Αρχείο Ερευνών

2002: Ανακύκλωση - Έννοια Άγνωστη για την Ελλάδα

re_057.jpgΜε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος, το ΚΕ.Π.ΚΑ. - Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, θέλοντας να αναδείξει τον ουσιαστικό ρόλο της Ανακύκλωσης στην Προστασία του Περιβάλλοντος, διεξήγαγε την παρακάτω έρευνα:

Ζητήσαμε από τους δήμους της πόλης μας, τον Οργανισμό ΟΤΑ μείζονος Θεσσαλονίκης και το Σύνδεσμο Προστασίας Περιβάλλοντος Ανατολικής Θεσσαλονίκης να μας ενημερώσουν για τον αριθμό των κάδων ανακύκλωσης χαρτιού, αλουμινίου, γυαλιού, πλαστικού και μπαταριών καθώς και για τα σημεία του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, όπου αυτοί οι κάδοι είναι εγκατεστημένοι.

Ιδού τα αποτελέσματα:

1 (ένας) κάδος ανακύκλωσης χαρτιού αντιστοιχεί σε 680 κατοίκους.
1 (ένας) κάδος ανακύκλωσης πλαστικού και αλουμινίου αντιστοιχεί σε 8.130 κατοίκους.
1 (ένας) κάδος ανακύκλωσης γυαλιού αντιστοιχεί σε 18.868 κατοίκους.
Ούτε ένας κάδος ανακύκλωσης μπαταριών δεν αντιστοιχεί σε όλους τους κατοίκους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

Συμπεράσματα:

  1. Θα μπορούσαμε εύκολα να συμπεράνουμε ότι οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ λίγο την ανακύκλωση χαρτιού και καθόλου σχεδόν την ανακύκλωση των άλλων υλικών. Όμως, πρέπει να τονίσουμε ότι το ΚΕ.Π.ΚΑ. δέχεται τηλεφωνήματα Καταναλωτών, οι οποίοι ρωτούν που μπορούν να βρουν κάδους ανακύκλωσης για όλα τα υλικά.
  2. Η υπάρχουσα υποδομή ανακύκλωσης χαρτιού, γυαλιού, πλαστικού και αλουμινίου κυμαίνεται από λίγη έως μηδαμινή.
  3. Για την ανακύκλωση - απόσυρση μπαταριών (υλικών που επιβαρύνουν τρομακτικά το περιβάλλον) δεν έχει δημιουργηθεί καμία απολύτως υποδομή.

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να ρωτήσουμε τους Δήμους:

Μήπως οι κάδοι ανακύκλωσης δεν μπορούν να αναπτυχθούν, όσο θα επέβαλε η υπαρκτή οικολογική συνείδηση των Θεσσαλονικέων, γιατί θα αφαιρούσαν θέσεις πάρκιγκ από τους δρόμους της πόλης;

Πιστεύουμε ότι κάποιοι δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης καθώς και ο Οργανισμός ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης και ο Σύνδεσμος Προστασίας Περιβάλλοντος Ανατολικής Θεσσαλονίκης θα έπρεπε να έχουν αναλάβει ευρύτερες πρωτοβουλίες για τη δημιουργία υποδομών ανακύκλωσης.

Βέβαια, για να αποδίδουμε "τα του Καίσαρος τω Καίσαρι", οι δήμοι δεν ευθύνονται για την ανακύκλωση-απόσυρση των μπαταριών. Αυτή είναι ευθύνη της Πολιτείας και συγκεκριμένα του Γραφείου Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και άλλων Προϊόντων της Γενικής Δ/σης Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ. Στις 25.4.02 απευθύναμε στο παρακάτω γραφείο επιστολή με τους προβληματισμούς μας. (Σχετικός νόμος και κοινή υπουργική απόφαση υπάρχουν. Η υλοποίησή τους δεν προχωρά. Σήμερα, λάβαμε απάντηση από το Υπουργείο Π.Ε.ΧΩ.Δ.Ε στην οποία μας ενημερώνουν ότι θα ιδρυθεί Εθνικός Οργανισμός Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Αλλων Προιόντων, ότι μέχρι την ίδρυσή του οι αρμοδιότητές του θα ασκούνται από το Γραφείο Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών/ Αλλων Προιόντων και ότι έχει συσταθεί η Επιτροπή Παρακολούθησης της Εναλλακτικής Διαχείρισης. Η Επιτροπή αυτή έχει συνεδριάσει αρκετές φορές και έχει λάβει αποφάσεις σύμφωνα με τα όσα αναφέρει του Υπουργείο στην απάντησή του.

Εμείς, όμως, θέλουμε να τονίσουμε ότι στη χώρα μας έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις, για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά εμείς εξακολουθούμε να συνεδριάζουμε!!!! Παρουσιάζεται μια υπερβολική καθυστέρηση στην εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε το 2001, αλλά θα αρχίσει να εφαρμόζεται το 2003 καθώς και στην εφαρμογή της υπουργικής απόφασης που έχει δημοσιευθεί σε Φ.Ε.Κ. το έτος 2000!!!!!

Τελειώνοντας θέλουμε να τονίσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι μία καλή ευκαιρία για γιορτές και επετειακές εκδηλώσεις. Η Προστασία όμως του Περιβάλλοντος πρέπει να είναι μία διαρκής και καθημερινή δράση.