Διατροφή στη Βρεφική Ηλικία

fo_193.jpgΗ Βρετανική Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων επιθυμεί να επενδύσει χιλιάδες λίρες, σε μια νέα έρευνα, για να αποσαφηνιστεί ο ρόλος, που παίζει η διατροφή, στα πρώτα χρόνια της ζωής μας.

Οι αυξανόμενες ανησυχίες, για την παχυσαρκία, τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο, έχουν αναγκάσει τις Κυβερνήσεις να στραφούν, στις διατροφικές συνήθειες, ως μια πιθανή λύση, στο πρόβλημα των μεγάλων προϋπολογισμών, για την αντιμετώπιση των παραπάνω ασθενειών. Οι επιστήμονες ευελπιστούν πως τα ευρήματα θα βοηθήσουν, στην ανάπτυξη εθνικών διατροφικών οδηγιών.

Οι ερευνητές του Πανεπιστήμιου του Southampton, στην Βρετανία, ξεκίνησαν μια 4ετή έρευνα, για το πώς οι διατροφικές συνήθειες, στα πρώτα χρόνια της ζωής, επηρεάζουν την ανάπτυξη.

Η μελέτη θα στηριχθεί, σε πληροφορίες, που προέρχονται από το Southampton Women's Survey (SWS). Από το 1998, συλλέχθηκαν πληροφορίες, για τις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής, από 12.500 γυναίκες του SWS. Στο τέλος του 2003, ήδη, 2000, από αυτές τις γυναίκες, απέκτησαν παιδιά.

Οι ερευνητές μετρούνε την ανάπτυξη των βρεφών, όταν αυτά έχουνε φτάσει στον 6ο και 12ο μήνα της ζωής τους, μαζί με λεπτομέρειες, για το γάλα και τις στερεές τροφές, που αυτά έχουν καταναλώσει.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτή η έρευνα θα παρέχει πληροφορίες, για τη σύγχρονη νηπιακή διατροφική πρακτική και τα διαφορετικά διατροφικά πρότυπα, τα οποία δεν είναι προσβάσιμα, πουθενά αλλού, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μερικά από τα παιδιά του προγράμματος SWS θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται, υπό παρακολούθηση μέχρι το 4ο έτος της ηλικίας τους. Θα εξεταστεί η ανάπτυξή τους, η δύναμη των οστών τους, και άλλοι παράμετροι της ανάπτυξης, για να διαγνωστεί πώς επηρεάζονται, από τη νηπιακή διατροφή.

"Γνωρίζουμε ότι η διατροφή, στους πρώτους μήνες της ζωής, είναι πολύ σημαντική. Τώρα έχουμε τη δυνατότητα να αναλύσουμε το τι τρώνε τα μωρά και να δούμε πως οι τροφές επηρεάζουν την ανάπτυξή τους", σχολίασε ο Dr. Robinson. "Αυτό θα μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε καλύτερα διατροφικά πρότυπα".

Η ομάδα του SWS στοχεύει να συνεχίσει την έρευνα, μελετώντας τη διατροφή μεγαλύτερων παιδιών, καθώς αυτά μεγαλώνουνε.

"Αυτό μπορεί να αποκωδικοποίησει μερικά, από τα μυστικά, του συνδετικού κρίκου, που υπάρχει, μεταξύ της πρώτης ηλικίας και της μετέπειτα υγείας".

Πηγή: BEUC
Καταναλωτικά Βήματα - Τεύχος Οκτωβρίου - Νοεμβρίου 2004