Τηλεόραση χωρίς Σύνορα-Προώθηση Προϊόντων

yo_026.jpgΗ Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει την αναθεώρηση της οδηγίας, για την "Τηλεόραση χωρίς Σύνορα". Η Επίτροπος για τα Μ.Μ.Ε., κ. Βίβιαν Ρέντινγκ, σχεδιάζει να επιτρέψει την προώθηση προϊόντων, κατά τη διάρκεια των τηλεοπτικών προγραμμάτων. Αυτό σημαίνει ότι η βασική γραμμή, που διαχωρίζει, μέχρι σήμερα, τα κείμενα μιας τηλεοπτικής εκπομπής, από τα διαφημιστικά μηνύματα, θα καταργηθεί.

Τίτλοι και περιεχόμενα ολόκληρων προγραμμάτων θα προσφέρονται, προς πώληση, σε εταιρίες, που θα πληρώνουν. Η απελευθέρωση της προώθησης προϊόντων, μέσα από κείμενα εκπομπών, θέτει σε αμφισβήτηση την ακεραιότητα, την αξιοπιστία και την ποιότητα των τηλεοπτικών προγραμμάτων. Υπεύθυνοι σύνταξης, σεναριογράφοι και παραγωγοί θα βρεθούν, κάτω από την πίεση των διαφημίσεων. Οι Καταναλωτές θα παρακολουθούν, ύπουλα, κρυμμένα διαφημιστικά μηνύματα, αντί για αξιόπιστα και ποιοτικά προγράμματα. Κάθε πρόγραμμα, κάθε λέξη, κάθε πράξη θα είναι ύποπτη, ότι μεταφέρει ή υποκρύπτει πληρωμένα διαφημιστικά μηνύματα ή ότι εκπροσωπεί τα συμφέροντα συγκεκριμένων εταιρειών.

Οι Καταναλωτές δε μπορούν να εντοπίσουν το ύπουλο, κρυμμένο διαφημιστικό μήνυμα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ισχυρίζεται:

Οι Καταναλωτές θα πληροφορούνται, για αυτά τα μηνύματα, καθώς αυτές οι πληροφορίες θα πρέπει να περιλαμβάνονται στους τίτλους έναρξης κάθε εκπομπής.

Η BEUC απαντά:
Την εποχή του "ζάπινγκ", η αναφορά τέτοιων πληροφοριών, στην αρχή των εκπομπών, είναι εκτός πραγματικότητας. Η ιδέα της προώθησης προϊόντων, με αυτό τον τρόπο, είναι μια ύπουλη ενσωμάτωση διαφημίσεων, στα κείμενα των τηλεοπτικών προγραμμάτων. Η ανακοίνωση, στην αρχή του προγράμματος, σίγουρα, δε θα αποκαλύπτει, τον τρόπο, με τον οποίο η πλοκή και οι διάλογοι, διαμορφώνονται, ώστε να ανταποκρίνονται, στους στόχους της εταιρίας - πελάτη.

Πρέπει να αποσαφηνιστεί, ξεκάθαρα, τι σημαίνει παιδική εκπομπή
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ισχυρίζεται:
Αυτός ο τρόπος της προώθησης προϊόντων θα επιτρέπεται, μόνο σε ταινίες. Θα συνεχίσει να είναι απαγορευμένος, στα παιδικά προγράμματα.

Η BEUC απαντά:
Και αυτό το επιχείρημα είναι, εκτός πραγματικότητας. Σημαίνει ότι η κρυφή προώθηση προϊόντων θα επιτρέπεται π.χ. σε ριάλιτι σόους, τα οποία είναι πολύ δημοφιλή, στους μικρούς τηλεθεατές. Σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Επικοινωνίας του Ηνωμένου Βασίλειου, τα παιδιά παρακολουθούν προγράμματα ενηλίκων, στο 71% του συνολικού χρόνου, που παρακολουθούν τηλεόραση. Αυτό πρέπει να ληφθεί, σοβαρά υπόψη, όταν θα δοθεί ο ορισμός των παιδικών προγραμμάτων, στην αναθεώρηση της Οδηγίας. Ο ορισμός πρέπει να είναι αρκετά ευρύς, ώστε να περιλαμβάνει όλα τα προγράμματα, των οποίων τα παιδιά αποτελούν σημαντικό τμήμα των τηλεθεατών. Μας προβληματίζουν, έντονα, στοιχεία, τα οποία δείχνουν ότι παιδιά, από 5 έως και 15 ετών, τα οποία τα παρακολουθούν πολλές ώρες τηλεόραση, παρουσιάζουν δέκα χρόνια αργότερα, παχυσαρκία, πολύ περισσότερο, από τους συνομήλικούς τους, οι οποίοι παρακολουθούν λιγότερες ώρες τηλεόραση (Στοιχεία από το περιοδικό 484/2005 της Ένωσης Καταναλωτών Test Achats). Η αναθεώρηση της Οδηγίας Τηλεόραση Χωρίς Σύνορα πρέπει να λάβει, σοβαρά υπόψη της, αυτό τον προβληματισμό, που αφορά τη δημόσια υγεία. Έρευνες, που διεξήγαγαν οι Ενώσεις Καταναλωτών, Test Achats (Βέλγιο), Que Choisir (Γαλλία), VzBv (Γερμανία), Altroconsumo (Ιταλία) και Which (Ηνωμένο Βασίλειο), αποδεικνύουν ότι προϊόντα, που περιέχουν υψηλά ποσοστά ζάχαρης, άλατος και λιπαρών, διαφημίζονται και προωθούνται, μέσω τηλεοπτικών διαφημίσεων, τόσο πολύ και τόσο επιθετικά, όσο κανένα άλλο προϊόν. Τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν θα περιορίζουν, αλλά θα προάγουν αυτό τον τρόπο προώθησης προϊόντων, σε παιδιά και εφήβους.

Το Αμερικάνικο Μοντέλο δεν πρέπει να είναι παράδειγμα, προς μίμηση, για την Ευρώπη
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ισχυρίζεται:

Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, αυτός ο τρόπος προώθησης των προϊόντων είναι κοινή πρακτική, εδώ και πολλά χρόνια. Η Ευρώπη δεν μπορεί να αποκλειστεί, από μια παγκόσμια τάση.

Η BEUC απαντά:
Από πότε η Αμερικάνικη τηλεόραση έγινε μοντέλο, προς μίμηση για την Ευρώπη; Στην πραγματικότητα, αυτός ο τρόπος προώθησης προϊόντων δέχεται έντονη, αρνητική κριτική, ακόμα και εντός των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Το παράδειγμα των Η.Π.Α., δείχνει ότι αυτή η μέθοδος μάλλον μειώνει τα έσοδα των τηλεοπτικών σταθμών, αντί να τα αυξάνει (πηγή: Εφημερίδα Wall Street, 13 Ιουνίου 2005), καθώς τα χρήματα, που καταβάλλονται, για την προώθηση των προϊόντων καταλήγουν, σε άλλα χέρια, π.χ. διαφημιστικές εταιρίες ή παραγωγούς.

Ο Διευθυντής της BEUC, κ. Jim Murray, σχολιάζει: "Η ανεξαρτησία των τηλεοπτικών προγραμμάτων είναι απαραίτητη προϋπόθεση, για την κατοχύρωση της ελευθεροτυπίας, τόσο για τα κράτη - μέλη όσο και για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν πρέπει να τεθεί, σε αμφισβήτηση σε καμία περίπτωση".

"Τα Μ.Μ.Ε. δεν πρέπει να διευθύνονται, από την αρχή: "Εάν πληρώνεις, μπορείς να λες". Απαιτούμε καθαρές διαχωριστικές γραμμές, ανάμεσα στη χρηματοδότηση των μέσων, από εταιρείες, που προωθούν, κρυφά, τα προϊόντα τους και στα κείμενα και στο περιεχόμενο των προγραμμάτων". Καθηγήτρια Edda Muller, Διευθύντρια της VzBv (Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών Γερμανία).

Πηγή: BEUC
Καταναλωτικά Βήματα - Τεύχος Ιουνίου - Ιουλίου 2006