ho 060Η επανάχρηση περιλαμβάνει την επαναλαμβανόμενη χρήση προϊόντων και συστατικών. Η επανάχρηση επίπλων και ρούχων, που διαφορετικά θα πετιούνταν, στα σκουπίδια, έχει οικονομικά και κοινωνικά οφέλη (πέρα από τα περιβαλλοντικά), καθώς δημιουργεί θέσεις εργασίας και προσφέρει αγαθά, σε πολίτες, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα αγοράσουν. Παραδείγματα επανάχρησης είναι το γέμισμα των μελανοδοχείων εκτυπωτών, η επισκευή ηλεκτρονικού εξοπλισμού, η μεταποίηση παλιών ρούχων, η ανακαίνιση επίπλων κ.λπ.

  • Χαρίζουμε τα παλιά μας ρούχα και παπούτσια, σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.
  • Είναι πολύ πιο οικονομικό να ξαναγεμίζουμε, με μελάνι, τα δοχεία μελάνης των εκτυπωτών μας. Είναι άσκοπη σπατάλη να πετάμε τα δοχεία αυτά, κάθε φορά, που τελειώνει η μελάνη. Αλλά, ακόμα και αν αμφιβάλλουμε ότι οι εκτυπώσεις μας θα είναι καλές, με ξαναγέμισμα των δοχείων και δε θέλουμε να τα ξαναγεμίσουμε, τότε μπορούμε να τα δώσουμε, είτε σε φιλανθρωπικές οργανώσεις (υπάρχουν αρκετές, που μαζεύουν άδεια μελανοδοχεία), είτε να τα δώσουμε, σε άλλους καταναλωτές, που τα θέλουν.
  • Πετάμε τις χαλασμένες ηλεκτρικές συσκευές και τους λαμπτήρες φθορισμού, στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης.
  • Επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας, στη συσκευασία. Όταν αγοράζουμε μεγάλες συσκευασίες, ή χρησιμοποιούμε συμπυκνωμένα υγρά καθαρισμού, εξοικονομούμε πρώτες ύλες, που χρησιμοποιούνται, για τη συσκευασία των προϊόντων. Επίσης, μειώνουμε την ποσότητα των σκουπιδιών μας.
  • Δανειζόμαστε, ή ενοικιάζουμε. Μερικές φορές, δεν αξίζει να αγοράσουμε κάποιο προϊόν, που μας χρειάζεται μεν, αλλά δε θα το χρησιμοποιήσουμε πάνω από 2-3 φορές. Π.χ. Μπορούμε να ενοικιάσουμε, ή να δανειστούμε μια μηχανή ανάμιξης τσιμέντου, εάν θελήσουμε να χτίσουμε μια ψησταριά, στον κήπο μας. Δε χρειάζεται να την αγοράσουμε. Η ενοικίαση, ή ο δανεισμός προϊόντων, που δε χρησιμοποιούμε, συχνά, εξοικονομούν τις πρώτες ύλες και την ενέργεια, που θα ξοδεύονταν, για να κατασκευαστούν όλα αυτά τα αντικείμενα, που, κατά καιρούς, αγοράζουμε, χρησιμοποιούμε μια, ή δυο φορές και μετά πετάμε, σε μια αποθήκη, για να μαζεύουν σκόνη.
  • Επιδιορθώνουμε και ξαναχρησιμοποιούμε. Όταν είναι αυτό δυνατό, ας επιδιορθώσουμε κάποιο προϊόν και ας το ξαναχρησιμοποιήσουμε, αντί να το πετάξουμε και να αγοράσουμε άλλο.
  • Αποφεύγουμε την αγορά προϊόντων μιας χρήσης.
  • Παίρνουμε, από το σπίτι μας, την τσάντα, για τα ψώνια, όταν πηγαίνουμε, στην αγορά. Δε χρειάζεται να παίρνουμε, κάθε φορά, που ψωνίζουμε και άλλη πλαστική σακούλα, από το κατάστημα. Όταν γυρίζουμε, στο σπίτι, διπλώνουμε τη σακούλα και την παίρνουμε μαζί μας, την επόμενη φορά, που θα βγούμε, για ψώνια. Θα ήταν ακόμα καλύτερο, αν είχαμε μια πάνινη τσάντα, για αυτές τις δουλειές.
Φτιάξτο μόνος σου
Η προσέγγιση του τύπου «φτιάξ’το μόνος σου» (DIY:do-it-yourself) είναι ένας οικονομικός και αποτελεσματικός τρόπος να βελτιώσουμε το σπίτι μας. Αλλά, για τους ανυποψίαστους, μπορεί, επίσης, να είναι ένας γρήγορος τρόπος να βλάψουμε την υγεία της οικογένειάς μας και το περιβάλλον. Ένας τρόπος, για να αποφύγουμε αυτούς τους κινδύνους, είναι η επιλογή προϊόντων DIY, που φέρουν το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Σήμα, τα οποία:
  • Δεν εκπέμπουν τοξικές αναθυμιάσεις.
  • Περιέχουν ελάχιστες ποσότητες επικίνδυνων υλικών.
  • Κατασκευάζονται, με επεξεργασίες, που δεν σπαταλούν φυσικούς πόρους.
Ας δούμε πιο αναλυτικά:

 

 


 Δείτε επίσης