Δίκτυο Σχολείων για τα Δικαιώματα των Παιδιών

Αγαπητοί φίλοι,

Όπως γνωρίζετε, τα τελευταία χρόνια, το γραφείο μας και αρκετοί εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αναλάβαμε, από κοινού, πρωτοβουλίες, για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των παιδιών, σύμφωνα με τη σχετική Σύμβαση του Ο.Η.Ε. Οι πρωτοβουλίες αυτές ανέδειξαν μια σειρά από προβλήματα, που αφορούν λ.χ. την εκπαίδευση των παιδιών των μεταναστών και παλιννοστούντων, την παιδική εργασία, την ασφαλέστερη πρόσβαση των παιδιών στο Διαδίκτυο. Επίσης, πραγματοποιήσαμε ορισμένες εκδηλώσεις και μια δημόσια διαβούλευση, με τη συμμετοχή ευρωπαίων ομιλητών, για τη δημιουργία Συνήγορου του Παιδιού, στη χώρα μας, ο οποίος έτυχε διακομματικής συναίνεσης και θεσμοθετήθηκε, από την Ελληνική Βουλή, τον Ιανουάριο του 2003. Προχωρήσαμε στην έκδοση του βιβλίου "Ένα Μέλλον χωρίς Παιδική Εργασία" της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, στην ελληνική γλώσσα, με τη χορηγία της Εμπορικής Τράπεζας. Υποστηρίξαμε, μαζί με το ευρωπαϊκό δίκτυο "Euronet" και μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την εισαγωγή στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα άρθρου, για τα Δικαιώματα των Παιδιών.

Κατά την πορεία όλων αυτών των ενεργειών, εκπαιδευτικοί, παιδιά, γονείς συγγραφείς και πνευματικοί άνθρωποι λειτουργήσαμε, άτυπα, ως ένα Δίκτυο Σχολείων για τα Δικαιώματα των Παιδιών. Όλοι εμείς, πήραμε την απόφαση, πριν από μερικούς μήνες, να συστήσουμε το Δίκτυο, ως μη κυβερνητική οργάνωση, προκειμένου να προωθήσουμε δράσεις, για τα δικαιώματα των παιδιών, τόσο στο χώρο της εκπαίδευσης και της κοινωνίας μας, όσο και σε συνεργασία με άλλα ευρωπαϊκά δίκτυα.

Το Δίκτυο Σχολείων για τα Δικαιώματα των Παιδιών αποσκοπεί, ιδιαίτερα:

 • στη διάδοση και στην τήρηση της τελευταίας απόφασης της Ειδικής Συνόδου του Ο.Η.Ε. "Ένας Κόσμος Κατάλληλος για τα Παιδιά",
 • στην ενημέρωση των παιδιών για τους θεσμούς, με τους οποίους αυτά προστατεύονται, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, καθώς και στη διευκόλυνσή τους, για άμεση πρόσβαση, σε όλες τις μορφές των συστημάτων υπεράσπισής τους,
 • στην κινητοποίηση, για την καταπολέμηση κάθε είδους διακρίσεων, που οφείλονται στην καταγωγή, στο θρήσκευμα, στο φύλο, στο χρώμα, στη φυλή, στη γλώσσα κ.λ.π.,
 • στην επιδίωξη, για παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης,
 • στην ενθάρρυνση, για πρόσβαση στην εκπαίδευση εθνοτικών ομάδων (ρομά, μουσουλμάνων, μεταναστών), ή κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων,
 • στην κινητοποίηση, για προστασία των παιδιών, από την πρόωρη επαγγελματική απασχόληση και την εργασιακή εκμετάλλευση,
 • στην ανάδειξη των προβλημάτων των παιδιών, που ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες, όπως, παιδιά πρόσφυγες, παιδιά μεταναστών, παιδιά παλιννοστούντων, παιδιά με ειδικές ανάγκες, παιδιά που νοσηλεύονται, παιδιά έγκλειστα σε ιδρύματα ή σε φυλακές ανηλίκων,
 • στην ευαισθητοποίηση, σχετικά με το δικαίωμα του παιδιού να προστατεύεται, από κάθε μορφής βία, την προσβολή, την εγκατάλειψη, την παραμέληση, την κακή μεταχείριση ή εκμετάλλευση,
 • στην ενημέρωση, για τον περιορισμό του καπνίσματος, του αλκοολισμού και της κατανάλωσης ουσιών από τα παιδιά,
 • στη διεξαγωγή έρευνας, σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο, για τη συλλογή στοιχείων και δεδομένων, που αφορούν τα δικαιώματα των παιδιών.

Μέλη του Δικτύου μπορούν να γίνουν εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από σχολεία όλης της χώρας, μαθητές, γονείς, προσωπικότητες του πνευματικού και πολιτικού κόσμου, συγγραφείς, φορείς και άτομα, που ευαισθητοποιούνται, για τα δικαιώματα του παιδιού.

Όλοι όσοι συμμετέχουμε, ως τώρα, στο Δίκτυο Σχολείων για τα Δικαιώματα των Παιδιών θα θεωρούσαμε τιμή μας να συμμετάσχετε και να υποστηρίξετε αυτήν την πρωτοβουλία. Σας προτείνουμε να είστε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Δικτύου. Μπορείτε να μας στείλετε την απάντησή σας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στο Fax: 210 9215075.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,
εκ μέρους όλων,
Μυρσίνη Ζορμπά

ΑΘΗΝΑ:
Συγγρού 9, 11743 (Μετρό Ακρόπολης)
Τηλ.: 210.92.12.244, 210.92.16.444,
Fax: 210.92.15.075
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ:
Τηλ.: 0032228.45.170
Fax: 0032228.49.170
e-mail:

 • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (Αθήνα)
 • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (Προσωπικό)
 • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (Βρυξέλλες)

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. συμμερίζεται τους στόχους του Δικτύου. Αποδέχτηκε την πρόσκληση της Ευρωβουλευτού κ. Μυρσίνης Ζορμπά κι έγινε μέλος αυτού του Δικτύου.
Καταναλωτικά Βήματα - Τεύχος Ιουνίου 2004