Παιδική δουλεία στην Ελλάδα. Το Φαινόμενο της Διπλανής Πόρτας

Οικονομική Μετανάστευση
Η οικονομική μετανάστευση αποτελεί ένα νέο φαινόμενο, για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, οι οποίες, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, μετατράπηκαν, από χώρες αποστολής μεταναστών, σε χώρες υποδοχής. Αυτό συνέβη και στην Ελλάδα, που, χωρίς να διαθέτει εμπειρία, στην υποδοχή μεταναστών, κλήθηκε, ξαφνικά, μέσα σε μια δεκαετία, να αντιμετωπίσει ένα πρωτόγνωρο, γι' αυτήν, μεγάλο σε έκταση και δύσκολο φαινόμενο.
Ιστορικά, η μετανάστευση δεν αποτελεί νέο φαινόμενο, ούτε για την διεθνή οικονομία, αλλά ούτε και για τον ευρωπαϊκό χώρο. Η συζήτηση, όμως, για την οικονομική μετανάστευση, ακόμα και στις περιπτώσεις που διεξάγεται "πολιτισμένα και χωρίς κραυγές", γίνεται κάτω από δύο "αυθαίρετες ή όχι" γενικές παραδοχές:

  • Πρώτον, το φαινόμενο της γενικευμένης ανομίας (εγκληματικότητα, ναρκωτικά, πορνεία) και της συνακόλουθης απειλής, για την κοινωνία, δημιουργεί ανασφάλεια στους πολίτες.
  • Δεύτερον, η υποδοχή οικονομικών μεταναστών δημιουργεί την ανάγκη να ληφθούν προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα.

Στο άρθρο αυτό, βέβαια, δε σκοπεύουμε να αναλύσουμε το φαινόμενο της οικονομικής μετανάστευσης, συνολικά. Θέλουμε να αναδείξουμε το φαινόμενο της απάνθρωπης εκμετάλλευσης παιδιών, το οποίο συνδέεται, με την οικονομική μετανάστευση.

Παιδική Εκμετάλλευση
Εδώ και πολλά χρόνια, χιλιάδες παιδιά αλβανικής καταγωγής, ακόμη και ηλικίας 4 χρόνων, έχουν νοικιαστεί , αγοραστεί, διακινηθεί, προς την Ελλάδα, μια Ευρωπαϊκή χώρα, στην οποία αρκετά από τα παιδιά αυτά έγιναν αντικείμενα εκμετάλλευσης οικονομικής ή σεξουαλικής, κάτω από ψυχολογική και σωματική πίεση και βία.

Η διακίνηση των παιδιών άρχιζε στα τέλη του 1990, ύστερα από την κατάρρευση των καθεστώτων των βαλκανικών χωρών και αναπτύχθηκε, εξαιτίας της αδιαφορίας των κρατών, που δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αυτό το καινούριο φαινόμενο.

Οι Ελληνικές, Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις εντόπισαν το πρόβλημα και έκαναν πολλές παρεμβάσεις, προς τα κράτη της Ελλάδας και της Αλβανίας, για την καταπολέμηση της διακίνησης των παιδιών και την εκμετάλλευσή τους.

Ποια είναι αυτά τα παιδιά
Τα τρία κοινωνικά κριτήρια των οικογενειών, που επιτρέπουν να γίνουν τα παιδιά τους θύματα εκμετάλλευσης είναι:

   1. Η φτώχεια,
   2. Ο αναλφαβητισμός,
   3. Η διάλυση της οικογένειας.

Τα περισσότερα, από αυτά τα παιδιά, προέρχονται, από τις φτωχές περιοχές της Αλβανίας, κυρίως από το κεντρικό τμήμα της χώρας. Αυτό είναι και η αιτία, που οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις έχουν συγκεντρώσει την προσοχή τους, στις συγκεκριμένες περιφέρειες της Αλβανίας. Μέχρι το 2000, τα παιδιά, που διακινήθηκαν, προς την Ελλάδα, ήταν από ποικίλες φυλές (λευκοί, ρώμοι ή αθίγγανοι).

Γιατί είναι τα παιδιά θύματα της διακίνησης
Τα περισσότερα, από τα θύματα της διακίνησης, προέρχονται, από κοινωνικά και οικονομικά υποβαθμισμένες οικογένειες (άνεργοι, φτωχοί, πολύτεκνοι γονείς).

Η διακίνηση των παιδιών ακολουθεί τη λογική της αγοράς "ζήτηση και προσφορά", "κέρδος και βία". Τα κοινά σύνορα, μεταξύ μιας ευρωπαϊκής χώρας, με πλήρη οικονομική ανάπτυξη και μιας άλλης χώρας από τις φτωχότερες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, δημιουργεί ένα μηχανισμό, ένα "παιχνίδι" ζήτησης και προσφοράς, που αφήνει περιθώρια, για την αύξηση των μεταναστών.

Σύμφωνα με έρευνες, ένα παιδί κερδίζει 30 μέχρι 50 ευρώ, την ημέρα. Ο μεγάλος αριθμός των "παιδιών των φαναριών", ή αυτών, που πουλούν μικροαντικείμενα, σε δρόμους, εστιατόρια, καφετέριες, έχει δημιουργήσει μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα και η ελληνική κοινωνία απάντησε με:

  •  Καταστολή και δίωξη, από την αστυνομία.
  •  Διαμόρφωση της κοινής γνώμης, από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
  •  Ενίσχυση των ελέγχων των συνόρων.
  •  Ρύθμιση, με καταστολή, του προβλήματος των λαθρομεταναστών, με αλβανική καταγωγή.

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχουν παίξει σημαντικό ρόλο, για την παρεμπόδιση της πρακτικής διακίνησης παιδιών. Πάντως, η κοινή γνώμη έχει διαμορφώσει κακή εικόνα, όσον αφορά αυτό το φαινόμενο.

Η παράνομη διακίνηση και εκμετάλλευση των παιδιών, από την Αλβανία στην Ελλάδα, αποτελεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα και για τις δύο χώρες.

Απάντηση σε αυτό το υπερεθνικό πρόβλημα, μόνο μέσα από μία ισοδύναμη συνεργασία, μεταξύ των δύο κρατών μπορεί να δοθεί. Έτσι θα δοθεί τέλος, στη διακίνηση και στην εκμετάλλευση των παιδιών, διότι, στα επόμενα χρόνια προβλέπεται οι ανατολικές χώρες της Ευρώπης να εισέλθουν, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ελεύθερη διακίνηση προσώπων θα εντείνει αυτό το φαινόμενο, το οποίο, όμως, πρέπει, απαραίτητα, να εξαλειφθεί.

Σε γενικές γραμμές, οι Δυτικές χώρες, που εδώ και πολλά χρόνια, χάρη στη βοήθεια των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, φρόντισαν να εφαρμόσουν τις πιο εξελιγμένες πρακτικές τους, στον τομέα της υγείας και της διατροφής, το ίδιο πρέπει να κάνουν και στον τομέα των δικαιωμάτων, όσον αφορά τις διαδικασίες υποδοχής, επαναπατρισμού και επανένταξης των παιδιών-θυμάτων της διακίνησης. Η πιθανή στροφή αυτών των παιδιών στο έγκλημα, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, με την ίδια σοβαρότητα και τον ίδιο επείγοντα τρόπο, ο οποίος εφαρμόζεται στην καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος και της τρομοκρατίας.

Ποιοι είναι οι υποστηρικτές
Η Terre des Hommes είναι η Διεθνής Ελβετική Ανθρωπιστική Οργάνωση, η οποία δραστηριοποιείται, σε 38 χώρες του κόσμου, εφαρμόζοντας περισσότερα από 160 προγράμματα αρωγής. Μάχεται, για τα δικαιώματα των παιδιών, ανεξαρτήτως πολιτικών, θρησκευτικών και φυλετικών διακρίσεων. Ξεκίνησε, το 1998, την έρευνα, για τα παιδιά Αλβανικής καταγωγής, που διακινήθηκαν, παράνομα, στην Ελλάδα.

Η ΑΡΣΙΣ (Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων) είναι μια Μη- Κυβερνητική Οργάνωση, εξειδικευμένη στην υποστήριξη των νέων καθώς και στην προάσπιση των δικαιωμάτων τους. Η ΑΡΣΙΣ δραστηριοποιείται, για την πρόληψη και καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού των νέων, με υπηρεσίες, προγράμματα και παρεμβάσεις, στις πόλεις Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλο και Καρδίτσα.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. συμμετείχε, στην ημερίδα, που διοργανώθηκε, στη Θεσσαλονίκη, από την Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων ΑΡΣΙΣ και συνυπέγραψε, μαζί με άλλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, τη Διακήρυξη για την Προστασία των Παιδιών Θυμάτων Παράνομης Διακήρυξης. Είναι μια ελάχιστη προσφορά, στην καταπολέμηση του προβλήματος.

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς
Παρά την ενδεχόμενη δυσαρέσκειά μας, θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε αυτά τα παιδιά, ως ΠΑΙΔΙΑ, δείχνοντάς τους συμπάθεια και ενδιαφέρον. Η ελεημοσύνη ενισχύει και αναπαράγει το πρόβλημα, προωθεί την αγορά της παιδικής δουλείας και την εκμετάλλευση. Κάποιος ενήλικας τα προώθησε, στην αγορά και τα περιμένει, μετά τη δουλειά, για να αρπάξει τις "εισπράξεις".

Τα δικαιώματα των παιδιών έχουν κατοχυρωθεί, σε όλο τον κόσμο. Η "Συνθήκη για τα Δικαιώματα του Παιδιού" είναι νόμος και ισχύει για κάθε παιδί, ανεξαρτήτως καταγωγής, υπηκοότητας, χρώματος, θρησκεύματος.

Τα παιδιά είναι το Αύριο κάθε κοινωνίας, γι' αυτό πρέπει να:

Ενημερωθούμε, Επικοινωνήσουμε, Συνεργαστούμε.

Ίσως μπορούμε να δείξουμε ενδιαφέρον, για την τύχη ενός τέτοιου παιδιού και να βοηθήσουμε πραγματικά, απευθυνόμενοι στις αρμόδιες αρχές, υπηρεσίες και οργανώσεις.

Τα στοιχεία των Οργανώσεων, που ασχολούνται, με την προστασία των παιδιών, βρίσκονται στο Περιοδικό "Καταναλωτικά Βήματα", έκδοση Σεπτεμβρίου 2004, τεύχος 9/2004, σελίδα 11.

Πηγές

   1. Αλβανοί Μετανάστες στη Θεσσαλονίκη - Λόης Λαμπριανίδης
   2. Μαρτυρίες Αλβανών Μεταναστών - Βασίλης Νιτσιάκος
   3. Άρσις - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων
   4. Η Διακίνηση των Αλβανών Παιδιών στην Ελλάδα - Terres des Hommes - Τεύχος Ιανουαρίου.
της Xhepa Zamira
Πτυχιούχος Τμήματος Δ.Ε.Ο.Π.Σ. - ΠΑ.ΜΑΚ.

Καταναλωτικά Βήματα - Τεύχος Δεκεμβρίου 2004