Αυθαίρετη Ηλεκτρονική Αλληλογραφία

te_014.jpgΗ ανάπτυξη των νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Διαδικτύου (Internet) είναι μια πραγματικότητα που κερδίζει καθημερινά μεγαλύτερο έδαφος. Οι υπηρεσίες πλοήγησης στον Παγκόσμιο Ιστό (surfing), ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (email), μεταφοράς αρχείων (ftp), ηλεκτρονικού εμπορίου (eCommerce) και άλλες, αποκτούν ολοένα και περισσότερους χρήστες με ποσοστά που σε κάποιες χώρες ξεπερνούν το 70% του πληθυσμού (ΗΠΑ, Σουηδία κα). Στη χώρα μας, οι χρήστες του Διαδικτύου εκτιμάται ότι έχουν υπερβεί το 10% του πληθυσμού και αυξάνονται με υψηλό ρυθμό. Οι νέες υπηρεσίες αξιοποιούνται για ποικίλους λόγους. Είναι πιθανόν να χρησιμοποιηθούν στην αρχή για παιχνίδι ή ψυχαγωγία, κι αυτό ανεξάρτητα από την ηλικία του χρήστη.

Σύντομα όμως, μπορεί να διαπιστώσει κάποιος την δυνατότητα του Διαδικτύου να παρέχει πρόσβαση σε ενημέρωση, πληροφόρηση, γνώση και να αποτελέσει ένα εξελιγμένο εργαλείο που μπορεί να υποστηρίξει τις επαγγελματικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Η ηλεκτρονική αλληλογραφία είναι από τις πιο δημοφιλείς νέες υπηρεσίες που παρέχονται μέσω του Διαδικτύου. Με πολύ χαμηλό κόστος και σε ελάχιστα δευτερόλεπτα ή έστω μερικά λεπτά, μικρά ή εκτενή κείμενα (σημειώματα, επιστολές, επίσημα έγγραφα κα), φωτογραφίες, video, ακόμα και ηχογραφημένα (ψηφιοποιημένα) μηνύματα μπορούν να φτάσουν στον παραλήπτη αυτής της νέας μορφής αλληλογραφίας, σ' όποια γωνιά της γης κι αν βρίσκεται.

Φαντάζει σαν την 'πανάκεια της επικοινωνίας';

Όχι! Φέρνει κι αυτό το μέσο τα δικά του προβλήματα. Το κυριώτερο από αυτά το φαινόμενο των 'αυθαίρετων μηνυμάτων' (unsolicited ή bulk ή spam email).

Η 'αυθαίρετη ηλεκτρονική αλληλογραφία' είναι απλά το σύνολο των μηνυμάτων που στέλνονται σε ένα χρήστη χωρίς την συναίνεσή του ή την εκδήλωση της επιθυμίας του να τα λαμβάνει. Πρόκειται κατά κανόνα για μηνύματα που στέλνουν οι επιχειρήσεις για την προώθηση των προϊόντων ή των υπηρεσιών τους. Συχνά, αυτά τα ηλεκτρονικά μηνύματα περιλαμβάνουν προτάσεις για πυραμοειδή - προγράμματα, προσφορές για γραμμές τηλεφωνικού ή δικτυακού σεξ, προσκλήσεις σε δικτυακό 'τζόγο' κα που προκαλούν σύγχιση, είναι πολλές φορές προσβλητικά και κοστίζουν ακριβά για να τα 'κατεβάσει' κανείς, να τα διαβάσει και να τα διαγράψει.

Η μεγάλη διάδοση που γνωρίζει η αυθαίρετη ηλεκτρονική αλληλογραφία, θα κάνει το email προοδευτικά δυσκολότερο στη χρήση του, ίσως ακόμη και τελείως άχρηστο ως μέσο επικοινωνίας για καταναλωτές και επιχειρήσεις αν το πλήθος των μηνυμάτων συνεχίσει να αυξάνει αντί να μειωθεί δραστικά.

Αξίζει να αναφερθεί ενδεικτικά ότι το ετήσιο κόστος για τους χρήστες του email προκειμένου να λάβουν, να ανοίξουν, να διαβάσουν και να διαγράψουν τα ανεπιθύμητα μηνύματα ανέρχεται σε 10 εκατομύρια ευρώ ή 3,4 δις δραχμές (πηγή: Μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Ιανουάριος 2001). Αντίθετα, το μέσο αυτό εξοικονομεί πόρους στις επιχειρήσεις, που μπορούν να στείλουν μηνύματα σε 1 εκατομύριο καταναλωτές με κόστος μόλις μερικές εκατοντάδες ευρώ. Αν αυτά τα μηνύματα σταλούν με επίγειο ταχυδρομείο θα στοιχίσουν σε μια επιχείρηση μόνο 390.000 ευρώ, δηλαδή περίπου 133 εκατομύρια δραχμές (πηγή: εκτίμηση της Ολλανδικής Οργάνωσης Καταναλωτών).

Τι πρέπει να γίνει

1. Οι καταναλωτές πρέπει να έχουν την ελευθερία επιλογής του περιεχομένου και του κόστους των μηνυμάτων που δέχονται.
2. Οι καταναλωτές δεν πρέπει να υποχρεώνονται να παίρνουν οι ίδιοι μέτρα για να αποφύγουν τα ανεπιθύμητα μηνύματα.
3. Οι εμπορικές επιχειρήσεις οφείλουν να στέλνουν πληροφορίες αποκλειστικά και μόνο στους καταναλωτές που έχουν εκφράσει σχετικό ενδιαφέρον.
4. Το Ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο πρέπει να είναι αυστηρότερο από το αντίστοιχο των ΗΠΑ, όπου η νομοθετική πρόβλεψη ακολουθεί την προσέγγιση 'συμφωνία αποκλεισμού' - 'opt out' παρέχοντας ανεπαρκή κάλυψη στους καταναλωτές.

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Μεταφορών και Επικοινωνιών της 27 Ιουνίου και στη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου της 6 Σεπτεμβρίου αυτής της χρονιάς, τα αντίστοιχα όργανα συζήτησαν το θέμα των αυθαίρετων μηνυμάτων. Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που απαιτεί από τους παροχείς υπηρεσιών να ζητούν 'εκ των προτέρων' την συγκατάθεση του χρήστη πριν στείλουν αυθαίρετα ηλεκτρονικά μηνύματα εμπορικού περιεχομένου (προσέγγιση 'συμφωνία συμμετοχής' - 'opt-in') είχε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Καταναλωτών (BEUC) καθώς και πολλών εθνικών Ευρωπαϊκών καταναλωτικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων και του ΚΕ.Π.ΚΑ.

Καμία οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα. Ωστόσο, επειδή από την'αλλη' πλευρά, αυτήν των προμηθευτών, οι πιέσεις είναι πολύ ισχυρές, οι καταναλωτές πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση.

Ι.Π.Σ.
Καταναλωτικά Βήματα - Τεύχος Οκτωβρίου 2001