Η προστασία των καταναλωτών στην ηλεκτρονική αγορά

te_081.jpgΗ παγκόσμια ηλεκτρονική αγορά είναι μια μεγάλη πρόκληση για τις επιχειρήσεις, είναι επίσης μια μεγάλη πρόκληση και για τους καταναλωτές. Παρέχει άνεση στις αγορές, διευρύνει την δυνατότητα επιλογής, δίνει αξία στα χρήματα των καταναλωτών. Αλλά η νέα αυτή αγορά εγκυμονεί και νέους κινδύνους.

  • Αν δεν μείνουμε στις ελάχιστες, αλλά κραυγαλέες, περιπτώσεις των επιχειρήσεων φαντασμάτων, μερικά από τα πιο συνήθη προβλήματα των καταναλωτών είναι τα εξής: Οι πληροφορίες που παρέχονται στον καταναλωτή για το προϊόν, τις τιμές ή τις τυχόν πρόσθετες επιβαρύνσεις κλπ δεν είναι πάντοτε επαρκείς, δεν είναι πλήρεις ή σωστές.
  • Η πολιτική επιστροφών, παροχής εγγυήσεων καλής λειτουργίας ή αποκατάσταση της λειτουργικότητας των προϊόντων, διαχείρισης των παραπόνων των καταναλωτών, αποζημίωσης των καταναλωτών κλπ είναι ανύπαρκτη ή ελλιπής.
  • Η ασφάλεια των δεδομένων, η εμπιστευτικότητα των προσωπικών δεδομένων, η ασφάλεια των συναλλαγών, δεν είναι πάντοτε στο καλύτερο δυνατό επίπεδο, μάλιστα έχουν προκύψει πολύ σοβαρά προβλήματα όπως π.χ. τα προσωπικά στοιχεία των καταναλωτών να γίνουν αντικείμενο εμπορίας.
Καταναλωτικά Βήματα - Τεύχος Οκτωβρίου 2000