Πρόγραμμα Υποστήριξης Ασυνόδευτων Παιδιών-Θυμάτων Παράνομης Διακίνησης και Εκμετάλλευσης

Η εκμετάλλευση παιδιών αποτελεί παράνομη πράξη. Η παράνομη διακίνηση παιδιών είναι οργανωμένο έγκλημα. Το οργανωμένο έγκλημα, που στρέφεται, κατά των παιδιών, είναι έγκλημα, κατά της ανθρωπότητας. Καθημερινά, βλέπουμε στο δρόμο παιδιά να "εργάζονται", πουλώντας χαρτομάντηλα, λουλούδια και άλλα μικροαντικείμενα. Γιατί τα παιδιά αυτά δε βρίσκονται στο σχολείο ή στο σπίτι τους και δεν απολαμβάνουν την προστασία και τη φροντίδα, που δικαιούνται; Ποιος αποφασίζει τη στυγνή εκμετάλλευση και καταπάτηση όλων των δικαιωμάτων τους;

Δουλεύοντας πολλές ώρες την ημέρα, στο δρόμο, εκτίθενται, συνεχώς, σε κινδύνους, καταστρέφουν την υγεία τους, δεν έχουν δυνατότητα εκπαίδευσης, χρόνο, για παιχνίδι και ξεκούραση, ευκαιρίες κοινωνικοποίησης, δεν έχουν τα στοιχειώδη και απαραίτητα αγαθά, που είναι αναγκαία, για την ομαλή προσωπική τους ανάπτυξη. Τα παιδιά, που εργάζονται στο δρόμο, είναι θύματα κακοποίησης και εκμετάλλευσης και μπορεί να ζουν, σε συνθήκες δουλείας.

Πίσω τους, βρίσκονται κάποιοι ενήλικες, που, με σκοπό το κέρδος, καταστρέφουν την παιδικότητά τους και, συγχρόνως, ακυρώνουν βασικές αξίες του πολιτισμού μας.

Η παράνομη διακίνηση, εμπορία και εκμετάλλευση παιδιών ισοδυναμεί, με απροκάλυπτη και συνειδητή παραβίαση όλων των δικαιωμάτων τους, είναι εγκληματική πράξη και βασίζεται στην αδιαφορία, την ανοχή ή και τον οίκτο μας.

Η δράση της ΑΡΣΙΣ
Το Ναταλί - Πρόγραμμα Υποστήριξης Ασυνόδευτων Παιδιών, θυμάτων εκμετάλλευσης, είναι μια παρέμβαση της ΑΡΣΙΣ, για την καταπολέμηση του φαινομένου και την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών-θυμάτων, αλβανικής συνήθως καταγωγής. Εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, αλλά οι υπηρεσίες του έχουν εθνική εμβέλεια.

Στις δράσεις του προγράμματος περιλαμβάνονται:

 • Ο εντοπισμός, η καταγραφή και η διερεύνηση της κατάστασης των παιδιών, που βρίσκονται στο δρόμο, μέσω καθημερινής προσέγγισής τους, στους χώρους, όπου εργάζονται.
 • Η υποστήριξη της ένταξης, αρωγής και φιλοξενίας των παιδιών, σε ιδρύματα πρόνοιας.
 • Ο Επιβοηθούμενος Εθελοντικός Επαναπατρισμός, ύστερα από διερεύνηση - προετοιμασία των αναγκαίων προϋποθέσεων, για την ασφαλή επιστροφή και επανένταξη του παιδιού, στο οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον.
 • Η προώθηση ενεργειών (συμβουλευτική της οικογένειας, ένταξη στο σχολείο, συμμετοχή σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες, παροχή ειδών πρώτης ανάγκης) για τη βελτίωση της κατάστασης των παιδιών, που ζουν με την οικογένειά τους και εργάζονται στο δρόμο.
 • Η συγκέντρωση και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, σε οικογένειες "υψηλού κινδύνου" της νότιας Αλβανίας.
 • Η ενημέρωση της κοινής γνώμης, των υπηρεσιών και η ευαισθητοποίηση των πολιτών, για το πρόβλημα.
 • Η συνεχής συνεργασία και διασύνδεση, με αρμόδιες υπηρεσίες και Μ.Κ.Ο. στην Ελλάδα και την Αλβανία.

Με λίγα λόγια
Η παράνομη διακίνηση-εμπορία, στην Ελλάδα, παιδιών, από την Αλβανία, αποτελεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα και για τις δύο χώρες.

Μπορεί να αντιμετωπισθεί, αποτελεσματικά, μόνο μέσω της στενής και ισότιμης συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων Αρχών, Υπηρεσιών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων των δύο χωρών.

Καρπός και καθημερινή πρακτική της συνεργασίας αυτής θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός σταθερού δικτύου δράσεων, με βασικούς άξονες την πρόληψη, την αρωγή, τον επαναπατρισμό και την επανένταξη.

Στόχος είναι η εξάλειψη του φαινομένου και η προστασία των παιδιών.

Ποιοί μας υποστηρίζουν

 • Οι υπηρεσίες και οι δράσεις του Προγράμματος Υποστήριξης Ασυνόδευτων Παιδιών υποστηρίζονται από: Τη Διεθνή Ελβετική Ανθρωπιστική Οργάνωση, TERRE DES HOMMES, που εμψυχώνει, καθημερινά, τη δράση μας.
 • Την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.
 • Τη Unicef - Αποστολή Αλβανίας
 • Την Β΄Διεύθυνση Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Πως μπορείτε να βοηθήσετε
Ζητήστε να ενημερωθείτε, για τους σκοπούς και τις δράσεις του προγράμματος, ενημερώστε τον κοινωνικό σας περίγυρο, για το φαινόμενο της Παράνομης Διακίνησης Παιδιών και της Παιδικής Εργασίας και στηρίξτε την προσπάθειά μας, με την εθελοντική σας εργασία ή την προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης.

Επικοινωνήστε μαζί μας, για κάθε περιστατικό, που πέφτει στην αντίληψή σας, στα τηλέφωνα 2310 526150 και 2310 227311.

Καθένας, από εμάς, μπορεί να συμβάλει, καταλυτικά, στον εντοπισμό και στην προστασία παιδιών-θυμάτων οικονομικής, σεξουαλικής και κάθε είδους εκμετάλλευσης.

Ιστορικά, το φαινόμενο της Παράνομης Διακίνησης Παιδιών, από τα Βαλκάνια στην Ευρώπη, ξεκίνησε στις αρχές του '90, ύστερα από την κατάρρευση των καθεστώτων των βαλκανικών χωρών και συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας. Στην Ελλάδα, η πλειοψηφία των παιδιών αυτών είναι Αλβανικής καταγωγής.

NATHALI είναι το όνομα της συνεργάτιδας της TERRE DES HOMMES, που πρωτοξεκίνησε το 1998, την έρευνα, για τα παιδιά Αλβανικής καταγωγής, που διακινήθηκαν, παράνομα, στην Ελλάδα. Η Nathali μας βοήθησε να κατανοήσουμε το πρόβλημα, σε όλες του τις διαστάσεις και να κινητοποιηθούμε, για την αντιμετώπισή του, με την υποστήριξη της Terre des Hommes.

Η φτώχεια αποτελεί τη σημαντικότερη, αλλά όχι και τη μοναδική αιτία του προβλήματος. Σε γειτονικές μας χώρες, ζουν πολυμελείς οικογένειες "υψηλού κινδύνου", με ημερήσιο εισόδημα 0,40ευρώ, που μπορεί και να σκεφτούν να χρησιμοποιήσουν τα παιδιά τους, για να επιβιώσουν, χωρίς συνήθως να συνειδητοποιούν το κακό, που κάνουν.

Τα παιδιά, που δούλευαν, κάποτε, στα φανάρια των πόλεων, πλέον δεν βρίσκονται ΕΚΕΙ. Βρίσκονται, όμως, στις γειτονιές μας, στους χώρους αναψυχής, που συχνάζουμε, στους δρόμους της πόλης, που κατοικούμε και γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης, είτε των οικείων τους, είτε τρίτων ατόμων. Η στάση μας, απέναντι σε αυτά τα παιδιά, που, συνήθως, μας πλησιάζουν επαιτώντας, έχει καθοριστική σημασία για την καταπολέμηση του φαινομένου. Όταν ένα παιδί μας πλησιάζει, ζητιανεύοντας, δεν πρέπει να το περιφρονούμε και να το υποτιμάμε.

Παρά την ενδεχόμενη δυσαρέσκειά μας, θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε σαν ΠΑΙΔΙ, δείχνοντάς του συμπάθεια και ενδιαφέρον.

Όταν μας ζητάει χρήματα δεν πρέπει να του δίνουμε. Η ελεημοσύνη ενισχύει και αναπαράγει το πρόβλημα, δημιουργεί την αγορά της παιδικής δουλείας και εκμετάλλευσης.

Ίσως μπορείτε να δείξετε το ενδιαφέρον, για την τύχη του παιδιού αυτού και να το βοηθήσετε πραγματικά, απευθυνόμενοι στις αρμόδιες αρχές, υπηρεσίες ή οργανώσεις.

Η παράνομη διακίνηση, εμπορία και εκμετάλλευση παιδιών είναι και στη χώρα μας μια καλά οργανωμένη αλλά και αφανής εγκληματική δραστηριότητα, που δεν είναι εύκολο να γίνει αντιληπτή, αφού και τα ίδια τα παιδιά "εκπαιδεύονται" και εκβιάζονται, ώστε να κρύβουν την αλήθεια.

Θυμηθείτε: η δική σας αφύπνιση και κινητοποίηση, ίσως, να είναι καθοριστική, για το μέλλον του παιδιού, μπορεί να επιδράσετε, σημαντικά, στην καλυτέρευση της ζωής του.

Έχουμε όλοι μας ένα μερίδιο ευθύνης, για κάθε ανυπεράσπιστο παιδί, θύμα κακοποίησης και εκμετάλλευσης, όταν γνωρίζουμε, αδιαφορούμε και σιωπούμε.

Ίσως, μέχρι σήμερα, να μην είχατε σκεφτεί ότι κάποιοι κερδοσκοπούν, παράνομα, εκμεταλλευόμενοι, συστηματικά, την αδυναμία των παιδιών να προστατεύσουν τον εαυτό τους, αλλά και το δικό μας συναισθηματισμό και την άγνοια.

Τα δικαιώματα των παιδιών έχουν κατοχυρωθεί, σε όλο τον κόσμο. Η "Συνθήκη για τα Δικαιώματα του Παιδιού" είναι νόμος, στη χώρα μας και ισχύει για κάθε παιδί, ανεξαρτήτως καταγωγής, υπηκοότητας, χρώματος, θρησκεύματος. Τα παιδιά είναι το Αύριο κάθε κοινωνίας, γι' αυτό: Ενημερωθείτε, επικοινωνήστε και συνεργαστείτε, μαζί μας, για την προστασία κάθε παιδιού, που συναντάτε, στο δρόμο σας και χρειάζεται βοήθεια.

ΑΡΣΙΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΝΕΩΝ Η ΑΡΣΙΣ είναι Μη-Κυβερνητική Κοινωνική Οργάνωση, εξειδικευμένη στην υποστήριξη των νέων, καθώς και στην προάσπιση όλων των δικαιωμάτων τους. Η ΑΡΣΙΣ δραστηριοποιείται, για την πρόληψη και καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού των νέων, με υπηρεσίες, προγράμματα και παρεμβάσεις, στις πόλεις Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλο και Καρδίτσα.

Terre des Hommes
Η TERRE DES HOMMES είναι η Διεθνής Ελβετική Ανθρωπιστική Οργάνωση, η οποία δραστηριοποιείται, σε 38 χώρες του κόσμου, εφαρμόζοντας περισσότερα από 160 προγράμματα αρωγής και μάχεται, για τα δικαιώματα των παιδιών, ανεξαρτήτως πολιτικών, θρησκευτικών και φυλετικών διακρίσεων.

ΑΘΗΝΑ
Δεριγνύ 26 & 3ης Σεπτεμβρίου,
104 34
Τηλ 210 8259880
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πτολεμαίων 35 & Συγγρού,
546 30
Τηλ 2310 526150, 2310 552813
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΒΟΛΟΣ
Α. Γαζή 91 & Ροζού,
383 33
Τηλ 24210 23110
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΛΑΡΙΣΑ
Αεροδρομίου 13,
412 21
Τηλ 2410 283323
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Ιεζεκιήλ 57,
431 00
Τηλ 24410 80500
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

www.arsis.gr
 Καταναλωτικά Βήματα - Τεύχος Σεπτεμβρίου 2004