΚ άρθρο3(1), η οποία θα εφαρμοστεί 28/5/2022). Όταν πρωτοεμφανίστηκε το ηλεκτρονικό εμπόριο οι αγορές αυτές γίνονταν στις ιστοσελίδες των εταιριών που είχαν, επίσης, συμβατικά καταστήματα, σε κεντρικές οδούς μεγάλων πόλεων. Σήμερα, οι καταναλωτές αλλάζουμε ριζικά την αγοραστική μας συμπεριφορά. Όλο και περισσότεροι παραγγέλνουμε προιοντα και υπηρεσίες από διαδικτυακές αγορές (επιγραμμικές αγορές δηλαδή πλατφόρμες) και τα οποία αγαθά αποστέλλονται στην Ευρώπη, απευθείας στους καταναλωτές, από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Οι αγορές πλέον, δε γίνονται μόνο μέσω πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως Amazon, AliExpress, wish.com, ή Ebay, αλλά επίσης μέσω κοινωνικών δικτύων, όπως το instagram.


Επιπλέον, οι απάτες αυξάνονται. Διαδικτυακά καταστήματα ιδρύονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από πωλητές που ισχυρίζονται ότι είναι ευρωπαικές εταιρίες, αλλά στην πραγματικότητα, παραγγέλνουν αγαθά σε πλατφόρμες από την Κίνα και τα πωλούν στους καταναλωτές, σε υψηλότερες τιμές, από ότι τα ίδια αγαθά πωλούνται για παράδειγμα στην πλατφόρμα wish.com.Αυτό το φαινόμενο παρατηρήθηκε στη Δανία και στη Γαλλία. Υπάρχει, επίσης, ο φόβος ότι πολλά από τα προϊόντα δε συμμορφώνονται, με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και τα τεχνικά πρότυπα που εφαρμόζονται, καθώς και το περιβάλλον. Ενώ κατασκευαστές και διανομείς, με έδρα τη Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για την ασφάλεια των αγαθών τους και τη συμμόρφωσή τους με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, συχνά οι πωλητές με έδρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως οι πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη για τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία των αγαθών που πωλούνται στις πλατφόρμες.


Τον Ιούνιο του 2018, οι πλατφόρμες AliExpress, Amazon, Ebay και RakutenΓαλλίας υπέγραψαν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια συμφωνία για την ασφάλεια των προϊόντων που πωλούνται μέσω των πλατφορμών αυτών και δεσμεύτηκαν να αποσύρουν, γρηγορότερα από πριν, τα επικίνδυνα προϊόντα. Δυστυχώς η οργάνωση Which? ανακάλυψε επικίνδυνους συναγερμούς φωτιάς στην πλατφόρμα ebay και άλλες οργανώσεις ανακάλυψαν ότι τα 2/3 από τα 250 προϊόντα που ελέγχθηκαν και που πωλούνται σε επιγραμμικές αγορές δεν πληρούσαν τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ασφάλεια των αγαθών. Έτσι, αποδεικνύεται ότι εθελοντικοί κώδικες συμπεριφοράς δεν αποδίδουν. Και βέβαια παρόλο που οι πλατφόρμες Allegro cDiscount υπέγραψαν αργότερα τη συμφωνία, υπάρχουν πάρα πολλές ακόμα επιγραμμικές αγορές που δε δεσμεύονται για την ασφάλεια των προϊόντων που πωλούν.

 

 


 Δείτε επίσης