Η προστασία του Καταναλωτή από την παραπλανητική διαφήμιση

fo_029.jpgΓιορταστικές ημέρες των Χριστουγέννων του 1995. Μια διαφήμιση της περιόδου τράβηξε αμέσως την προσοχή μου. Έδειχνε ένα μικρό πλυντήριο πιάτων, που είχε δύο προγράμματα. Με το ένα έπλενε τα σερβίτσια, ενώ με το δεύτερο φρούτα και λαχανικά, "απαλλάσσοντάς" τα από τα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων. Η διαφήμιση τελείωνε με ένα πανέμορφο κοριτσάκι, που άνοιγε την πόρτα του πλυντηρίου και έπαιρνε ένα κατακόκκινο μήλο και το δάγκωνε με περισσή όρεξη.

Για όσους έχουν έστω και ελάχιστες γνώσεις για τα φυτοφάρμακα, γνωρίζουν πολύ καλά ότι το πλύσιμο φρούτων και λαχανικών, όσο επιμελημένο και αν είναι, δεν τα απαλλάσσει από τα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων. Αν μπορούσε να γίνει αυτό, τότε δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Οι γεωργοί θα χρησιμοποιούσαν όσες ποσότητες φαρμάκων ήθελαν και εμείς με ένα πλύσιμο θα τα είχαμε ασφαλή στη διάθεση μας.

Ο κατασκευαστής του συγκεκριμένου πλυντηρίου και ο διαφημιστής, εκμεταλλευόμενοι την ευαισθησία των Καταναλωτών για ασφαλή τρόφιμα, σκέφτηκαν να κερδοσκοπήσουν. Κάθε φορά, που έβλεπα ή άκουγα τη διαφήμιση, έλεγα στον εαυτό μου ότι πρέπει να κάνω κάτι. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται μια τόσο παραπλανητική διαφήμιση, η οποία μάλιστα μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επιβλαβής για την υγεία των Καταναλωτών. Να αρχίσει κανείς να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών, αφού τα πλύνει με το πλυντήριο, που θα αγόραζε, θεωρώντας τα ασφαλή και να συμβαίνει το αντίθετο: να θέτει σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο την υγεία του.

Παραμονές της πρωτοχρονιάς έστειλα ένα φαξ στον Εισαγγελέα Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης, ζητώντας την απαγόρευση της διαφήμισης, ως εξόχως παραπλανητικής και συνάμα επιβλαβούς για την υγεία των καταναλωτών. Πρότεινα μάλιστα ως μάρτυρες δύο συναδέλφους καθηγητές, ειδικούς στο αντικείμενο. Είχα σχεδόν ξεχάσει την υπόθεση όταν, δύο χρόνια αργότερα, μια κλήση με καλούσε να καταθέσω στον ανακριτή. Λίγο πριν συμπληρωθεί πενταετία από το συμβάν, οριζόταν η πρώτη δικάσιμος στο Αγορανομείο Θεσσαλονίκης.

Όντας μέλος του ΚΕ.Π.ΚΑ., σκέφτηκα ότι έπρεπε να ζητήσω τη νομική τους συμπαράσταση. Αν και τον αγώνα τον είχα ξεκινήσει ατομικά, η υπόθεση αφορούσε το ευρύτερο καταναλωτικό κοινό. Το ΚΕ.Π.ΚΑ. ανταποκρίθηκε στο αίτημά μου, παρά το γεγονός ότι μέχρι τότε είχε ως πάγια πολιτική την εξωδικαστική επίλυση των διαφορών μεταξύ προμηθευτών-καταναλωτών.

Η έρευνα του εκλεκτού νομικού συμβούλου του ΚΕ.Π.ΚΑ. αποκάλυψε ότι παραπέμπονταν να δικαστεί ο διαφημιστής του πλυντηρίου για παράβαση ενός νόμου του 1914. Ναι, σωστά έχει γραφεί το έτος. Του 1914. Τον σημερινό Καταναλωτή του 21ου αιώνα, που βομβαρδίζεται καθημερινά από ένα πλήθος διαφημιστικών μηνυμάτων, τον προστατεύει μια νομοθεσία του 1914. Μάλιστα ο κατηγορούμενος δεν εμφανίστηκε καν στο Δικαστήριο και στην πρώτη και στη δεύτερη εξ αναβολής διαδικασία. Καταδικάστηκε ερήμην σε φυλάκιση 9 μηνών, την οποία, φυσικά, θα εξαγοράσει με μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δραχμών. Μηδαμινό τίμημα. Δεν έχασε το χρόνο του. Δεν πλήρωσε τις υπηρεσίες ενός νομικού, ενώ από την άλλη πλευρά, τρεις πανεπιστημιακοί δάσκαλοι έχασαν τρία πρωινά ο καθένας από το λιγοστό και πολύτιμο χρόνο τους. Χαλάλι, όμως, μια και έχουμε όλοι μας ανεπτυγμένο το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης προς το κοινωνικό σύνολο, που δαπανά πολύτιμους πόρους και περιμένει από μας μια φωνή εντιμότητας, αλήθειας και ανεξαρτησίας.

Το περιστατικό γεννά και μερικές άλλες σκέψεις, που δεν πρέπει να τις αποσιωπήσουμε. Διαφημιστής και κατασκευαστής κέρδισαν μερικές δεκάδες εκατομμύρια, εξαπατώντας το κοινό. Το τίμημα, που πλήρωσαν για την παραπλάνηση, δεν τους αποθαρρύνει από την επανάληψη του ίδιου ή άλλου παραπλήσιου εγχειρήματος.

Τι γίνεται όμως με τους Καταναλωτές που πείσθηκαν και αγόρασαν το πλυντήριο; Αν η Δημόσια Διοίκηση είχε στοιχειώδη αίσθηση των υποχρεώσεών της απέναντι στους πολίτες, θα έπρεπε να ενημερώσει εγγράφως τους αγοραστές, που έπεσαν θύματα και να επιβάλλει στην εταιρεία την υποχρέωση της επιστροφής των χρημάτων τους. Ώσπου να γίνει κάτι τέτοιο, οι Καταναλωτές και οι οργανώσεις τους πρέπει να είναι σε διαρκή εγρήγορση. Ο εφησυχασμός και η εναπόθεση των ελπίδων μας στα εντεταλμένα όργανα της πολιτείας δεν επαρκεί.

του Γεωργίου Α. Δαουτοπούλου
Καθηγητού Γεωπονίας ΑΠΘ
Καταναλωτικά Βήματα - Τεύχος Απριλίου - Μαϊου 2001