Αλλαγές στο ευρωπαϊκό ραδιοτηλεοπτικό τοπίο

te_115.jpgΤα τελευταία χρόνια, η διαφημιστική βιομηχανία αποφάσισε να εγκαταλείψει την αρχή του διαχωρισμού, ανάμεσα στη διαφήμιση και στην προώθηση προϊόντων, μέσα από κείμενα εκπομπών. Αυτές οι μέθοδοι διαφήμισης, αποτελούν "κρυπτοδιαφήμιση", η οποία δε γίνεται άμεσα αντιληπτή, από τον Καταναλωτή. Η μάρκα ή η μορφή ενός προϊόντος, που ακούγεται ή προβάλλεται, για μερικά μόνο δευτερόλεπτα, στο μέσον μιας άσχετης, με το προϊόν, εκπομπής, εγκαθίσταται, στο υποσυνείδητό μας και μπορεί να ανακληθεί, εύκολα και γρήγορα, χωρίς τη δική μας θέληση, όταν κάνουμε τα ψώνια μας, π.χ. σε ένα σούπερ μάρκετ. Εκεί, ξαφνικά, νομίζουμε ότι αναγνωρίζουμε τη συσκευασία ή την ονομασία κάποιου προϊόντος και το αγοράζουμε, θεωρώντας το οικείο.
Τα σχολεία, τα νοσοκομεία, οι δημόσιες υπηρεσίες, οι πολιτικοί, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, ο ελεύθερος χρόνος μας διαποτίζονται, όλο και περισσότερο, από αυτό το είδος της "ύπουλης" διαφήμισης. Η κρυπτοδιαφήμιση παρουσιάζεται, με αυξανόμενη συχνότητα, στις παιδικές δημοσιεύσεις, μέσα στην ΕΕ.

Έτσι, αλλάζουμε, σιγά-σιγά, την ίδια τη φύση του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού και τη σχέση μας, με την κατανάλωση. Άραγε, αυτός είναι ο κόσμος, που θέλουμε να κληροδοτήσουμε, στα παιδιά μας; Ο λόγος, για τον οποίο είμαστε, κάθετα, αντίθετοι, στην πληρωμένη "ύπουλη" διαφήμιση, είναι ότι θα επηρεάσει την ανεξαρτησία των σεναριογράφων, των δημοσιογράφων και των εκπομπών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει την αναθεώρηση της οδηγίας, για την "Τηλεόραση χωρίς Σύνορα". Η Επίτροπος για τα Μ.Μ.Ε., κ. Βίβιαν Ρέντινγκ, σχεδιάζει να επιτρέψει την προώθηση προϊόντων, κατά τη διάρκεια των τηλεοπτικών προγραμμάτων. Αυτό σημαίνει ότι η βασική γραμμή, που διαχωρίζει, μέχρι σήμερα, τα κείμενα μιας τηλεοπτικής εκπομπής, από τα διαφημιστικά μηνύματα, θα καταργηθεί. Τίτλοι και περιεχόμενα ολόκληρων προγραμμάτων θα προσφέρονται, προς πώληση, σε εταιρίες, που θα πληρώνουν. Η απελευθέρωση της προώθησης προϊόντων, μέσα από κείμενα εκπομπών, θέτει σε αμφισβήτηση την ακεραιότητα, την αξιοπιστία και την ποιότητα των τηλεοπτικών προγραμμάτων. Υπεύθυνοι σύνταξης, σεναριογράφοι και παραγωγοί θα βρεθούν, κάτω από την πίεση των διαφημίσεων. Οι Καταναλωτές θα παρακολουθούν, ύπουλα, κρυμμένα διαφημιστικά μηνύματα, αντί για αξιόπιστα και ποιοτικά προγράμματα. Κάθε πρόγραμμα, κάθε λέξη, κάθε πράξη θα είναι ύποπτη, ότι μεταφέρει ή υποκρύπτει πληρωμένα διαφημιστικά μηνύματα ή ότι εκπροσωπεί τα συμφέροντα συγκεκριμένων εταιρειών.

Τη Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2006, στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωκοινοβουλίου, διεξήχθησαν ψηφοφορίες, για την αναθεώρηση της Οδηγίας, για την Τηλεόραση Χωρίς Σύνορα (Οδηγία για τις Υπηρεσίες Οπτικοακουστικών Μέσων). Ίσως, οι θέσεις του Συμβουλίου να ήταν χειρότερες, αλλά και των δύο οι απόψεις ήταν εγκληματικές.

Μεταξύ των άλλων, συμφώνησαν να:

 • Επιτρέψουν την κρυφοδιαφήμιση, με ελάχιστες εξαιρέσεις.
 • Απορρίψουν την πρόταση, για απαγόρευση της διαφήμισης των σκουπιδοτροφίμων, στα παιδιά. Τροφές, με υψηλά ποσοστά ζάχαρης, λιπαρών και αλατιού, θα συνεχίσουν να διαφημίζονται, έντονα και επιθετικά και θα επηρεάζουν τις επιλογές των παιδιών, όσον αφορά τη διατροφή τους. Οι γονείς θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες δυσκολίες, στην προσπάθειά τους να διαπαιδαγωγήσουν τα παιδιά τους, σε μια υγιεινή διατροφή.
 • Εξαλείψουν το μόνο θετικό στοιχείο της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μειώνοντας το όριο των 35 λεπτών για διαφημιστικά διαλείμματα, στα 30 λεπτά.

Η διαφήμιση έχει ήδη προκαλέσει διάβρωση, στον τρόπο ζωής μας και στα πρότυπά μας. Όμως, η Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας και το Συμβούλιο Υπουργών, με την ψήφο τους, βοηθούν τα εμπορικά μηνύματα, όλων των μορφών, να διαποτίσουν την πληροφόρησή μας, την εκπαίδευσή μας, τη διασκέδασή μας και τις καθημερινές μας συνήθειες, περισσότερο από ποτέ άλλοτε.

Το Συμβούλιο Υπουργών αποφάσισε, κάνοντας μια γενική θεώρηση της Οδηγίας, χωρίς να περιμένει την ψηφοφορία, κατά την πρώτη ανάγνωση στο Ευρωκοινοβούλιο. Φαίνεται ότι υπάρχει μια μυστική συμφωνία, ότι το Ευρωκοινοβούλιο, θα υπερψηφίσει τη θέση του Συμβουλίου Υπουργών, κατά τη διάρκεια της δικής του ψηφοφορίας, ενώ ταυτόχρονα, θα προσποιείται ότι εκπληρώνει το ρόλο του, ως όργανο διαβούλευσης και λήψης αποφάσεων, σύμφωνα με τις διαδικασίες, που ορίζονται, από τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ήταν μια μαύρη μέρα, για τους Καταναλωτές, τον πολιτισμό και τη δημοκρατία. Η διαδικασία λήψης αποφάσεων έχει γίνει λιγότερο ανοιχτή και λιγότερο διαφανής. Η Επίτροπος για την Κοινωνία της Πληροφορίας και των Μέσων Ενημέρωσης, κ. Βίβιαν Ρέντινγκ, μπορεί να χαίρεται, για αυτό, που η ίδια αποκαλεί "συναπόφαση οργάνων Ευρωπαϊκής Ένωσης". Εμείς, όμως, αποκαλούμε αυτή τη διαδικασία, "καταπάτηση της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Περίπου 22 εκατομμύρια παιδιά, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σήμερα, είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα (σε σύνολο 71,5 εκατομμυρίων). Ο αριθμός αυτός αυξάνει, κατά 1,2 εκατομμύρια, κάθε χρόνο!

 • Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Ένωση Καταναλωτών "Which?" έχει εντοπίσει 40 διαφορετικούς τρόπους, για το πώς οι βιομηχανίες τροφίμων προωθούν τα προϊόντα τους, στα παιδιά.
 • Στη Γαλλία, 9 στα 10 τρόφιμα, που διαφημίζονται, στην τηλεόραση, κατά τη διάρκεια των παιδικών προγραμμάτων, είναι ανθυγιεινά.
 • Στην Ισπανία, το 48% των διαφημίσεων, κατά τη διάρκεια των παιδικών προγραμμάτων, είναι για τρόφιμα, κυρίως fast food, σοκολάτες, τσιπς και ζαχαρωμένα δημητριακά.

Μήπως, στην Ελλάδα, η κατάσταση είναι ίδια;

Ορισμένες δημόσιες Αρχές ή Κυβερνήσεις, λαμβάνουν ήδη, μέτρα προστασίας:

 • Η βρετανική ρυθμιστική Αρχή OFCOM έχει ανακοινώσει απαγόρευση, για διαφημίσεις, στην τηλεόραση, τροφίμων, με υψηλά ποσοστά σε λιπαρά, ζάχαρη ή αλάτι "μέσα και γύρω από τα προγράμματα, που παρουσιάζουν ενδιαφέρον, για τα παιδιά, τα οποία μεταδίδονται, σε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας, σε οποιοδήποτε κανάλι".
 • Την προηγούμενη εβδομάδα, 53 Ευρωπαίοι Υπουργοί υπέγραψαν μία Συμφωνία, για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, η οποία απαιτεί "την υιοθέτηση κανονισμών, για να μειώσει, ουσιαστικά, την έκταση και την επίδραση της διαφήμισης των ενεργειακών τροφίμων και αναψυκτικών, στα παιδιά".
 • Τη Δευτέρα,27 Νοεμβρίου 2006, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, για την Πράσινη Βίβλο, για την υγιεινή διατροφή και την φυσική άσκηση, η επιτροπή περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας του Ευρωκοινοβουλίου ζήτησε περιορισμούς, "για τη διαφήμιση τροφίμων, με υψηλά ποσοστά σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι, στην τηλεόραση, η οποία απευθύνεται, στα παιδιά και η οποία πρέπει να περιληφθεί, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην αναθεώρηση της Οδηγίας για την Τηλεόραση Χωρίς Σύνορα".

Το ΚΕ.Π.ΚΑ.- Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών απηύθυνε ανοιχτή επιστολή, στον Πρωθυπουργό της χώρας, κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή, στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Γεώργιο Παπανδρέου, στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέκο Αλαβάνο, στη Γενική Γραμματέα του Κ.Κ.Ε., κ. Αλέκα Παπαρήγα, ζητώντας τους να πείσουν τους Έλληνες Ευρωβουλευτές να ψηφίσουν, υπέρ της υγείας των παιδιών και όχι υπέρ των οικονομικών συμφερόντων της βιομηχανίας τροφίμων.

Παράλληλα, στείλαμε την ίδια επιστολή, σε όλους τους Έλληνες Ευρωβουλευτές, ζητώντας τους να πράξουν το καθήκον τους, απέναντι στους Ευρωπαίους Πολίτες Καταναλωτές, που τους εξέλεξαν. Ζητήσαμε το ανοσιούργημα, που ονομάζεται Οδηγία για την Τηλεόραση χωρίς Σύνορα, να μην υπερψηφιστεί, από τους Ευρωβουλευτές, χωρίς τις τροποποιήσεις, για τις οποίες παλεύουμε, εδώ και μήνες οι Καταναλωτές. Συγκεκριμένα, λέμε:

 • Όχι στην κρυπτοδιαφήμιση
 • Όχι στην απελευθέρωση του χρόνου των διαφημίσεων
 • Όχι στην διαφήμιση σκουπιδοτροφίμων στα παιδιά.

Δυστυχώς, η ψηφοφορία, στο Ευρωκοινοβούλιο, μας απογοήτευσε. Αυτό, που υπερψηφίστηκε, δεν ανταποκρίνεται, στις απαιτήσεις των Καταναλωτών. Το μελλοντικό καθεστώς σημαίνει περισσότερες διαφημίσεις, στην τηλεόραση και απελευθέρωση της κρυπτοδιαφήμισης.

Το Ευρωκοινοβούλιο έκανε ένα θετικό βήμα, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να περιοριστούν οι διαφημίσεις τροφίμων πλούσιων σε αλάτι, ζάχαρη και λιπαρά, που απευθύνονται στα παιδιά. Όμως, το θετικό αυτό βήμα αφέθηκε, στον "εθελοντισμό" της βιομηχανίας και δεν επιβάλλεται, νομοθετικά. Στην Ισπανία, στην Ολλανδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, υφίστανται, ήδη, κώδικες, που απαγορεύουν τη διαφήμιση σκουπιδοτροφίμων, στα παιδιά. Απαιτούμε την εφαρμογή των κωδίκων αυτών, σε όλη την Ευρώπη.

Εάν εφαρμοστεί η απόφαση των Ευρωβουλευτών, τα παιδιά θα εκτίθενται, καθημερινά, σε:

 • Πάμπολλες διαφημίσεις σκουπιδοτροφίμων (εκτός και αν η βιομηχανία συνειδητοποιήσει, ξαφνικά, την ευθύνη της, για την παιδική παχυσαρκία και τον κίνδυνο να "χαθούν" η υγεία ακόμα και η ζωή παιδιών, στο βωμό του κέρδους).
 • Κρυπτοδιαφήμιση, η οποία απαγορεύτηκε μεν, στα παιδικά προγράμματα, αλλά όχι στα προγράμματα ενηλίκων. Όμως, 71% του συνολικού χρόνου, που τα παιδιά παρακολουθούν τηλεόραση, παρακολουθούν προγράμματα ενηλίκων. Εμείς, προστατεύουμε, το 29%!!!
 • Σε περισσότερες διαφημίσεις, όχι μόνον ανάμεσα, σε διαφορετικά προγράμματα, αλλά και στη μέση του ίδιου προγράμματος (απελευθέρωση χρόνου διαφημίσεων).

Οι Ευρωβουλευτές αναγνώρισαν την ανάγκη να περιορίσουν τις διαφημίσεις σκουπιδοτροφίμων, στα παιδιά, αλλά επέλεξαν να "νερώσουν" το κρασί τους, αφήνοντας τη βιομηχανία ελεύθερη να επιλέξει τι θα κάνει. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, πιέζοντας το Συμβούλιο Υπουργών. Τα αποτελέσματα δεν μπορούμε να τα προβλέψουμε, γιατί δε γνωρίζουμε αν τελικά το Συμβούλιο Υπουργών θα ξανασυζητήσει το θέμα ή θα αρκεστεί στην προηγούμενη απόφασή του.

Η διαφήμιση έχει μπει στη ζωή μας. Είναι, όμως, και στο χέρι μας, να ανατρέψουμε σχέδια, που κάποιοι κάνουν, χωρίς εμάς, για εμάς. Ενημέρωση, επαγρύπνηση, κριτική στάση είναι τα όπλα μας. Ο Καταναλωτής τρέφει ή σβήνει τα όνειρα κάθε επιχείρησης, αρκεί να γνωρίζει τα δικαιώματά του, να συνειδητοποιήσει τη δύναμή του, να λειτουργήσει, συλλογικά, ώστε να προστατευτεί.
Νίκος Βακάλης, Ευρωβουλευτής
Καταναλωτικά Βήματα - Τεύχος Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2007